int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.1.2017 Cavallino - Benátky - Itálie

Po ránu jsme přejeli k přístavu a jedeme opět do Benátek.

Spousta lidí Benátky nemusí, nenávidí a má jich plné zuby. Jak už jsem říkala, pokud bych se dostala do Benátek v plné sezoně, tak bych asi taky řekla, nikdy více. My jsme měli kliku. V Benátkách jsme v naprosto ideální době a ještě ke všemu máme nádherné počasí. Tak se vydáváme do Benátek už po čtvrté, protože tam máme neprobádanou ještě jednu část. Je krásný, mrazivý den, naprosto ideální na další pochodové cvičení. Tak vzhůru do Benátek.

P1080044

Úvodem by bylo dobré si říct, že Benátky jsou rozdělené na šest sestieri – okrsků a nám právě chybí ten nejodlehlejší okrsek a to Dorsoduro. Jen pro představu. Okrsek San Marco je každému jasný a tam míří všichni, tam byli všichni. Okrsek Castelo je nejdále a jede se tam nejlépe lodí a pěšky zpět přes okrsek Cannaregio. To jsme si prošli s Anitkou, při její návštěvě. Lodí jsme jeli až na zastávku Giardini a pak prošli celou oblast těchto dvou okrsků, křížem krážem zpět na autobusové nádraží. Další okrsek San Polo a Santa Croce jsme zvládli při druhé návštěvě s Anit a při třetí jsme si prochodili okrsek Cannaregio. No a dneska nám chyběl poslední Dorsoduro.  Lodí přijíždíme opět na náměstí sv. Marka a jdeme směrem na Ponte Akademia a už jsme v námi hledané čtvrti.

Ponte Akademia je jeden ze tří mostů, které nás převedou přes Canal Grande. Opět můžeme obdivovat překrásné paláce na obou dvou stranách Velkého kanálu. Samozřejmě, perlou celého okrsku je barokní chrám Santa Maria della Salute. Je to ta nádherná bílá budova na ostrohu.

Tam míří všichni, a protože už jsme tam taky byli, můžeme se chrámu a návštěvníkům vyhnout a jít úplně jinam. My se dáváme za mostem vpravo a jdeme do uliček Benátek, které nikoho nelákají.

Veškerý ruch se odehrává na hlavní ulici k chrámu Santa Maria, a pokud uděláme jen malý úkrok stranou, jsme v uličkách skoro sami. Vlastně, jsou tady místní, kteří si vychutnávají slunečnou neděli v kavárničkách na nábřeží anebo u nějakého kanálu, kterých je všude spousta.

P1080003_2

Vůbec není chybou, pokud se na nás někdo dívá, pozdravit anebo se jen usmát a pokývnout hlavou a okamžitě je odpovězeno. Běžně se usmějí. Pokud se vynasnažíme a přidáme, i když zkomoleně, to jejich „bonžorno“, je to velmi ceněno.  

Je fakt, že domy se tady hodně změnili. Jen hrstka jich je výstavních, většinou jsou hodně zanedbané, otlučené, opršené, oprejskané a téměř neudržované. Jistě, domy nad vodou mají své ohromné kouzlo, ale je to podle nás hodně velká škoda.  

Je faktem, že v kanálech je voda čistá, kalná, ale čistá. Není tam nepořádek a odpadky. Někde jsem četla, že kanály jsou stoka Benátek, že tam všichni všechno odhodí. Nevím, ale myslím, že to není pravda.

Nikde nic neplave, nikde není nic odhozené. Alespoň my jsme nic takového neviděli a i na fotkách nic není vidět. Jediné co je cítit, při odlivu, je bahno, které je na dně kanálů.

Jakmile je odliv a voda se sníží, objeví se miliony škeblí a bahýnko, které je na škeblích uchycené, zkrátka po dobu odlivu je cítit. Nevím, jak tu řeší odpadky, svoz odpadků z domů.

P1080017

Nejsou totiž nikde vidět domovní popelnice, ale není tu nepořádek. Vůbec žádný. Ano, je tu spousta zajímavých plechových košů na odpadky, ale takový ty klasický na pěší zóny a do parků, ale popelnice u domů jsme teda neviděli vůbec a přesto se nikde nic neválí. Zajímavé. Zkrátka, Benátky jsou čisté a z toho mám radost.

Flíčka jsme nechali kousek od přístavu a odpoledne se k němu vracíme. Vše je v pořádku, jen jsme už zase osamocený. Vrátili jsme se na naše místo na vlnolamu a nikde nikdo. Všichni odjeli. Včera byl chvíli pěkný mráz. Teplota klesla až na -7°C, ale okolo půlnoci se ustálila na – 2°C a tak to bylo až do rána.

Přes poledne bylo okolo 10°C, ale jakmile zajde sluníčko, okamžitě se ochladí a teploměr nezadržitelně klesá k nule a pod nulu. Je to taky znát na spotřebě plynu. I když vlastně celý den netopíme, protože sluníčko zvládne auto krásně vyhřát, spotřebu máme úctyhodnou. Dohodli jsme se, že zítra půjdeme podél pobřeží na výlet a jelikož máme dost času, pojedeme odtud, až nám bude docházet plyn. Což je tak za 4 dny. Klidně tu vydržíme. Vody máme dost, plyn zatím také, internet odkudsi z ostrova Lido, jídla plnou lednici, tak nám vlastně nic nechybí. Když bude hezky a to má být, tak Zdenda může rybařit anebo provětrat drondíku vrtule.  

Úplně jsem zapomněla na avízovanou lekci společenského, slušného chování. Zítra bude prostoru dost a dost, ale dneska jen řeknu, že hezké pozdravení s úsměvem dokáže prolomit nejen nevraživost ale i pekelně tlustý led v lidském srdci.

Dnešní trasa je 11 poctivých kilometrů.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ