int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.12.2017 Termini imerese - Sicílie

Odjíždíme a Cefalú se s námi loučí pěknou zimou. V noci se přihnal odkudsi mrak a světe div se, chvíli padal déšť se sněhem. Nicméně, ráno je okolo 7 °C, což se mi zdá na místní poměry hodně málo, ale faktem je, že teplota v průběhu dne vystoupá zase ke dvacítce.

Rozpadlá strážní věž se na sluníčko hezky rozsvítila a my odjíždíme z přístavu dál podél pobřeží Tyrhénského moře směrem na Termini, poslední maličké městečko, než odbočíme těsně před Palermem do vnitrozemí.

Jak už jsem se zmiňovala, Sicílie je opravdu překrásná a jen mohu vřele doporučit tuto destinaci k návštěvě. Jsme tu jen krátce, takže se zatím nemohu vyjádřit k bezpečnosti, ale my jsme v pohodě a věřím, že i ostatní cestovatelé jsou na tom velmi podobně. Policie je vidět dost často. Jezdí krokem městem, kontroluje z auta naše parkování a mnohdy jen mávnou rukou na pozdrav a Sicilané jsou stejně příjemní jako Italové na pevnině.  

Uprchlíci, tak to je kapitola sama o sobě. My jsme skoro žádné neviděli a těch pár snad ani nestojí za řeč. Tím, jak objíždíme pobřeží po těch nejmenších a nejodlehlejších silnicích, tak projíždíme městečky, kde zkrátka nejsou. Neviděli jsme je ani v přístavu jak na pevnině, tak na ostrově.  

Na Sicílii se dá mimo sezonu parkovat i na těch nejodlehlejších místech a hlavně, spousta parkovišť je teď pro nás povolena. Do hodně měst se v sezoně s bydlíkem nesmí vjet a platí zákazy, ale teď už padla téměř všechna omezení. Samozřejmě, je to na druhou stranu daň za studené moře, v kterém se už bohužel nevykoupeme.   

Městečko Termini je klasické, malé, italské, pěkné a čisté. Opět neřešíme parkování, protože míst je spousta a je jen na každém, kam si odloží svého bydlíka a jde do města, které se dá pohodlně projít za hodinku.

Při pohledu z dálky je vidět vpravo staré město okolo kostelní věže a vlevo nové město, což jsou vyšší paneláky, které nejsou ničím zajímavé. Pod starým městem je přístaviště, kde s oblibou nacházíme útočiště a tam i dneska stojíme.

Do starého města to máme kousek a když vystoupáme uličkami až na vršek kopce, na kterém Termini stojí, máme naprosto jedinečný výhled dolů na moře.

V dálce už je vidět Palermo a pod námi krásné pobřeží, útesy a pláže. Na hlavním náměstí je opět, jak jinak a klasicky moc hezký kostel, který je až do pěti odpoledne uzavřený.

Tak jako se všechny prodejny po poledni zavírají, tak se zavřou i kostely, protože pan farář má taky siestu. Kostely a prodejny se opět otevřou v rozmezí 16–17 hodiny, jak kdy a jak kdo.

Milé je, že na prodejnách není napsáno od kolika do kolika je zavřeno a otevřeno. Taky, proč to psát, když to všichni vědí, že ano?

Odpoledne jsem se pustila opět do vaření na pár dnů. Velmi se mi osvědčilo, dávat uvařené jídlo do plastových krabiček do lednice a pak následující den až dva v poledne a večer jen ohřívám, nebo maximálně dovařím přílohu. Dneska jsem dělala krůtí na žampionech a hustou hráškovou polévku ze zmraženého hrášku. Dobrota. Když máme málo pohybu, nebo silnější oběd, pak nám bohatě stačí takováto polévka jen s opečeným toustem.

No a už máme zase večer a protože jsme kousíček od báječných křivolakých uliček, jdeme se ještě juknout na nasvícenou vánoční výzdobu. Ono je to úplně jiné, když jsou ulice nádherně vánočně vyzdobené a osvětlené.

Pc180122

Maličký kostel nás překvapil ohromným betlémem, který je skoro celý v pohybu, včetně tekoucí vody, stmívání a rozednívání a samozřejmě, patřičnou zvukovou kulisou. Betlém je tak hezký, že jsme velmi rádi přispěli pár eury do pokladničky. 

Dnešní trasa je: 44 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ