int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.10.2017 Mattinata - Itálie

Další dnešní pouť kolem pobřeží je oproti včerejšku krásná. Dneska ubylo kempů a hotelů a přibylo krásné krajiny všude kolem nás. Pobřeží je divoké a strže dolů k moři jsou dech beroucí.

Potkáváme několik strážných věží, které jsou rozeseté po celé naší trase. Jak jsem se už zmiňovala, jedná se o obranné věže, které tu postavili jako obranu proti dobyvatelům a pirátům.

Věže jsou tak důmyslně postavené, aby na sebe viděly a mohly si předávat znamení o hrozícím nebezpečí. Z dálky jsou věže maličké, ale zblízka jsou opravdu velké, mohutné a ohromné.

Samozřejmě se fotíme, to ani jinak nejde. Hned kus pod námi je krásná písčitá plážička a veliký kamenný most nad mořem. Taková trochu jiná Pravčická brána.

Pár kempů míjíme a v jednom jsme se jen pro zajímavost optali na cenu mimosezónního tarifu. Nevím, jaké měl kemp přesně zázemí, ale hlásali všechno možné, nicméně cena 24 eur plus 2 eur elektřina se mi zdá na dobu, kdy už je všude prázdno docela dost. Obsazenost – 2 obytky z tak 50 možných. Pravdou je, že kemp je na krásném místě a stání jsou pár kroků od moře.

Dneska jsme už také bohužel museli natankovat. Cena nafty je příšerná, 1,28 eur, ale to jsme měli ještě slevu za samostatné tankování, 0,16 eur. Pokud bychom se nechtěli starat o pistoli a ještě k tomu měli umyté čelní okno, pak je cena 1,44 eur. Bohužel, je to tady naprosto běžná cena a ve Vieste byla ještě trochu vyšší. Se slzou v oku vzpomínáme na tankování u ONO u nás doma, nebo v Německu a Rakousku.

Taky nám došly základní potraviny, pár dnů už jsem nebyla na pořádném nákupu a ocitli jsme se v kraji, kde není ani Lidl a ani Euro Spin, kde klasicky nakupujeme. Přestože jsem si nějaké zásoby udělala, došlo nám mléko, chleba, cukr, mouka a máslo a rádi bychom někde den nebo dva zůstali na pláži, dokud je krásné počasí. Ve Vieste jsme našli diskontní velkou prodejnu, ale ceny výše zmíněných prodejen zdaleka nedosahuje. Nicméně, stále je tu levněji než v prodejně SPAR, kterou jsme našli v centru. Malé prodejny potravin jsou hrozně drahé, Spar nás taky udivil, nic lacinějšího.

Mimochodem, běžně 1kg klasického bílého chleba, tak jak ho známe, okolo 3 eur, mléko okolo 1 eur, krabicové trvanlivé už jde, 0.69 – 0,80 eur a máslo, tolik probíraná cena másla mě nechává klidnou, protože už v Německu jsme kupovali v Lidl nejlevnější máslo, opravdové máslo za 1,95 eur a v Itálii je to stejné. Tady kupuji Italské máslo, je výborné, ale cena 1,90 eur je naprosto standartní a patří k té nejnižší. Běžně kupuji toustový chleba, protože je nejlevnější a když ho ráno trochu opražím na pánvi, tak je jako z toustovače a je dobrý. Za normální chleba odmítám dávat 3 eur a více. Toustový běžně kolem 1,5 eur za kilogram a já si kupuji v Lidl výborné laciné suchary. To máme každé ráno na snídani. Kilo mouky okolo 0,5 eur a slunečnicový olej 1,10 eur. Zkrátka, není tu nijak lacino, ale ujde to a dá se vyjít.

Zdenda vytipoval opět velmi příjemné místo, kde zůstáváme a asi tu i zítra pobudeme.

Je krásné počasí, teploty dneska maličko vyšší, 26 °C, sluníčko a pár metrů od auta se můžeme opalovat na příjemné pláži.

Kupodivu, je tady ještě jedna otevřená restaurace a teď večer se sem sjelo 6 aut na večeři, ale Ti zase odjedou.

Jinak nám tady na velkém, pohodlném parkovišti dělá noční společnost jeden karavan a jeden bydlík, samozřejmě Italové.

 

Zatím je po celé naší trase klid a pohoda. Běženci se asi rovnou přesouvají do Německa, protože zatím je vidět minimum lidí tmavé pleti a na romskou národnost ve veskrze luxusních obytkách jsme už dlouho nenarazili, čehož teda vůbec nelitujeme.

Přeji krásný sobotní večer. 

Dnešní trasa je: 45 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ