int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.11.2017 Cananello - Itálie

Strašně těžko se píše o dni stráveném stáním na místě, snad jen, že můžeme místo doporučit k delšímu stání a trávení zimy na jihu Itálie.

Asi tak jako to mají v plánu Eva se Standou. Překvapilo mě, kolik už tady stojí bydlíků na delší dobu a taky mě překvapilo, kolik je tu singl pánů. Když to tak vezmu, tak jen v naší řadě je 5 bydlíků a z toho jeden Polák s pejskem sám, Holanďan s pejskem sám, Němec s pejskem sám.

Standa má novou partnerku Evu, která si zvyká na bydlení na kolečkách a v malém prostoru a my. Kousek od nás je skupina vestaveb, Němci a Rakušani a tam jsou také pánové singl.

Pláž je úžasná a věřím tomu, že i v létě je tu perfektní stání bez omezení. Nad námi je místní vlaková trať, ale vlaky tu jezdí jako sobí spřežení. Ani nevíme, jestli vůbec mají i noční provoz, protože, my spíme jako dudci a nějaký občasný vláček nás nechává absolutně klidnými. Od městečka, jsme chráněný vysokým valem, a tak je tu absolutní klid. Co je důležité, jsou tu dvě vydatná pítka na vodu, kde se dá voda pohodlně načerpat.

Přes silnici, kde není vůbec žádný provoz a projede jedno auto za den je písčitá ohromná pláž a ve městě za námi je možnost dokoupit veškeré potraviny spojené s příjemnou procházkou.

Samozřejmě tím, jak příhodně stojíme je dostatek vody, sluníčko a vítr, tak hned peru prádlo. Večer jsem si ještě namočila do kýblů utěrky a povlečení. Pradlenkám doporučuji si na cestu vzít Sodu na prádlo, pytlíček za pár korun a funguje to skvěle.

Radu nemám ze své hlavy, ale sodu mi doporučila Ála a už dva roky sebou na cesty vozím zásobu sody. Opravdu, soda funguje skvěle a kýbl přes noc namočeného prádla nám ušetří spoustu práce. Jistě, mohla bych počkat až potkáme veřejnou prádelnu, ale máme čas a co si budeme povídat.

Jednak je prádlo krásně vyfoukané a voňavé a my máme dobrý pocit, že jsme zase ušetřili nějakou korunku. Když to jde, tak proč ne?

Praní ve veřejné prádelně není nijak levná záležitost a když už je nezbytí a prádlo není kde vyprat a pověsit, tak pak se nedá nic jiného dělat a prádelnu využít musíme, jenže, tady jsou všechny podmínky pro úspěšné praní po kupě. Místo, voda, sluníčko.

Zdenda se věnuje rybařině, což je super. Jen mi pomohl natáhnout a upevnit šňůru na prádlo a se Standou si pak celé dopoledne hrají s nafukováním a přípravou člunu na mořské rybaření. Standa sebou veze velký člun a poměrně silný motor jenže, vítr zvedl vlny a z rybaření na volném moři nic nebylo. Nevadí, kluci měli zábavu na celý den.

Odpoledne přijel zelinář. Je to tu asi zvykem, protože na voze má vše, co bychom mohli potřebovat. Kupujeme s Evou na půl 10 kg brambor za velmi příjemnou cenu 6 eur a Zdenda nám je spravedlivě rozdělil. Brambory tu mají parádní, to musím uznat.

Odpoledne jsme si hned udělali bramboráčky a Zdenda se pustil do pečení. Opět jsme ocenili náš grill, že i ve větru se v něm příjemně griluje a spotřeba dřevěného uhlí není nijak velká.

S grilem jsme hodně spokojený, jen budeme muset časem opravit síťový košík, který je poškozený a propaluje se. Ale Zdenda už koupil náhradní pletivo, které sebou vezeme a až nastane ta pravá chvíle, dojde na výměnu.

Dneska máme krásných 23 °C a vítr je teplý. Až pozdě odpoledne se ochlazuje, ale není to nijak dramatické.

Zítra má být ještě hezky, ale od pondělí by se už mělo počasí pomalu zase kazit. Jenže, my už asi pojedeme dál. Zítra ještě vyperu pár drobností, co jsem posbírala, bude velký úklid a v pondělí odjíždíme.

Bohužel, nemáme tady internet, mám na mysli internet od nějaké dobré duše. Zdenda sice dal pár fotek na Facebook, ale stránky by nám vzaly mnohem více bajtíků. Je mi to líto, ale s vkládáním do stránek budeme muset počkat.

27.11.2017

Stále je krásně a nám se odtud moc nechce. Dneska jsme se rozhodli, že tu pobudeme do konce měsíce. Budeme mít stále ještě čtyři dny dojet na trajekt, což nám bohatě stačí. Zdenda pokouší štěstí a chytá od břehu, ale moc optimistický není. Jinak je u nás klid a pohodička, střídavě se opalujeme a povídání nebere konce. Standa je tady v Itálii na zimu už čtvrtou zimu a má to tady jednak projeté a hlavně, má Itálii rád.

Stále jsem měla v hlavě článek o Dánsku, který jsem chtěla už dlouho napsat. Jak už je mým zvykem, ráda po ukončeném putování krajiny nebo země napíšu pár řádek o tom, co se nám líbilo, co nás udivilo a co nás tam překvapilo. Tak jsem taky chtěla napsat něco málo i o Dánsku, ale nešlo mi to. Nejsem žádný psavec a proto potřebuji vždy trochu času, aby se mi dojmy a pojmy z nové země usadily, aby to povídání už bylo trochu s odstupem a s nadhledem.

 

Tak nevím, ale snad se mi článek o Dánsku aspoň trochu povedl a poslouží nám buď jako připomenutí a oživení vzpomínek anebo někomu, kdo se chystá nebo kdo se rozhoduje jet do Dánska a má málo informací.  Laskavého čtenáře odkazuji do sekce Zajímavé – článek „Dánsko je hlavně krásné a proto, vítejme v Dánsku.“

 Trasa sem: 48 kmRocella-jonica-cananello-24-11-2017-ujeto-48-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ