int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.12.2017 Capo D Orlando - Sicílie

Ráno se rozjíždíme každý svou cestou a svým směrem. Jak už jsem říkala, měli bychom se sejít na Vánoce v Agrimentu.

Zdenda tam našel dvě parkovací místa. Jedno je na molu a druhé kousek od moře na oficiálním parkovišti pro bydlíky a karavany. Jenže, vůbec nevíme, jak to tam vypadá, ale pevně věřím, že Zdenda opět nalezne místo, které bude bez problémů a příjemné. Agrimento je známé svým Údolím chrámů, které je zapsané na seznamu UNESCO. Takže bychom měli mít na Vánoční svátky o kulturu hodně dobře postaráno.

Jirka má problém s plynem a musí sehnat místní plynový nástavec s regulátorem na české bomby. Už to zkoušel u pumpy, ale české bomby mu nenatankovali. Má už jen jednu plnou bombu, a to je na zimní provoz ještě na 14 dnů málo. Další variantou je, že bude muset koupit italskou bombu, ale ty jsou tady hodně drahé a s vrácením při výjezdu nemáme nikdo zkušenosti.

My už bychom taky rádi dotankovali plyn. Na delší cestě je opravdu záhodno nenechávat nic na poslední chvíli a jakmile je příležitost, dotankovat, jak říká Zdenda „do plnejch“.  Benzínek máme na cestě spoustu, ale stejně využíváme skvělé aplikace, která bohužel funguje jen s internetem a tou jsou LPG čerpací stanice v Evropě. Pro info, aplikace je na našich stránkách v RPC – Rady porady na cestu. Pozor, v Itálii je poměrně rozšířená síť pump s metanem. Hodně aut tady jezdí na metan a tam, kde se čerpá metan, LPG nemají, ale čerpací stanice se tváří velmi podobně.

Jedeme si prohlédnout Tindaris, na které jsme se dva dny koukali. Krásná silnice se vine až někam do oblak a tam je prastaré maličké městečko, pár domů. Veliký kostel sv. Marie.

Kostel s klášterem je na nádherném místě a opravdu to stojí za to si sem vyjet, nebo statečnější, vyšlápnout.

Místo původně sloužilo jako pozorovatelna a vojenská základna. Dokonce tu vyrostlo řecké divadlo a chrám. Velké vykopávky a rozsáhlé pozůstatky svědčí o cvrkotu, který kdysi v Tindari vládl.

Jsme tu v době, kdy ohromné parkoviště je zdarma, ale na vykopávky je opět poměrně vysoké vstupné. Skrz plot vidíme zarostlé zbytky chrámu, a to nás tak nějak přesvědčilo, že až tak není o co stát. Počkáme si do Agrimenta, tam by to mělo být mnohem zajímavější a samozřejmě, počítáme s vyšším vstupným.

Na dolním parkovišti je pítko se silným tlakem vody a to je opět příležitost, kdy vypouštíme z nádrže starou vodu, nádrž Zdenda vyčistil a napouštíme čerstvou.

Tady si vodu z pítek tankují lidi do nádob, které si vezou v kufrech. Hodně často vidíme, jak přijede auto a má plný kufr plastových flašek a barelů. Takže pokud to jen trochu jde, využíváme veřejná pítka, která jsou vždy s pitnou vodou.

A pak, veřejná pítka jsou v zimním období naším jediným zdrojem pitné vody. Kempy, kde by se dala voda doplnit jsou z valné části zavřený, na benzínkách by rádi vodu dali, ale velmi často jí mají jen užitkovou.

Co nás udivilo je, že úplně nová pobřežní promenáda je bez pítka a zase někde je promenáda stará a pítka jsou na každém rohu anebo to funguje přesně naopak.

Tady je, jak já říkám, hogo fogo, nové parkoviště, kde se ještě dodělávají poslední parkové úpravy a nikde jsem neobjevila jediné pítko.

Někde je na nově zrekonstruované pláži spousta parádních parkovišť a spousta sprch, které fungují celoročně a nebo je to nová pláž, kde by člověk očekával vybudování sprch a pítek a kde nic tu nic.

Zkrátka, chce to jet s očima otevřenýma a všímat si a sledovat. Rozhodně se nevyplatí nechávat doplnění vody na poslední chvíli.

Nám se osvědčily ještě dva kanystry na 10 l. Jeden mám v kufru a jeden ve sprchovém koutě.

Tyto dva kanystry průběžně doplňujeme tou nejčerstvější vodou a mám je na vaření. Stále mám velmi čerstvou vodu a vodu z nádrže máme na mytí, sprchování, toaletu a nádobí.

Vodě na cestách je potřeba věnovat velkou, velkou pozornost. O následné problémy nikdo nestojí.

Dojíždíme do maličkého městečka Capo D Orlando a stojíme hned u nábřeží. Už odpoledne se počasí hodně zhoršilo a přihnal se velmi silný vítr a večer déšť.

Tak, máme zimu a co bychom chtěli. Teplota večer je příjemná, 12 °C není sice nic moc, ale mohlo by být hůře.

Dnešní trasa je: 49km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ