int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.3.2018 Terracina - Itálie

Včera večer jsme si prohlédli večerní Gaetu a dneska se jdeme na staré a historické město podívat ještě za denního světla.

Ovšem ráno nás policie upozornila, že naše báječné místo není to pravé ořechové na stání, a tak jsme odjeli. Budiž jim k chvále, že na nás nebušili v noci, nebyli nijak protivní a nechali nás v klidu vyspat.

Kousek dál je míst spousta, ale nejsou tak blízko a nejsou na tak pěkném místě. Nevadí, jsme schovaný mezi domky a je nám taky dobře.

Gaeta je velmi staré město, které plnilo ve středověku poměrně významnou roli. Jednak se do Gaety uchylovali obyvatelé z okolních městeček před různými útočníky a hlavně, město plnilo funkci přístavu, kam přiváželi lodě důležitý materiál a vzácné koření.

P3040028

Městu vévodí mohutný hrad Aragonese-Angevine. Jeho počátky jsou nejisté: s největší pravděpodobností byla postavena v 6. století, během gotické války nebo během 7. století a bránil město před Lombardskými dobyvateli.

O Gaetu usilovalo mnoho válečných dobyvatelů, mnohokrát padla do rukou cizinců a mnoho vládců se tu vystřídalo.

Každopádně, procházka křivolakými uličkami je úžasná a vřele doporučuji se tu na pár hodin zastavit. Město nemá žádný průmysl a je plně závislé na cestovním ruchu.

Krásné pláže se táhnou do dálky a jak je vidět, město je bohaté, čisté a prosperující. Přesto, že je neděle, tak popeláři stále odvážejí odpadky, několik zametačů je v ulicích a čistící vůz křižuje ulice a mohutnými kartáči čistí kraje chodníků.

Nikde se nic neválí, nejsou tu poházené tašky s odpadky a je tu pořádek. Policejní vozy stále křižují město a dohlíží na dodržování pravidel.

Možná je to i přítomnost NATO, která přinesla městu tolik potřebné prostředky. V současné době je Gaeta používaná jako domovský přístav pro vlajkovou loď šesté flotily Spojených států.

Normálně tu kotví obrovské vojenské lodě, ale my máme zrovna smůlu, nejsou doma. Jediná velká loď, kterou v přístavu máme je ohromná výletní plachetnice.

 

Statečně jsme vystoupali nad město k hradu, abychom zjistili, že taky patří vojákům.

Jedeme dál okrajovými silničkami a opět máme kliku na neavízovanou uzavírku silnice. Tady se silnice jen opravuje, ale nikde jsme neviděli žádné varovaní. Naštěstí se nemusíme vracet nijak daleko.

Opět se probudil déšť a celou cestu nám prší a prší. Na noc zastavujeme ve městečku Terracina na velkém parkovišti u kostela. Klid a pohoda. Jen kousek od nás jsou pláže a věřím, že by se tady dalo pohodlně stát i v létě. Parkoviště je veliké, neplacené a vysloveně připravené pro turisty a místní, kteří chtějí k moři. Bohužel, jsme přesvědčený, že toto je přesně to místo, kam se v létě stahují zloději a pobudové.

Na auto od moře samozřejmě není vidět a velikost parkoviště slibuje množství potenciálních možností na vykrádačku. Když jsme přijeli, tak kousek, v jednom rohu byly tři italský bydlíci, takže parkoviště je zřejmě známé bydlíkářům a bude i známé zlodějům.

Dnešní trasa je: 56 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ