int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 21.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.11.2017 Sant Isidoro - Itálie

Opravdu, předpověď se vyplnila, je fakt hrozně. Už v noci s námi začal vítr houpat a do rána se pěkně rozpršelo. Tak nějak jsme s tím počítali a krásné dny jsme si užili vrchovatě a trocha změny taky neuškodí.

Pokračujeme dál a míjíme jednu krásnější strážní věž za druhou. Je to neskutečné, co tady dokázali vystavět za ohromné obranné věže a hlavně, kolik jich tu je! Věže jsou po celém pobřeží Apulie a pokračují dál přes Basilicatu až do Kalábrie.

Věže jsou stavěné tak, aby jedna na druhou viděly a mohly si předávat znamení o blížícím nebezpečí. Až když vidíme ty nádherné stavby rozeseté po pobřeží, uvědomíme si, jak tady museli být místní sužovaný nájezdy pirátů a různých dobyvatelů, kteří jen připluli, vydrancovali, vyplenili, vypálili a zase odpluli. Protože strážných věží je hodně a ve své době to byla pro místní obyvatele strašlivá a úmorná práce je všechny postavit.

Dneska už bychom docela rádi natankovali plyn. V Itálii je nutné mít na paměti, že všechny benzínky, na dálnicích to může být jinak, ale to nevíme, se o víkendech změní v samoobslužné a pokud mají plyn, tak ten je zamčený. Benzín nebo naftu natankujeme bez problémů na platební kartu, ale plyn ne.

Na severu Itálie jsme měli občas problém s tankováním, tady, na jihu, jak to vypadá, bude tankování bez problémů. Dneska jsem také propočítala, kolik vlastně na podzim spotřebujeme plynu. Protože se s podzimem a blížící se zimou množí dotazy, jestli stačí jedna bomba na týden nebo ne, tak tady je pár údajů.

Máme velkou lednici s velkým mrazákem, kde je uváděná spotřeba 380gr za 24 h. Lednici na jízdu nevypínáme a nepřepínáme na elektriku. Topení máme na plyn, hodně vaříme a poměrně často se koupeme. Je podzim, takže přes den je sice příjemných 22–25 °C, ale večer se už prudce ochládá, přitápíme si.

20.10 – 6.11. 1917 = 17 dnů – spotřeba 28,6 l plynu.

0,594 eur/l = 28,6 l = 17 eur = 1,7 l na den = 1,004 eur na den = při kurzu 27,- Kč = 27,- Kč den = 31 dnů/ měsíc = 831 Kč a 52,7 l plynu.

Snad jsem se moc nespletla. Je potřeba si uvědomit, že jen lednice si za měsíc vezme 12 litrů.

Takže tolik k plynu, jeho ceně a naší spotřebě.

Opět nám stojí v cestě další parádní strážní věž a prší. K večeru se na chvíli ukázalo sluníčko.

Stojíme na noc na příjemném parkovišti, kde se to jen hemží zákazy.

Na deseti metrech jich je 5, ale jak koukáme na Google mapy, tak tady si Italové ze zákazových značek opravdu mnoho nedělají. V sezoně jsme na fotce napočítali deset bydlíků, které tu v pohodě, klidu a míru parkují.

Ovšem, docela určitě to budou místní a je velkou otázkou, jak by se policie zachovala u cizinců. Jestli by je také tolerovala anebo tvrdě zkasírovala. Nelze se na to spoléhat, ale teď už sezona není, taverny jsou zavřené a zazimované a jsme tu sami. Jen občas přijedou rybáři, ale ti po pár hodinách odjíždějí. A kdybychom náhodou zapomněli, nebo nedej bože jednu z mnoha zákazových značek přehlédli, tak stačí jen otevřít dveře.

Faktem je, že na takovém to místě stojíme jen velmi výjimečně a jen, když jsme stranou vesnice, letoviska, městečka. Když nikde nikdo není, tak nikomu nepřekážíme a není důvod nás vyhazovat.

Samozřejmě, každé takové zákazové místo je potřeba pečlivě uvážit právě v kontextu kalendářní doby. Jestliže je možnost pokuty vysoká, tak je lepší odjet a raději najít jiné místo, ale jestliže jsme stranou, nepřekážíme a je už po sezoně, tak to až takové riziko není.

Dnešní trasa je: 32 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ