int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.2.2017 Rimini - Itálie

Já to říkala, sluníčko bude a ne, že ne. Skeptici, styďte se! Máme krásný den, sice hodně chladný, ale krásný.

P2140001

Balíme oběd do krabiček, horký čaj do remosky, jablíčko, loupenďáček a hurá do víru historie.

Rimini, jak nádherné město, zvláště když svítí sluníčko, je velmi staré a mnohými cestovateli, díky masám dovolenkářů, opomíjené.

P2140017_2

V průběhu středověku se tu vystřídaly snad všechny vlády, které sem jen trochu dosáhly. Tak se tady promítla byzantská vláda, kterou vystřídala lombardská. Po té to byla papežská vláda a následně město ve 13. Století připadlo rodu Malatésů. A pak tu máme na začátku 16 století Cesara Borgia Rimini, který však město dlouho neudržel, a byly tu všudypřítomné Benátky se svojí ohromnou mořskou flotilou. Papežský stát se tady také na chvíli promítnul a nakonec se město jako svobodné připojilo k Italskému království.

Nejhezčí není, ale je nejzajímavější. Tempio Malatestiano, městská katedrála. Sigisomond Malatesty, byl vládcem města a oblasti a měl milenku. Tenkrát měl milenku kde kdo, ale  Malatesty zvládnul přebudovat v 15 sttoletí katedrálu, zvládnul jí odejmout sv. Františkovi a zvládnul do katedrály umístit hrobku své milenky Isotty degli Atti. Docela by mě zajímalo, co na to tenkrát asi říkal papež, ale faktem je, že tehdejší papež Pius II taky nebyl žádný anděl.

P2140004

Nicméně, přesto, že byl tento Malatesy černou ovcí rodiny, na přestavbu si troufl a milenku zde pochoval. Papež demonstrativně v Římě spálil Sigisomondovu podobiznu a při litanii hříchů milého Malatese odsoudil do pekla.

Z prvého století našeho letopočtu pochází úžasný most Ponte di Tiberio. Dneska je rameno řeky, která pod ním tekla zaslepené a ohromný park, který navazuje, slouží jako odpočinková zóna.

Nám pěkně posloužil jako místo na pohodlný oběd.

Jdeme dál a kousek za mostem začíná půvabná rybářská čtvrť, která je celá nově zrekonstruovaná.

Procházíme se uličkami a jen obdivujeme krásu každého domku.

Baráčky jsou maličké a většinou v přízemí je obývací místnost s kuchyňkou a v patře budou asi ložnice, ale je to opravdu maličké.

Zahlédli jsme, že v zadní části mají malé dvorky. Jdeme obloukem do přístavu, kde je samozřejmě spousta jachet, které tu jsou zaparkované na zimu.

Všechny jsou podobně zazimované, jako místní pláže. Nicméně, na konci mola a na začátku přístavu je flotila rybářských lodí.

Jak jsme se původně domnívali, že teď se ještě neloví, omyl. Loví a přijíždějící loď, za níž se táhne hejno racků, se vrací z lovu ryb. Na lodi se už za zpáteční jízdy ryby třídí a ukládají do bílých beden a zasypávají ledem. Je to úžasná podívaná. Hodně se tady chovají černé škeble.

Tady je pěkně vidět, jak se škeble přichytí na návnadu v podobě roury silné síťoviny.

Neznáme přesný postup a tak se nebudu pouštět do spekulací, jak a proč.

Jdeme dál přes nádherné náměstí s obligátní hodinovou věží. Paláce, které náměstí lemují, nejsou přístupné veřejnosti a my si je můžeme jen prohlédnout zvenku.

P2140010_2

Což nám vpravdě bohatě stačí. Na příč, přes celé staré město je nádherný ohromný Agustův oblouk. Arco di Augusto je částečně zrekonstruovaný a dává tušit původní nádheru, která musela být impozantní.

My jdeme zase zpět a vlastně křižujeme staré město, které není nijak ohromné, ale šlapat se to dá. Opět se ocitáme zpět v přístavišti a vjezdu na otevřené moře. Krásný bílý maják a začíná ohromná pláž.

Tím jak je krásně, potkáváme spoustu usměvavých místních. Jak se domníváme, všichni mají radost z krásného dne a vzájemnými pozdravy nikdo nešetří.

Jdeme dobré tři kilometry k autu a jen tiše zíráme na ohromný byznys v podobě půjčoven lehátek a slunečníků. Opravdu, každý metr je zabraný a rozparcelovaný.

Úplně jsem se zapomněla pochlubit. Máme jaro! Koupila jsem v Ikea pár kytiček a hned je náš domeček na kolečkách hezčí a útulnější.

To mám ráda. Zdendovi se to také líbí a hned je nám lépe.

P2130086

Zimu jsem už vyhodila do koše a už jsme v očekávání krásných a slunečných dnů.

Zítra už popojedeme zase kousek dál. Dneska jsme psali do Dethleffsu, že čekáme na odpověď, na naší reklamaci, ale jak jsme se dozvěděli od českého zástupce, nějaké reakce se asi hned tak nedočkáme. Je to týden co jsme jim psali a prý 14 dnů na odpověď není žádný problém.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ