int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 28.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



19.2.2017 Fano - karneval - Itálie

Fano je starobylé a krásné město s pamětihodnostmi, které jsme si už z části prohlédli včera.

Dneska chceme odjet, ale zjišťujeme, že je ve městě ohromný karneval a ten si rozhodně nenecháme ujít. Karneval ve Fanu je v Itálii druhý nejstarší, hned po Benátkách a je velmi slavný. Jde o svátek plný veselí a cukroví. Zima odchází a je tady jaro!

Zatímco si prohlédneme pár fotek z karnevalu, můžeme si říct pár slov o Fanu jako takovém. Maličké město, na italské poměry, má obdivuhodnou a velmi starou historii. Místu se v dávných dobách říkalo Fanum Fortunae. Jméno pochází od chrámu věnovanému bohyni Fortuně (Fanum Fortunae - chrám Fortuny – Štěstěny).

Roku 49 př. n. l., za vlády Julia Caesara, zde byla římská kolonie (další města, která pod tuto kolonii spadala, byla Pisaurum a Ancona). Julius Caesar nechal zbudovat městské hradby, jejichž ruiny se zachovaly. Za císaře Augusta (ve 2. stol. n. l.) byl zbudován oblouk, který sloužil ke vstupu do města. Ten se zachoval do dnešní doby.

Roku 538 bylo Fano zničeno Ostrogóty, znovu ho zbudovali Byzantinci a patřilo do „pětiměstí“: Pentapolis (do svazku měst se ještě řadilo Pesaro, Rimini, Senigallia a Ancona). Roku 754 bylo město věnováno papeži. Roku 1356 stál v čele města Galeotto I. Malatesta, byl však jen papežovým vikářem a plnitelem jeho vůle.

Město trpělo drancováním během napoleonských válek a za 1. světové války bylo bombardováno rakousko-uherskou námořní flotilou. Za 2. světové války došlo ve Fanu k masivnímu bombardování spojeneckým letectvem (zejména kvůli důležitému železničním uzlu a strategickým mostům na řece Metauro).

Městečko není až tak podřízené turisticky a dovolenkově, jako nedaleké Rimini, ale 20 km dlouhé písečné a oblázkové pláže jsou úžasným místem pro pěknou a poněkud klidnější letní dovolenou. Však jsme také viděli i poměrně laciné stání pro bydlíky a spoustu volných parkovišť, kde by se dalo v létě v poklidu stát, koupat a odpočívat.

Stále se nacházíme v regionu Marche. Kousek od nás je dávná spojnice severu s jihem – Via Flaminia.

A máme tu ohromný karneval, který je úžasný. Dnes už historická parní lokomotiva přiváží z okolních měst návštěvníky a ti se všichni hrnou na hlavní třídu, kde bude průvod alegorických vozů a účinkujících.

Všichni mají v rukách kornouty a my moc nevíme na co. Kornouty jsou ohromné a ve špici mají proděravělé oka. Na masky nám to přijde divné a stále se dohadujeme, na co asi ty kornouty jsou.

Pozor, kornout stojí 5 Eur a nabízí ho ke koupi u městských stánků. Peníze, jak jsme pochopili, jdou na pozdější úklid a provoz karnevalu a skoro každý je má v ruce.

Takže, ohromná solidárnost a pochopení ze strany návštěvníků. Všude panuje velmi krásná nálada a všichni se usmívají a úžasně baví. Hlavně, malé děti jsou kouzelné.

Snad každé dítě má nějakou masku a rodiče, ti nezůstávají pozadu. Když nic jiného, tak alespoň paruku, nebo klobouk, zkrátka, cokoliv karnevalového a dostatečně ujetého.

A začíná průvod ohromných alegorických vozů, představují se jednotlivá města a taneční produkce.

P2190216

Pak už jsme pochopili, na co jsou kornouty, na sladkosti. Všichni stojí pod podii a nastavují kornouty na bonbony, které vyhazují pořadatelé v ohromném množství z podií a projíždějících vozů. bonbony sbíráme po zemi a nutno říct, že samozřejmě, nejhbitější jsou děti a všichni mají ohromnou radost z pár cukrátek za zlomek ceny, co dali za kornouty.

Není to jen o dětech, ale vidět manželský pár, kdy paní v ohromném norkovém kožichu a pán v prvotřídním kabátě, jak nadšeně nastavují kornout, aby chytili nějaký bonbon, je úžasný zážitek. 

Je samozřejmostí, že všichni jsou perfektně oblečený a karneval je brán jako velká společenská akce. Dámy mají poslední možnost předvést se v kožichu a pánové v elegantním obleku nebo kabátě.

Děti jsou samozřejmě chráněné a dospěláci dávají na děti veliký pozor, ale i na nás dostalo a domů jsme si přinesli pytlík bonbónů.

I trochu historie jsme dneska zvládli. 

P2190239

Tak jsme si staré město prošli několikrát kolem dokola a opět, totálně vyřízený jsme se k večeru vrátili zpět k autu.

P2190245

Měli jsme nádherný den, ale večer se pořád ještě hodně ochládá a je zima.

P2190249

Parkujeme ve městě u haly, kde je uvnitř bowling, dětské centrum a minigolf. V klidu a v pohodě.

P2190251

Už druhý den jsme tu nechali Flíčka bez dozoru a zatím, díky bohu bez problémů.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ