int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.6.2018 Sanssouci - Postupim - Německo

Dnešním velkým cílem je Postupim. Kousek stranou, na okraji města je překrásný ohromný park a v něm pár skvostů.

Kdo se nechce trápit s hledáním parkoviště, může za 10 eur na 4 hodiny nebo za 20 eur na 24 h zaparkovat pár kroků od hlavního vstupu.

My jsme zaparkovali kousek dál, u jiného vstupu a zadarmo. Stojíme na okraji zahrádkářské kolonie přímo u jednoho z bočních vchodů do zahrad a parků královské rezidence Sanssouci. 

Jedná se o ohromný park plný různých altánů, vodotrysků, pavilonů a zámečků. Samozřejmě nechybí ani královské vinice, Čínská čajovna a podobně. Více napíšu do karty UNESCO, protože je to skvost vrcholného pruského baroka a zápis do seznamu UNESCO si zkrátka zaslouží. Teď se alespoň pár řádky a několika obrázky podíváme co vše jsme prošli.

Pokud vstoupíme kteroukoliv branou, jsme odkázáni na svého průvodce anebo se vydat po směrovkách. Je to drobet problém, v celém areálu chybí mapky, kde se zrovna nacházíme.

Pokud nebudeme mít svoji mapu nebo mapu zakoupenou u hlavního vchodu, velmi lehce se ztratíme a nachodíme spoustu kilometrů. Pokud máme mapu svojí, nachodíme taky spoustu kilometrů, ale cíleně. Je to opravdu hodně rozlehlý areál a vyplatí se mít s sebou kolo a vše si projet.

U našeho vstupu byla cedule, zákaz kol, ale všude po parku byla spousta cyklistů, kteří evidentně žádný zákaz neporušili. Hodně rodičů s dětmi na kolech se projíždí po nesčetných cestičkách a nikomu to nevadí.

Škoda, bývali bychom si vzali kola a celý areál bychom lépe projeli, než prochodili. Nádherný areál je doslova nacpaný spoustou staveb, a tak jen namátkou.

Krásný zámeček Charlottenhof navržený jako letní sídlo pro korunního prince. 

Čínská čajovna, se spoustou pozlacených postav a zlatého mandarína se slunečníkem na střeše.

Samozřejmě nechybí Římské lázně, opět moc hezká budova. Takových to altánů je po celém parku poházených několik.

Samozřejmě spousta fontán a jezírek.

Budova Nové komnaty s úžasnými vinicemi pod sebou je jen malá ukázka stavebního stylu.

V zámečku Nové komnaty byli ubytovaní hosté.

Za touto budovou je starý historický větrný mlýn. Ten má původ ve snaze nalákat bohaté a pracovité imigranty z Nizozemska.

V Postupimi byla založená speciálně pro ně Holandská čtvrť, která kopírovala stavební styl z Holandska, tak, aby se novým obyvatelům tady líbilo.

Bohužel, mnoho Nizozemců sem nepřišlo, ale stavení jsou kouzelná a dnes jsou velkou pýchou Postupimi. Nicméně, vraťme se do královských paláců Sanssouci. V překladu to znamená bezstarostné. Mělo to být bezstarostné místo, kde si mohl Fridrich Veliký bezstarostně konverzovat s umělci a vědci, kde se mohl oddávat hudbě, kterou měl rád a hlavně, kde si mohl odpočinout od starostí s vládnutím nad pruským státem.

Pruské království mělo za Fridricha Velikého velmi disciplinovanou armádu a díky zahraniční politice pravidelně rozšiřovalo svoje hranice. Ostatní německé státy s velkými obavami sledovali vzestupnou moc Pruska, která se později ukázalo jako zkázonosná, ale to je jiná kapitola Německých dějin.

My jsme se celé odpoledne procházeli po bezstarostném parku a prohlíželi si naprosto perfektně upravené zahrady a zámečky v Sanssouci.

Je to pravdu krásný výlet do poměrně blízké historie a pokud se vydaří počasí, tak návštěvu Sanssouci mohu jen vřele doporučit.

P6050114

Nakonec se dá výlet pořídit za lacino. Není potřeba platit parkovné a pokud si nechceme projít královský palác, tak jen potřebujeme sebou svačinu nebo rovnou oběd, dobré botky a láhev s pitím.

P6050121

Odjíždíme do městečka Werder Havel, kde podle všeho by mělo být zdarma parkoviště pro bydlíky. Veliké parkoviště jsme našli, parkoviště pro bydlíky také, ale je placené. 10 eur za noc se nám nechce platit, a tak stojíme stranou. Proud nepotřebujeme, není důvod platit za místo a ještě za elektřinu. Jak jsem tak koukala, tak na elektřinu jsou připojený skoro všichni.

Dnešní trasa je: 153 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ