int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.10.2017 Bari - Itálie

Dneska po ránu jsme se lehce zašprcli, krásné slovo, při odjezdu z nočního stání. Tady je vidět, že se nelze spoléhat na předkládané informace z navigací.

Vedlejší silnice, kterou pro nás obě dvě navigace vyhodnotili jako průjezdnou, se může stát problémem a pak nás čeká 500 m couvání, ale jakého! Na obou stranách našeho Flíčka byla mezera tak na dlaň a otočit se samozřejmě není kde.

Bývali bychom to nějak projeli, ale místní sportovec, který tady shazuje nadbytečná kila, nám velmi složitě vysvětlil, že za 200 m se silnice ještě zúží a to už jsme úplně bez šance.

Naštěstí je Zdenda na couvání opravdu machr a za ta léta v kamionu se musel něco nacouvat, takže to couvání zvládl i bez bočních zrcátek a bez ztráty květinky. Mimochodem, nad námi, vede souběžně pomalu estakáda, ale tato přípojka se nám tak nějak více líbila. No, občas se zadaří.

Takhle například dopadlo vytipované parkoviště, kde jsme měli mít před pár dny stání na noc.

Těšili jsme se na idylku, grilování, lov dravých ryb, slunění na hambato a tak podobně. Na Google je místo krásně vyznačené včetně parkoviště pro auta přímo u střážní věže a tak podobně.

Realita byla jiná. Přibyly zábrany, řetěz přes příjezdovou cestu a jediné možné parkoviště je u poměrně rušné a hlučné silnice. Takže noční idylické stání u strážní věže za šplouchání mořských vln o pobřeží by se v tom okamžiku stalo příšerným zážitkem s hlučícími auty a naší noční můrou.

Takže, nelze se spoléhat na informace starší jak pár dnů. I za týden se může, ale také nemusí, všechno změnit. Tímto opět narážím na to, že pokud někdo jede v našich stopách a využije Zdendovy informace a souřadnice na parkovací kartě a zjistí, že je vše jinak a na místě se stát nedá, tak se velmi omlouváme, ale fotky parkovacích míst dokazují, že jsme tam skutečně stály, že nejsme pohádkáři, kteří si parkovací místa cucají z prstu. Jen je potřeba brát na zřetel roční období a samozřejmě čas.

Ještě jsem se nedávno zmiňovala o italských pradlenkách, jak si v klidu suší prádlo na hlavní silnici. Podařilo se mi z auta vyfotit pár takových ukázek, za kvalitu fotek se omlouvám.

Někde dokonce mají u dveří, na domě očko, kam si sušák přivazují. To asi když projede rychle auto nebo foukne vítr, tak aby se sušák i s prádlem neskácel na zem.

Pokud je ulice užší, tak se suší o sto šest. Tady jsou sušáky dva a samozřejmě na balkonech je další prádlo.

V žádné zemi jsme neviděli tak intenzivní praní a sušení prádla na balkonech a u domů.

Cestou jsme náhodně zahlídli trh a ten si samozřejmě nemůžeme nechat ujít. Je zajímavé, že tady v Itálii je ovoce a zelenina na tržišti výrazně levnější jak v obchodě.

Ohromný výběr a za velmi slušné ceny. Některá zelenina padá pod euro, ale i s kilem paprik nebo rajčat za euro jsme spokojený. V obchodech je to mnohem dražší. Jablka se nedají pod euro koupit, nejlevnější jsem kupovala za 1,20 eur v balení po dvou kilech. Rajčata jsou obvykle v prodejně nad 2 eur a papriky se blíží k 3 eur. Mluvím o prodejně Lidl, který je na zeleninu a ovoce nejlevnější.

Takže dokupujeme vše, co potřebujeme. Jen s broskvemi jsme si asi naběhli, protože jsou od pecky jakoby nahnilé, ale asi je to normální, protože jinak si myslím, že by si to Italky nenechali líbit a prodavače by byly schopný ukamenovat.

Tak jsem to okrájela a snědli jsme jí taky. Jsem zvědavá, jak na tom budou ostatní kousky. Koupili jsme čtyři do kila. Jen opět a stále vzpomínáme na Turecko, kde na stejném trhu a v stejném ročním období včetně hluboké zimy, jsme kupovali vše za libru.

Za jednu tureckou libru což bylo 8,- Kč! Tady je to za jedno euro, a ještě jsme spokojený. To je sakra rozdíl.

Dneska dojíždíme do ohromného města Bari, víc jak 300 tisíc obyvatel, kde jsme se uchýlili k prodejně Ikea, kde mají volnou Wi-Fi a hlavně, můžeme tu beztrestně parkovat na ohromném parkovišti.

Bari si chceme zítra jen projet a jedeme dál. Staré město je podle průvodce jen maličké, jinak vše je zástavby z minulého století, a to nás nijak valně neláká. Zdenda si dokoupil pár drobností v Leroy Merlin, což je místní obdoba Bauhaus.

Dnešní trasa je: 56 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ