int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.2.2017 Bellaria Igea Marina - Itálie

Přes noc jsme stáli na velikém parkovišti u nákupního centra. Já vím, nic moc, ale nám dost dobře posloužilo.  Jednak bylo dost ošklivo a hlavně, je tady jedna z největších prodejen s potravinami v Itálii Iper Buony a jako kuchařinku mě docela zajímalo, jak to tam asi vypadá. Dopoledne jsme uklidili Flíčka a jdeme se podívat do potravin.

Co říct, zkrátka opravdu jsou obří. Jak říká Zdenda, Italové si ty pusy neošidí. On to teda říká drobet jinak, ale význam je stejný. Hlavně, jsme v největší gastronomické oblasti, kde je město Parma, proslavené výrobou masných výrobků a je tady neskutečná spousta různých výrobců různých dobrot jako je pršuto, parmazán, špek, salámy a ohromné množství sýrů, těstovin a podobně. Jen čerstvých těstovin tu je podle odhadu 30m chladí box a tak je to se vším.

V čele je vždy box s maličkou ukázkou toho, co nalezneme v uličce. Máme alespoň snazší hledání. Množství sýrů je dech beroucí. To se zkrátka nevidí. Parmazán je na hromadách a ve výběru jak stáří, tak výrobců.  Jsme ztraceni v regálech, které jsou nekonečné.

Parmazán

V části prodejny je veliký ostrov, kde se grilují desítky a desítky kuřat, křídel, masa a všeho možného a spousta příloh, salátů, hotových ryb a mořských potvor.

Zkrátka, je to ohromující plocha narvaná potravinami až po střechu. I tak by se to dalo říct. Faktem je, že je to tu poněkud dražší a asi zůstaneme u Euro Spin a nebo Lidl, které jsou tu pro chudší lidi.

Plno nakupujících lidí s velkými nákupy dává tušit, že lidi peníze mají a sobota je možná ve znamení nákupu potravin. Otevřeno mají od 9 hodin a už před devátou se ohromné parkoviště začíná plnit. Ohromná spousta pokladen a u každé je fronta s přetékajícím košem nákupu.

Tak nějak mi to uniká. Mzdy tady musí být mnohem, mnohem vyšší než u nás, ale nedělám si iluze. Určitě všichni nemají na to tady běžně nakupovat, to by tu Lidl a Eurospin neprosperoval.

Jedeme jen kousek, do dalšího letoviska před Rimini, kam chceme dojet až zítra.  Zastavujeme na konci městečka Bellaria Igea Marina, které je na pobřeží a opět je velmi hezké, čisté a upravené.

Bohužel, stále máme totálně zataženo a mraky jsou těsně nad střechou. Vypadá to, že každou chvilku začne opět pršet a tak fotky nejsou nijak valné.

Snažila jsem se vyfotit přikryté zákazové nebo příkazové značky, jak jsem se o nich včera zmiňovala. Tady to dotáhly do dokonalosti.

Značky jsou přikryté černým látkovým obalem se znakem města. Jsou všude a v několika provedeních. Paráda.

A opět je všude čisto a pořádek. Nikde se nic neválí, nepovaluje a nikde není absolutně žádný nepořádek. Nevím, jak to tu dělají, uklízecích pracovníků jsme zatím viděli minimum.

Je docela možné, že zkrátka lidi jsou tady pořádnější než jinde. Nemá cenu o tom nějak dlouze vykládat. Stačí se podívat na pár fotek a hledat nepořádek, o kterém se tolik ve vztahu k Italům mluví.

My stojíme na okraji města, kousek od nás už je pláž a moře a jediné co tu tak nějak překáží, je navátý písek od moře.

Tady jsou hodně dřevěné mobilní zábrany proti písku, ale vítr, jak jsme se několikrát přesvědčili, zvedne písek do velké výšky a pak nás bodal do obličeje.  

Dneska jsme měli k obědu krůtí po Italsku, špagety a strouhaný parmazán. Protože je tu teď ohromně drahá zelenina, holt si pomáhám konzervovanou nebo mraženou, která je zase poměrně laciná. Hodně děláme pizzu z kynutého těsta a tak mám stále nějaké ingredience na pizzu v lednici. Vyplatí se kupovat větší balení nakládaných žampionů, oliv a rajčat v oleji. Kupuji v akcích sýry a strouhaný parmazán v půlkulovém balení, kilová balení těstovin jsou tu běžná v mnoha druzích za velmi slušnou cenu.

Krůtí po Italsku je můj recept na výborné jídlo, když není čerstvá zelenina, z jednoho hrnce.  Vložím do receptů, tady jen krátce. Veliká cibule na jemno a půlměsíce + tenoučké plátečky pršuta + krůtí kostky + česnek na tenké plátky + žampiony + olivy + nakládaná rajčata v oleji + drcená rajčata + bazalka + oregáno + sůl a nakonec lžíce parmazánu na posypání.

Večer kolem nás opět, tak jako téměř všude, pomaličku projela policie a v klidu a v pohodě odjeli.  

Dnešní trasa je 10 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ