int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



25.10.2017 Alerobello UNESCO - Itálie

Předpověď se zdá se vyplnila a den se ohlásil sice ještě silným větrem, ale je sluníčko a to je nejdůležitější. Měli jsme sice v plánu pozdržení návštěvy Alberobella, ale jak to vypadá, bude hezky a tak jedeme navštívit jednu z největších záhad v Itálii.

Pár kilometrů od moře, směrem do vnitrozemí, se už dostáváme na velkou vápencovou náhorní plošinu Murgia, kde se pěstuje ohromné množství oliv a stovky zemědělců tu pečují o svoje políčka. Stoupáme ještě trochu výše a spousta směrovek nás navádí na městečko Alberobello.

Jedná se o památku zapsanou na seznamu UNESCO, na což jsou tu velmi hrdí. Samozřejmě, několik parkovišť je i v tuto roční dobu hrazené a podle množství aut tady asi nehrozí období zimního klidu.

Kousek u velkého kostela v stylu trulli se dá pohodlně zaparkovat bez jakéhokoliv porušení předpisů.

Městečko je vlastně rozděleno na dvě části, novou městskou výstavbu a trulli s tím, že oblast trulli je rozdělena dál na takovou komerční část a část, kde stále bydlí lidi a která není tak vyhledávaná.

Naštěstí se návštěvníci tak nějak rozplynou do uliček a faktem je, že se jich většina drží v té komercializované části, kde je spousta obchůdků, restaurací a různých nabídek na ubytování. Na západním kopci Alberobello se rozkládá na 1500 domů trulli podobných včelím úlům.

Trulli je jedna velká záhada a vlastně se dodnes neví proč vůbec tyto kamenné stavby vznikly a odkud sem přišly. Je několik hypotéz, ale která je blíže pravdě to nikdo neví. Jeden vznik se datuje kolem 15. století, kdy vládce celé oblasti Ferdinand I. Aragonský zakázal svým poddaným stavět pevné domy.

Důvod byl prostý. Když bylo potřeba rolníků na jiném místě, tak se jim z domů nechtělo odcházet. Pokud žádný dům neměli, pak bylo jednodušší je stěhovat za prací. Jenže, zase jsou písemné zmínky s daty kolem 13. století, ale to, že nejstarší kamenné domy jsou 200 maximálně 300 let staré tomuto datu drobně odporuje. Takže tvrzení o 15 natož o 13 století je taky dost na vodě. Další letopočet, který se uvádí je ještě fantastičtější. Stavby jsou spojovány s podobnými stavbami v Mykénách z období, kdy celé pobřeží kolonizovali Řekové, a to už jsme v 8. a 3.  století před naším letopočtem.

Takže dobrat se doby vzniku není jednoduché a ani to proč vlastně tyto jedinečné stavby vznikly. Jedna teorie mluví o tom, že vládci z Aragonu uvalili poplatky, daně na hotové domy. Kamenné střechy se dali velmi rychle rozebrat a pak zase složit, takže se daně v případě kontroly platit nemuseli. Klasické středověké obcházení daňové povinnosti.

Další verzí je, že tím, jak místní obyvatelé měli po několik staletí zakázáno stavět pevná obydlí, tak kamenné stavby byli jen praktickým řešením využití dostupného vápence, kterého se všude povaluje habaděj. Materiálu je všude dost a dost a nebyl problém jeden dům opustit a postavit si jinde jiný. Domy měli i tu výhodu, že v zimě v nich bylo teplo a v létě krásně chladily.

No, s tou zimou nevím, určitě nejspíše byli naši předkové otužilejší, ať už u nás doma nebo tady v jižní Itálii. Každopádně, domy jsou maličké a vytopit je bylo záležitostí chvilky. Kamenné stavby jsou jen kameny položené na sobě bez použití malty a jakýchkoliv stmelovacích prvků, takže opravdu tu musíme obdivovat mistrovství skládat na sebe kameny tak, aby nejen stěny, ale hlavně placáky na střeše perfektně seděly a nezhroutili se dovnitř. Až když stojíme u maličkých domků jen tiše obdivujeme dokonalost kamenné skládačky.

Další zajímavou otázkou je, odkud vlastně trulli jako jedinečný stavební styl přišlo, kde mělo domov. Opět je několik domněnek a teorií. Jedna je, že stavby připomínají homole cukru s domovským právem v Sýrii. Další teorie ukazuje na Střední východ.

Pak tu máme už zmiňované Řeky a Mykény, a nakonec tu jsou potulní mniši, kteří si stavěli z kamene maličké příbytky a lidé je okopírovali, zvětšili a upravili na každodenní používání.

Vlastně jsem ještě zapomněla na jednu teorii o vojácích, kteří se v apulijských přístavech vylodili při návratu z křížových výprav a tento styl stavění přinesli s sebou jako novum z dalekých krajů.

Každopádně, nejzajímavější je, že přesto, že možný a použitelný stavební materiál se válí všude po celé Itálii, tyto stavby jsou jen tady v této oblasti a dál se nerozšířili. Jen v této oblasti můžeme na polích vidět maličké trulli na nářadí, nebo na přenocování na poli. Nikde jinde se už s trulli nesetkáme, jen tady, v Puglii na planině Murgia.

 

Je to úchvatná podívaná a věřím tomu, že v letních měsících tu musí být hodně plno, ale teď, na podzim je návštěvnost na snesitelné úrovni a každý cestovatel a milovník historie a potažmo Itálie by si Trulli a Alberobello neměl nechat ujít.

Den ještě neskončil, a protože by reportu o krásách Itálie a našeho putování bylo na jeden den strašně moc, Zdenda navrhnul rozdělit tentokrát den na dvě části, protože i odpoledne je neskutečně krásné. Cestou zpět na pobřeží jsme navštívili jedno z nejkrásnějších městeček na naší dosavadní zimní cestě jižní Itálií.

Pa250140

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ