int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.10.2017 Tore Dell Orso - Itálie

Opět popojíždíme jen kousek, pár kilometrů k údajně jednomu z 12 nejkrásnějších přírodních koupališť na světě. Seznam nás zaujal a koupaliště, jezírka jsou překrásné, ale všechny pro nás nedostupná. Venezuela, Mexiko, Austrálie a podobné destinace.

Jen jedno jediné je na Evropské pevnině a ještě kousek od nás. Grotta della Poesia. Je jasné, že si to nenecháme ujít a samozřejmě se tam zastavíme. Nicméně, tady je vidět, jak je posuzování takových míst subjektivní. To, co se líbí jedné organizaci, skupině lidí nebo nám se nemusí zákonitě líbit ostatním. Ne, že by to nebylo hezké, to ani náhodu, ale už jsme viděli několik podobných míst a dovolíme si tvrdit, že pokud nebyly hezčí, tak rozhodně srovnatelné. Proto je velmi obtížné radit, doporučit, protože se může stát, že místo, které považujeme za pro nás nejkrásnější je pro druhého nestravitelné.

Hned u hlavní silnice je parkoviště, kde se nyní nevybírá, ale cena v letní, turistické sezoně je teda dost vysoká. Na to, že se parkuje jen na prachu, a ještě ke všemu by spousta bydlíků asi i měla problém nájezd zdolat, tak přeci jenom 10 eur na den je dost.

Kousek dál jsou veliká, přímo obří parkoviště, kde se dá už pohodlněni zaparkovat a jít nejen do jezírka, ale i na velkou krásnou písečnou pláž jsou nyní zavřená, tak nevíme cenu, ale asi bude velmi podobná.

Jezírko má velký průduch od moře, a tak se sem valí stále čerstvá voda. Ovšem dolů k vodě vedou jen uzoučký kamenný schůdky a samozřejmě, koupání v průzračném teplém moři musí být v létě přenádherné.

Hned vedle je archeologická lokalita, která je drobet úsměvná.

Jeden pán skládá dohromady kameny a pečlivě, pomaličku je slepuje k sobě. Je tam sám a pokud by měl něco opravdu vytvořit, zrekonstruovat, tak má do konce života práci zajištěnou.

Naštěstí se zde neplatí a vstupné je zdarma. Osada tady asi byla velká, ale prohlídková trasa v délce okolo 100 m je zatím dost chudá.

U jezírka jsme strávili krásné odpoledne. Je pondělí, a tak jsme tady téměř sami. Sem tam někdo přijede, nakoukne dolů, udělá pár fotek do mobilu a odchází.

My jsme si to užívali. Na dně jezírka, na kamenech zalitých sluncem nikdo není, jen my.

Kousíček je další přímořské letovisko, Tore Dell Orso, které už je v tuto dobu skoro prázdné. Jen pád domácích, majitelů je v domech, které z valné většiny slouží letním hostům. Bary na promenádě a restaurace jsou už zazimované a zavřené.

Včera nás lehce vyděsilo čerpadlo vody. Nějak se mu nechtělo čerpat na 100 %. Čerpadlo si kdesi přisávalo vzduch a voda z kohoutku šla jakoby dávkovaně, velkým tlakem a se spoustou vzduchu. Zřejmě někde byla nějaká vzduchová bublina nebo ve směšovači se hnula kulička, každopádně, po vystěhování kuchyně, čerpadlo máme v lince na zdi, po vystěhování všeho okolo bojleru, tam je zase směšovač se vše samo dalo do pořádku a čerpadlo běží, jak má. Hlavní byla kontrola celého vedení, jestli nám někde voda neteče do bydlíku. Akorát Zdenda není spokojený, protože nemá rád závady, které se samy napraví.

Alespoň jsem věnovala zbytek slunečného odpoledne pravidelnému úklidu. Stojíme na příjemném parkovišti, dokonce máme pro sebe hned u dveří lavičku, a tak jsem se pustila do velkého úklidu. Koberce ven, vyluxovat, vytřít, utřít všude prach, vypucovat koupelnu, vymýt a vydesinfikovat toaletu a umývadlo, vyčistit a vycídit sporák a hlavně, napustit všechno co je ze dřeva leštěnkou.

Při takovémto úklidu rovnou odjistíme přední dveře a vyluxuju a vymyju i prach, který je za pár dnů na schůdku. Vřele doporučuji tento způsob zabezpečení. Napevno zajištěné oboje přední dveře a vystupovat z auta dveřmi v nástavbě. Už nikdy nikdo nemá šanci dostat se do auta od řidiče a těch možných situací je opravdu spousta. 

Když jsme venku u dveří a třeba jen sedíme a grilujeme, opalujeme se nebo jen něco honem rychle chceme vyfotit, jako se stalo nám, nebo se jenom chceme podívat rychle do prodejny a řidič si chce jenom na chvíli protáhnout nohy a něco ho na protější straně zaujme, setkání s přáteli jen na chvilku, nebo jenom rychlé obhlédnutí parkovacího místa. Bohatě stačí, když se posádka jen špatně domluví. Tak dlouho si člověk dává pozor až jednou, jedinkrát zapomene a je to neuvěřitelné, ale opravdu, jako by zloději věděli, že teď nastala ta jejich pravá chvíle a my okamžitě máme problém, jak nahradit chybějící, ukradené věci. Zdenda za své mnohaleté praxe, kdy v kamionu projel celou Evropu, poznal různé způsoby kurtování dveří a tvrdí, že je to dost problematické. Jednak zloději vědí, že pokud se na to jde správně, kurta povolí a pak stačí dlouhý tenký nůž a hlavně, kdo bude složitě kurtovat přední dveře, když si jde jenom dát na parkovišti rychlou kávu, nebo jde jenom na toaletu. To je tolik toho jenom, že jednou se určitě zapomene a tady je každá chyba okamžitě potrestaná.

Ale to jsem se zase dostala k tématu, které sem až tak nepatří, ale je to problém, který tíží jak nás, tak mnoho dalších. Třeba naše zkušenost někomu pomůže. Zabezpečení předních dveří popsal Zdenda v kapitole Naše auto – opravy a úpravy.

Dnešní trasa je: 24 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ