int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.10.2017 Termoli - Itálie

Stále se pohybujeme v oblasti Molise, které je hodně přehlížené, opomíjené a málo navštěvované. Je to znát i na silnici podél pobřeží, kterou jedeme.

Kus nad námi vede placená dálnice a tam jedou všichni, kteří míří dolů na Sicílii, nebo do krásné oblasti Gargano na ostruze tedy Apulie a na podpatku, Basilicaty uprostřed a nebo do překrásné špičky pověstné Italské boty, Kalábrie. To vše je ještě před námi a já alespoň využívám klidného nedělního provozu a pohodové silnice k další lekci v řízení toho našeho broučka.

Pokud to jenom trošku jde, každý den sedím za volantem a řídím. Učím se auto ovládat, smířit se s délkou 7,5 m a značnou váhou ať už papírovou, nebo skutečnou. Faktem je, že ta papírová je mnohem příjemnější. Mě hlavně dělá problém šířka. Zkrátka, já se na tu pitomou silnici nevejdu a nevejdu. Nicméně, Zdenda se snaží být trpělivým instruktorem a je to moc fajn. Když nic jiného, tak alespoň budu schopná ho dovézt v případě nouze k lékaři. Stačí jen hloupě vymknutý kotník a čekat 14 dnů někde na místě, než odezní bolest, otok a netažený sval je zbytečné.

Vždycky jsem to říkala a říkám to stále, je nezbytné a velmi nutné, aby i dámská část posádky uměla auto odvézt, když ne rovnou domů, tak alespoň k lékaři, do nemocnice nebo jen na pohodlnější parkoviště na kraj města, kde se dá dojít nakoupit. Mám rozepsaný deníček s pracovním názvem „Karavanistova žena za volantem“, myslím, že by se mohlo hodně žen zasmát a hodně mužů zamyslet.

Ale my jedeme dál do dalšího městečka na naší trase a tím je Termoli. Opět postačí krátká procházka před obědem nebo na vytrávení po obědě. Je sice neděle, ale žádné polehávání a hezky z čerstva jdeme na couračku do starého města, který je opět jen kousek od nás opravdu moc pěkný.

Pa080084

Na útesu se vypíná starobylé město, které je ohromně zajímavé.

Jednak tu je starý hrad ze 13. století, kde sídlí meteorologická stanice, ale za další je tu velké množství krásných uliček, které jsou přímo úžasné.

Staré město je maličké a pokaždé když nějakou uličkou jdeme chvíli, skončíme na ochoze okolo města, vysoko nad mořem. Dokonce je tady snad nejužší ulička mezi domy, jakou jsme kdy v Itálii potkali.

Podle dohladka ošlapaných dlažebních kamenů můžeme říct, že se tudy skutečně hodně chodí, ale Zdenda se tam vešel jen tak tak. Bohužel, sluníčko bylo přímo za námi, a tak se nedala vyfotit spleť různých trámů a přesahů od domů nad námi.

Ospalá a krásná neděle.

Rodinky posedávají na obědě pod slunečníky, spousta jich jen tak chodí a je vidět, že někteří jsou vysloveně na procházce a nebo na výletě.

Parkovaní je velmi příjemné pod městem na molu v marině. Teď mimo sezonu se platí 0,5 eur na hodinu a jenom v určité hodiny a jenom v pracovní den. Jinak už jsou parkovací automaty opět zakryté anebo rovnou odvezené, ale tady jsme v centru a je to odtud do starého města nejblíže, takže tady se kromě víkendů platí celý rok.

Faktem je, že jen polovina parkoviště je s modrými pruhy a tudíž placená, část je bílá a zadarmo a část je žlutá, která je pro rezidenty. Kdo chce parkovat v bílé zóně, musí si klasicky pospíšit. Tady je jen jediná rada. Italové jsou sovy, takže zabrat místo volného parkování je možné buď hodně pozdě v noci, spíše dost dlouho po půlnoci anebo hodně brzo po ránu.

Žádní ranní ptáčata očekávat nemusíme. Kousíček za městem je velké volné parkoviště, kam se vejde spousta a spousta aut a je to vysloveně pár metrů od moře. Máme tady pohodlné místo i na grilování a venkovní posezení.

Samozřejmě, jsme tu mimo sezonu, jak to tu vypadá s parkováním v létě, když máme pláž hned za autem, tak to opravdu nevíme.

Bohužel, stalo se nám, že se kolega rozjel na jedno naše zimní stání v době vrcholné letní sezony a velmi se divil, když neměl kde zaparkovat a pak si nám stěžoval, že nedáváme pravdivé informace, že sice hezky píšeme, ale pravda je někde jinde.

Vlastně naše nepravdivé informace mu zkazili část dovolené. Mrzí nás to, ale stále upozorňujeme, že je potřeba mít na zřeteli, roční období, kdy na onom místě jsme.

Naštěstí, vše je vidět na fotkách, ale ty fotky jsou třeba z listopadu nebo prosince, nebo ledna a nikdo, nebo alespoň nikdo rozumný nemůže očekávat, že v letní sezoně bude parkoviště pár metrů od moře prázdné.

Dnešní trasa je: 38 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ