int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.10.2017 Cataldo - Itálie

Tiché a totálně prázdné městečko o pár obyvatelích se po ránu změnilo v rušnou tržnici.

Nikde nebylo nic napsáno, žádné zákazy stání a najednou, se na celé hlavní ulici staví stánky. Faktem je, že dávat jakékoliv zákazové značky by bylo naprosto zbytečné.

Jediný, kdo sem nepatří jsme my a místní vědí, že se bude dneska konat trh.  Od rána do města, teda spíše vesnice, proudí desítky aut a během dopoledne jsou všechna parkoviště plná. Jdeme samozřejmě dokoupit zeleninu a hroznové víno, protože na trhu u pěstitelů bylo doposud vše o polovinu i více lacinější.

Rajčata a papriky jsou dneska po 1 eur, brambory 0,7 eur, hroznové víno 1 eur. Cibule je stejně drahá jako v prodejně 1 eur a jablíčka také, tady jsme žádné neobjevili za euro. Všechny jablka jsou 1,15 a výše. Takže jsme dneska dokoupili jen rajčata, papriky, brambory a víno. Při kurzu 27,- Kč za euro to stejně není žádná hitparáda.

Jedeme do města Lecce, které je avízované jako Florencie baroka. Parkujeme kousek od starého města a po obědě jdeme na velkou štrapáci po hystorickém jádru Lecce.

Nerada bych odradila svými dojmy od případné návštěvy, ale za sebe jsem tak nějak na rozpacích.

Lecce je ohromná všehochuť všeho, co si můžeme jen představit. Lecce je veliké, devadesátitisícové město plné velkých panelákových sídlišť, které jsou sice většinou velmi pěkné, ale také nejsou výjimkou paneláky neskutečně ošklivé, omlácené a špinavé.

Staré město obsahuje ukázky staré římské architektury v podobě římského amfiteátru z 2. století př.n.l.

Bohužel, nejkrásnější a nejzajímavější památka, a to barokní kostel Santa Crocce je v rekonstrukci a jen ohromná látková opona nahrazuje tolik diskutované úžasné průčelí.

Tvorba průčelí trvala celkem 130 let a mluví se o tom, že hlavní architekt města Zimbale musel být permanentně opilý a v jakémsi transu, protože tak bláznivou fasádu nemohl navrhnout rozumný člověk.

Fasáda je překrásná, ale až když sedíme naproti budově na lavičce a v klidu pozorujeme jednotlivé sochy, ozdoby oken zkrátka vše,

co je vytesáno na ohromné budově, která je pokračovatelem centrální čelní fasády a není zakrytá, tak jen obdivujeme, jak je každé okno jinak vyzdobené, má jiné girlandy, jiné hlavy nebo alespoň jiné výrazy. Každé okno je nějak jiné a je to neskutečná a krásná práce.

Staré město není tak hezké jako jsou historická jádra maličkých městeček, kde je světlo, slunce a spousta kytek.

Tady je to hodně velké, neosobní a občas dost nehezké. Spousta restaurací a kavárniček je hlavně na náměstích plná. Je neděle odpoledne, a to je pro místní ideální čas na společný oběd nebo jen posezení u kávy. To se nám ohromně líbí. Poklid a příjemná pohodová nálada.

Pa290080_2

Prochodili jsme celou historickou část města Lecce, a ještě jen jedna fotografie domu, kde jsem si byla velmi nejistá s rovinou fotografovaného objektu.

Stále jsem aparát různě natáčela, rovnala rovinu a i funkce vodováhy nefungovala. Nemohla jsem jednoduše pochopit, že lze balkon postavit tak strašně nakřivo.

Pa290134

Bohužel, dům je opuštěný a v hrozným stavu a bohužel, takových opuštěných a vybydlených domů je tady hodně a je to velká škoda.

Odjíždíme zpět na pobřeží. Naším městečkem na noc je San Cataldo. Stojíme hned u vysokého majáku a příjemným bonusem je volný internet z blízké restaurace.

Tak alespoň máme možnost opět sledovat zprávy na ČT24 čemuž jsme rádi. Velmi nás zajímá politická situace doma, jak probíhá jednání o sestavování vlády, jak dopadlo řádění vichru, který se přehnal republikou a kdo zvítězil na Turnaji mistrů v tenise.

Dnešní trasa je: 60 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ