int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.12.2017 Mortela - Sicílie

Ráno jsme se rozloučili s kolegy, Jirkou a Boženkou, kteří jedou podél pobřeží dál a my se vracíme do Messiny, na prohlídku starého města.

Jedeme na vytipované parkoviště u konečné tramvaje a několika autobusu směrem do centra. Jenže, Zdenda má plán B a tím je parkoviště u velkých potravin Simply a to je podstatně blíže katedrále, která nás zajímá.

Je to sice, jak já říkám „v docházkové vzdálenosti“, ale nějaké 3 km. Ty nám aspoň poslouží k prohlídce, poznání a prozkoumání těch bočních, nezajímavých ulic a uliček. Faktem je, že Messina je veliké město a my se vlastně pohybujeme jen v takové malé výseči. Myslím, že nám to bude ke štěstí bohatě stačit.

Messina je zajímavá tím, že má největší orloj na světě a ten bychom rádi viděli. V poledne se má orloj rozezvučet a rozpohybovat. Jsem zvědavá, jestli je alespoň tak hezký jako náš, na Staroměstském náměstí.

Parkoviště u Simply je pohodlné, velké a zdá se, že bude velmi bezpečné. Stejně vše zavíráme a zabezpečujeme, techniku ukládáme do bezpečí, ale jsme hodně na očích, a to je důležité. Zdenda vždy hledá ve městě místo, abychom sice nepřekáželi, ale nebyli nijak ukrytý, zasunutý nebo schovaný. Tvrdí, že to je nejideálnější situace ke zlodějně a to kdekoliv, nejen v Itálii. Takže nikdy nesmíme překážet, aby nás třeba při vyhýbání nenabourali a nikdy nejsme nějak významně schovaný, abychom nevytvořili prostor pro ukrytí nějakého lapky a pohodlnou zlodějnu. Pravdou je, že někdy i sebevětší hledání toho nejlepšího a nejbezpečnějšího místa zlodějně a vykradení nezabrání, ale větší pohyb lidí je přeci jenom trochu bezpečnější. Těžko se někdo bude dobývat do auta na místě, kde místní parkují na nákupy. No, raději nebudu nic přivolávat.

Pc070008

Jdeme ulicemi na náměstí Piazza del Duomo, kde stojí nádherná katedrála z normanského období a která patří k nejkrásnějším na celé Sicílii.

Katedrála je úžasná a už jen když do ní člověk vstoupí, zatají se mu dech.

Ohromná katedrála pochází z doby 1150 a přestože jí stíhala jedna pohroma za druhou, tak je opravdu nádherná. Nejdříve vyhořela, pak jí poničilo zemětřesení a dílo zkázy dokonaly bomby II. světové války.

Messinští aristokraté se spojili a znovu postavili katedrálu přesně v tom samém slohu a bazilikovém duchu, tak jako byla původní stavba. Překrásná hlavní mozaiková apsida s mozaikou Cristo Pantocratore – Kristus všemocný.

Ohromné sloupy drží dřevěnou střechu. Mohutné trámoví je skvostně vymalované.

To jsou jen hlavní krásy katedrály, ale za zmínku stojí i veliké a vysoké sloupořadí, které podpírá ohromnou střechu.

Těsně u katedrály je elegantní štíhlá věž s největším orlojem na světě. Zvonice, vysoká 60 m, v sobě ukrývá největší orloj, který byl kdy sestrojen.

Pc070010

Pochází z roku 1733 a sestrojili ho mistři ze Štrasburku. Každé poledne se rozezvučí ohromná podívaná pro davy lidí, kteří čekají na toto představení.

Jsme tu mimo sezonu a stejně pod orlojem postává hlouček turistů a místních. Celé představení začíná ohromným zařváním lva na celé náměstí. Je to až o leknutí, protože lev skutečně hrozivě zařve a je klid, ticho. Pak zařve znova, a nakonec ještě jednou.

Pc070019

Když už čekáme, až se vše rozpohybuje, třikrát zakokrhá kohout, ale to kokrhání je parádní a nesmírně silné. No, a to už začíná hrát nádherná, tentokrát vánoční muzika a vše doplňuje několik pohyblivých oken a pak se rozpohybují veliké bronzové postavy. 

Postavy jsou většinou klasicky různí svatí mužové z biblických výjevů. 

video poledního představení klikni sem: 

Na náměstí je ještě nádherná ohromná Fontana di Orione z roku 1553.

Kašnu postavil žák Michelangela, Giovanno Angelo Montorsoli. Výjev celé fontány připomíná bájného zakladatele Messiny, Oriona. Spousta postav a několik pater ze světlého mramoru je také kouzelných.

Pc070059

Trošku zarážející jsou postavy z černého kamene vytesané jako ležící glyfové s lidskými a se zvířecími hlavami.

Pokračujeme dál, na vrcholek nad městem, kde je další kostel a nádherná vyhlídka na celé město pod námi.

Veliké přístaviště, a tak nějak omšelé město, které je dost o ničem.

Opravdu, jen co bych doporučovala, tak je zajít se podívat na orloj a jet dál, protože Messina nestojí za delší návštěvu.

Dojíždíme odpoledne do vesnice Mortela na pláž, kde jsou dvě veliké parkoviště, opět kousek od moře.  Místo mohu doporučit na poklidné stání, ale není tu vůbec nic. Ani voda, ale klid a pohoda.

Pc070112

Stání je i pro několik aut, ale odbočka ze silnice k moři je dost prudká a ulička úzká. Nicméně, projeli jsme daleko horší, projet se dá a na odpočinek a strávení pár dnů, ideální.

Dnešní trasa je: 26 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ