int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.2.2017 Romagna center - Itálie

Prší, mrholí, fouká vítr, zkrátka vše, jen ne hezké počasí. Jednoznačně, zima strávená na této výšce Itálie, není nic, co by si člověk nemohl odpustit.

Tak nějak jsme s větším chladem počítali, ale zatím je to nejstudenější a nejošklivější zima, co jsme na cestě. Včera jsme se odhodlali a vyrazili na průzkum letoviska, kde jsme stáli. Původně jen na noc a díky počasí se z toho vyklubal ještě jeden den na místě.

Abychom trochu přišli na vzduch, navlíkli jsme se a jdeme podél pobřeží několik kilometrů a městem se vracíme zpět. Jsme stále v oblasti Emilia Romagna a pomalu se suneme do oblasti Marche. Tam také letošní putování po pobřeží ukončíme.

Dohodli jsme se, že u města Marche se začneme vracet vnitrozemím směrem na sever a tedy i domů. Tedy, velitel vozu naplánoval a rozhodl a posádka se holt musí přizpůsobit, pokud ovšem nechce jít pěšky. Což nechce. Městečko Civia je vysloveně výletní, turistické, hotelové, vilové a plážové.

Teď je samozřejmě všude pusto prázdno, ale v létě to tu musí žít. Neskutečná spousta restaurací, taveren, kaváren a luxusních obchodů, až nás to udivuje. Klientela bude zřejmě hodně zámožná, protože jak tak koukáme, zastoupení spousty velmi drahých značek dává tušit, že tu bude asi taky velmi draho a velmi lukrativno. Co mě těší, že prakticky všechny stojany na placení parkovného jsou obalené černým igelitem. Značky zakazující stání bydlíků jsou přelepené anebo rovnou zakryté. Líbí se nám, že tady, oproti Chorvatsku nejsme vydáni na milost a nemilost místního policisty. Dohadujte se s pitomcem, který se rozhodl, že jeho výklad zákona je nad značkou. Co mi je platné, že se od jakéhosi měsíce neplatí parkovné, protože je to v Chorvatsku běžné. Moc si nedovedu představit domlouvat se s policistou, který se rozhodl, že mu vadíme, překážíme a zkrátka, na parkovišti nemáme co dělat. Tady je to tak, že téměř veškeré cedule jsou přikryté, nebo rovnou, platební automaty odvezené. Pokud někde v centru města je platební automat a značka s vyznačeným obnosem za hodinu nebo celý den, tak si popojedu kousek stranou, protože teď jsou stále zpoplatněné jen ty skutečná centra. I tak se nám nezdají platby za parkovné nijak dramaticky drahé, jako je to v sousedním Chorvatsku. Celodenní stání je běžně okolo 3 – 4 Eur a parkoviště trochu stranou jsou ještě lacinější. Stále se pohybujeme v přímořských oblastech s kilometry a kilometry perfektního pobřeží, ohromnými parkovišti pro bydlíky a osobáky a všude je neuvěřitelně čisto a pořádek. Nevím, jaká bude situace dole na jihu, ale zatím jsme v třetině Itálie a mohu zodpovědně prohlásit, že tolik popelnic jsme dosud nikde neviděli. Popelnice jsou doslova všude, jsou téměř nové, jsou neomlácené a naorezlé.

Vždy je několik druhů popelnic na výběr, podle druhu odpadu a hlavně, okolo a pod popelnicemi je čisto. Ostatně, na všech našich fotkách to je vidět. Stačí si jen prohlédnout pár fotek z měst a hledat na nich nějaký nepořádek. Dětské parky jsou perfektně vysekané, čisté, nezdevastované, neponičené. Moc se mi líbí, jak je to všude parádně upravené. Měla jsem obavy z nepořádku a hromad špíny a bortelu, ale zatím, opak je pravdou.

Včera jsem pokukovala po prádelně, jestli nějakou ve městě neobjevíme, protože budu opět povlékat čisté ložní povlečení, už je čas, a ráda bych to někde kulturně vyprala.

Včera jsme kliku neměli, zato dneska jsme cestou zahlédli v malinké vesnici prádelnu. Okamžitě stavíme, povlékám čisté povlečení a jdeme prát.

Bohužel, jak to vypadá, každá prádelna má  jiný systém používání praček.

Někde jsou žetony, někde jsme rovnou platili eura do mincovníku na pračce a tady byl platební terminál pro všechny pračky a sušičky.

Opět všude čisťounko, vše vycíděné, vytřené, vyglancované, vypucované.

P2100056

Jen jsme zprvu nepochopili systém jakési platební karty, protože návod je jen v italštině.

Tady se třeba dala koupit karta za 10 Eur a pak by bylo všechno o trošku levnější. Máme další zkušenost pro příště.  Bývali bychom ušetřili 30 min sušičky. I tak se mi ceny nezdají nijak závratné.  Na ložní prádlo, ručníky a utěrky je to paráda.

P2100032

Pokud bychom neměli prášek a aviváž, není problém. Lze si to vše za velmi rozumné peníze koupit přímo na místě.

Dnešní trasa je 20 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ