int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 16.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.3.2018 Viterbo - Il Bagnaccio - Itálie

Odjíždíme z parkoviště v maličkém městečku Santa Severa, kde mimo sezonu je víc koček než stálých obyvatel.

Ale všechny jsou dobře živené, krmené, a i když je tu jen minimum lidí, někdo jim tady pěkně podstrojuje. Několikrát kolem projelo auto policie, vysloveně krokem a hlídá pořádek. To se mi líbí. Přesto, že tu nikdo není, snad právě pro to, tak policie tu skutečně hlídá.

Dneska toho máme docela dost před sebou. Čeká nás městečko s příšerným názvem Tarquinia a etruské hrobky zapsané na seznam UNESCO a pak dvoje termální lázně.

No, na jeden den to bude pro nás docela úprk. Naštěstí nás nijak nehoní čas a tak, když nebudeme stíhat, nevadí, někde můžeme zůstat, přespat a zítra pokračovat.

Etruské hrobky v Tarquinia jsou z konce doby bronzové, to znamená zhruba 12 století před n. l., nebo tak nějak.

Zkrátka je tu na 6 tisíc hrobek, které jsou z části pěkně vyzdobené malbami. Na sto hrobek je pečlivě zrekonstruováno a chráněno jakýmisi maličkými domky.

Omlouvám se, ale já zkrátka hrobky nějak nemusím. Strašně se bojím pavouků, pavouky nesnáším a Zdenda zase nesnáší když ječím,

protože jsem přesvědčená, že jakýkoliv pohyb kdesi na stropě, na zemi a nebo v mé bezprostřední blízkosti je útok škodolibého pavouka, který samozřejmě ví o mé averzi k nim.

Takže hrobky jsme dali jen zvenku, ale nemyslím si, že by to bylo až tak úžasné.

Parkujeme hned u silnice naproti vchodu, kousek do starého města Tarquinia, které je maličké a vlastně jen hlavní náměstí je zajímavé.

Krásná fontána, hodinová věž a když to vezmeme obloukem, do hodinky můžeme být zpět a pokračujeme dál v cestě.

Hodně jsme se zajímali o italské přírodní lázně. Kolik jich vlastně tady v Itálii je a kde jsou. No, není jich mnoho a byla by škoda, nějaké minout.

Pro případné zájemce mám tady jeden z mnoha odkazů na Termální prameny, které jsou zdarma přístupné https://www.momondo.it/ispirazione/terme-gratis-italia/ . Jinak je spousta zajímavých odkazů v kartě RPC – Rady porady na cestu.

Tak prvními lázněmi na dnešní cestě a v naší oblasti jsou přírodní termály v Bullicame.

P3090098

Dva velké bazény, čistá a pěkná voda, ale studená, vlažná, chladná. Pro mne nic moc.

Vlažná voda i v poměrně teplém dni, dneska máme krásných 17 °C, není nijak lákavá. Však se tady ani nikdo nekoupe. Kruhový bazén, kde voda vyvěrá je za skleněnou stěnou, kam se bohužel nedá dostat.

V létě to musí být osvěžující vykoupání a věřím tomu, že v létě tu bude našlapáno, ale dneska tu není nikdo a když už přijede nějaké auto s návštěvníky, tak se jen kouknou, projdou a odjíždějí.

P3090106

Docela velké parkoviště, ale opět, jsme tu mimo sezonu, a co musím uznat, čisto, všude je čisto, nikde se nic neválí. Na léto, perfektní a osvěžující zastávka.  Přírodní lázně jsou i skvěle dostupný.

 

Jedeme do druhých dnešních lázních, Il Bagnaccio, ale tak úplně jsme se nestrefili s příjezdovou cestou. Jsou dvě a holt se občas stane, že i velitel vozu se svými dvěma chytruškami, navigacemi, se nestrefí na tu správnou.

Tak nějak se nám hned nezdálo, že tak ouzkou silničkou by jezdilo tolik bydlíků. Na Google mapách je vidět plné velké parkoviště aut a bydlíků a tudy teda nejezdí, tudy se vůbec moc nejezdí. Však nás cesta po chvíli zavedla k velikému statku s ohromným stádem krav, které přes tu naši cestu přecházejí na vedlejší pastvinu.

 

Při permanentních deštích, které jsme tu několik týdnů měli je další cesta nesjízdná. Vlastně se úplně ztratila a my se docela krkolomně otáčíme. 

Druhá cesta je ta správná (je na konci dnešního dne v mapce) a za chvilku jsme na ohromném parkovišti u lázní v Il Bagnaccio.

Tak a tady je to už o něčem jiném. Sice nejsou zdarma a vymykají se volně přístupným lázním, ale stojí za návštěvu a nezatíží rozpočet. Parkoviště je veliké a rozdělené na zónu pro bydlíky a pro osobní auta.

Pokud tu chceme být přes noc, tak v pokladně u vstupu se jen nahlásíme, zaplatíme 6 eur a jsem závorou vpuštěni do velikého stání pro bydlíky.

Pokud nechceme přespat, můžeme stát na parkovišti, které je opravdu hodně veliké a platíme jen vstupné 6 eur na osobu na celý den. Tady se nám hodně líbilo. Jednak několik bazénů je velmi příjemných, teplá voda, čisto a moc příjemné prostředí.

Z bydlíků se chodí do bazénů v župánkách a může se volně procházet zpět do aut a zase se vracet. Pozdě večer všechny osobní auta odjeli, velké parkoviště se uzavře bránou a je klid. Nejpříjemnější je, že vstup do bazénu je do 24 hodin, což je paráda.

Vše je moc příjemně osvětleno a jak říkám, čisto, což tak nějak po dvou měsících na Sicílii a skoro čtyřech měsících v jižní Itálii oceňujeme. Spíše jsme si už zvykli a když je všude pořádek, tak jako tady, tak nás to udiví a příjemně překvapí. Za nás mohu přírodní lázně v Il Bagnaccio jen doporučit.

Moc hezké, byli jsme nadšeni. Ještě malá rada, pokud by nebyla touha platit za nocování u lázní, tak je možné sjet pár kilometrů do města a hned na kraji je veliké nákupní centrum, kde se dá také pohodlně stát.

Hlavně, je tu několik možných připojení na volný internet. Zítra nás čekají další lázně, a to slavné lázně v Saturnii.  

Dnešní trasa je: 111 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ