int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.11.2017 Matera - Itálie

Jedeme směr Matera, zajímavé město kousek ve vnitrozemí. Dneska taky musíme natankovat naftu a benzín do centrály.

 Pb110021

Ovšem ceny jsou dost vysoké a bohužel, tady nepomůže žádná taktika a spekulace. Zdenda se domníval, že když natankujeme až u benzinky, která patří ohromné rafinerii na okraji města a stojí hned u brány, tak by nafta mohla být lacinější, opak je pravdou. Nafta je tam téměř nejdražší, co jsme viděli. Tankujeme kousek dál plnou nádrž za 1.379 eur naftu a benzín do centrály za 1.529 eur za litr. Plyn jsme tankovali nedávno a není potřeba, ale co je potřeba, myslet na to, abychom nezůstali bez plynu na víkend. Přes víkend totiž nemáme šanci plyn natankovat, a ještě douška k plynu, neviděli jsme prodejnu nebo výměny plynových bomb u čerpaček. Vůbec netušíme, jestli se dají u čerpačky, kde prodávají plyn do aut, bomby vyměnit anebo doplnit. Dost o tom pochybujeme, protože vše dělá obsluha a bomby, tak jako u nás v kójích připravené na prodej nebo výměnu jsme nikde neviděli. Tím odpovídám na dotaz kolegy, který by rád do Itálie na tři neděle a neví, jestli mu vydrží dvě bomby a kde se dají případně doplnit. Několikrát jsme viděli klasické plynové bomby na malých nákladních autech a myslíme si, že je tady spíše rozvážejí na objednávku ke konkrétnímu zákazníkovi. Nicméně, obávám se, že s nadcházející zimou dvě bomby na tři neděle nebudou stačit. Ovšem záleží co vše máme na plyn. Pokud je bydlík vybaven tak jako mají naši přátelé, tak pak bude bohatě stačit jedna bomba, ale to musí být malá lednice na elektřinu a silný solární panely a booster a topení na naftu. Pak už je plyn jen na vaření a to na tři podzimní týdny stačí.

Jedeme hodně postranními silnicemi, kde jsou ohromné sady pomerančů a mandarinek. Samozřejmě, všude jsou taky olivy, ale to je tady normální. Nevím, jak u Vás, ale u nás už pomaranče už pomaličku dozrávají. Těším se, až si budeme snad a možná nějaké natrhat.

Pb110011

Problém je, že není moc kde zastavit a všude jsme z dálky vidět. Rozhodně nám pár kilo pomerančů nestojí za nějaký konflikt. Jakmile začne sklizeň, mohla by klesnout i cena.

Zajíždíme do vnitrozemí, protože co by si neměl žádný cestovatel po jižní Itálii nechat ujít je Matera. Bohužel, stále je hodně ošklivo, ale zítra by se mělo počasí umoudřít, tak si necháme na návštěvu až neděli. Kolega Petr nám doporučil stání, které je přímo úžasné. Máme celou Materu před sebou jako na dlani a hned jsme si udělali procházku po okolních kopcích.

Matera je naproti nám přes hloboké údolí a my můžeme pěkně pozorovat stará obydlí ve skále. Parkoviště je viliké a není sem žádný zákaz.

Kousek pod námi je kempové stání pro bydlíky, ale je stranou a bez výhledu.

My jsme tu přes noc sami, všichni odjeli a máme Materu a celé parkoviště jen pro sebe.  

Naproti, do Starého města se dá údolím projít, ale je to krpál nejdříve až na dno, pak krpál zase do kopce. Bylo by to pro nás úplně nejlepší, nechat tady auto a jít pěšky, ale stále ještě nemám v pořádku pochroumaný palec u nohy a při chůzi z kopce mě dost bolí.

Do kopce je to v pohodě, ale z kopce, jak palec naráží do špičky boty je to ještě docela bolavé.

Večer se Matera hezky rozsvítila a pár Italů si přijelo večerní scenerii vyfotit.

Dnešní trasa je: 78 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ