int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.1.2017 Comacchio - Itálie

Mrzne, jen to praští. V noci jsme měli – 2°C, což oproti naší domovině, není nic moc, ale stejně je to hodně.

Teda, na nás. Potřebovali bychom být mnohem níže, ale tím bychom zase narušili plánovanou trasu a na jih, ten potřebný jih Itálie se dostaneme až příští zimu. Myslím, že to má Zdenda perfektně vymyšlené a zima je letos úplně všude.

Dokonce i na Krétě, kde jsme se touto dobou vloni už opalovali. Takže, nestěžuji si, ale jen to tak říkám. Naštěstí je v Itálii poměrně laciný plyn a zatím nemáme problém s tankováním. Vytvořili jsme základ seznamu tankovacích míst plynu, kde nám v pohodě a bez problémů plyn natankovali a tam budeme postupně vkládat informace a jednotlivé pumpy s fotografií a GPS souřadnicemi pro budoucí použití. Je to již pod kartou RPC – Rady a porady na cestu – Itálie plyn. Ale, je fakt, že máme vývod od plynových lahví na karoserii. Nevím, jaká by byla situace s normálními bombami, ale asi nic moc. Bohužel, ani jsme neviděli, kde by se plynové bomby měnili, u pump jsme zatím neviděli jedinou bombu na výměnu. Mám na mysli, kdybychom si koupili tu jejich, výměnnou, tak bychom asi dost složitě hledali místo, kde nám jí vymění za plnou. Ukazuje se, jak je vyvedení čerpání plynu na karoserii důležité. Už několikrát se nám to vyplatilo a několikrát nás zachránilo, že jsme obsluhu nechali v domněnce, že jezdíme na plyn. Hlavně, neplatíme za něco, co jsme nedostali anebo, co už někdo, pár dnů používal. Mám na mysli PB láhve, kde deklarované naplnění je velmi diskutabilní. Máme s tím bohaté zkušenosti, kdy jsme si u nás koupili plnou bombu, která měla být plná, ale zdaleka nebyla a ještě náplň byla mnohem dražší, než kdybychom si plyn takto natankovali. Myslím, že se nám investice už dávno vrátila a to nemluvím o úspoře váhy. Za nás jednoznačně, lehké bomby, dvě, s vývodem na karoserii.

Jedeme do Abbazia di Pomposa, což je prastarý klášter. Už z dálky, v mlze vidíme vysokou zvonici, která nás vede ke klášteru.

Kupodivu, je tady velké parkoviště pro bydlíky s vodou a odpadní dírou, kde se dá zbavit všeho z nádrží. Je skvělé, že i v takové zimě je puštěná voda. My máme plně natankováno, ale i tak je to dobrá zpráva. Dokonce je tady několik stojanů s elektrikou, ale nevíme, komu se dá zaplatit. Samozřejmě, jsme tu mimo sezonu, tak není divu.

Klášter je zasazený do krásně upravené zahrady a všemu vévodí prastarý most přes rameno řeky. To teď je vypuštěné, ale i tak je to tu moc pěkné.

Hezká zastávka na oběd a prohlídku. Benediktinský klášter je velmi starý a velmi slavný.

Fresky jsou ze 14.století a vypadají, jakoby je nakreslili nedávno.

Nádherné výjevy v hlavní chrámové lodi jsou úžasně propracované.

Apsida v čele chrámu je ohromná a překrásně vymalovaná.

Ovšem nejzajímavější je úžasná mozaika na zemi. Mozaiková dlažba je chráněná provazy, za které nesmíme, ale po dovolení, jsem je směla alespoň vyfotit.

Klášter byl v 11. Století přední italské kulturní centrum a dokonce jeden z mnichů ďArezzo tu údajně vytvořil, vynalezl hudební stupnici.

Procházíme se klášter a krásnou zahradou. Po obědě jedeme dál, směrem na Comacchio, což jsou údajně něco jako další, ikdyž malé, Benátky.

Bohužel, počasí se velmi kazí a než jsme dojeli do Comacchia, je hodně pod mrakem. Neváháme a jdeme hned do města. Podle předpovědi, by ještě dneska mělo být jakš takš, ale zítra už má začít pršet.

Veliké parkoviště hned na kraji města má několik stání i pro bydlíky. Poslušně si stoupáme na vymezená místa a jdeme na prohlídku malých Benátek. Hned na začátku nás udivuje velká, pro nás zvláštnost.

Most nad kanálem, pod kterým je jakoby vodní křižovatka. Stačilo by nad každým ramenem udělat most, jako je to všude, ale tady udělali velký most, jeden, na křižovatce.  

Moc hezká stavba. Jedná se o nejznámější most Trepponti z roku 1635, který přemosťuje hned trojici kanálů.

Bohužel, je hodně ošklivo a tak ani fotky nejsou nijak pěkné.

Sluníčko je sluníčko. To se to hned jinak fotí. Staré město je hezké, malé a na potulku uličkami přímo ideální. Je tu takový, až neskutečný poklid.

Několikrát jsme uhnuli cyklistům a bylo nám moc hezky poděkováno. Zatím, nemůžeme říct proti Italům křivého slovíčka.

Katedrála svatého Kassiana je perlou města. Ohromná stavba s úchvatnou věží, kde je zvonice a ochoz pro hlídku, která střežila město. Původní kostel byl ze 7. Století a na jeho místě byla postavena tato monumentální katedrála.

V roce 1659 byla rekonstruována a mnohem později byla prohlášena za národní monument, památku.

Úctyhodné jsou rozměry. 62m délky, 30m šířky a ohromujících 33m výšky.

My se procházíme podél kanálů, kde voda teče velmi rychle a pokud by tu byl nějaký nepořádek, už je dávno v moři.

Pravdou je, že je tady všude neuvěřitelně čisto a absolutní pořádek. Nikde se nic neválí, papírky, plastové flašky, krabičky od cigaret, zkrátka, mají uklizeno.  

Jasně, jsou to bordeláři, jako kterýkoliv jiný národ, pardon, kromě Norů, ale musím poctivě říct, že mě velmi udivují.

Očekávala jsem daleko větší nepořádek a skládky všeho, co se nám doma nehodí.

Tak, jsme stále ještě hodně vysoko na severu, uvidíme, jak si povedou jižněji.

Dnešní trasa je 38 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ