int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.6.2018 Brémy - Německo

Brémy, hrdé a starobylé město s krásným historickým centrem. Parkujeme poněkud dál u nákupního centra, kde je pohodové stání.

P6130017

Bohužel, i tady jsou všechny STPL hrazené, a to poměrně hodně a s ohledem na to, že máme rychlá kola, můžeme v klidu dojet nějakých 10 km na slavné a krásné náměstí Markt.

P6130104

Tím, že stojíme velmi šikovně, máme to do centra po téměř přímé cestě a hlavně, po cyklostezce. Nemusíme se motat mezi auty a za chvíli jsme na místě. Bohužel, od rána několikrát pršelo a je poměrně chladno. Nějakých 15°C není nic moc.

P6130021

Bereme oběd, buchtičku, čaj a oběd si klasicky dáváme až někde na pěkném místě.

P6130093

Jak je vidět z plánku, historická část města je velmi malá, a tak je prohlídka poměrně rychlá. Vše se vlastně odehrává na pětníku. 

P6130055

Nádherná radnice je dominantou náměstí Markt. Je to původně středověká stavba, ale později jí přibylo průčelí, velká okna a zdobené štíty.

 P6130067

Deset metrů vysoká postava rytíře Rolanda pod gotickým baldachýnem byla vytvořena v roce 1404. Podobně jako mnoho jiných Rolandů vytvořených ve střední Evropě symbolizuje občanská práva a svobodu.

P6130043

Mnohem skromnější jsou postavy brémských muzikantů. Osel, pes, kočka a kohout jsou postavy z lidového příběhu, který převyprávěli bratři Grimmové.

P6130101

Samozřejmě jsme si nenechali ujít návštěvu nádherné katedrály jejíž historie započala v 8. století.

P6130038

Císař Karel Veliký poslal biskupa Willehada do Brém, aby tu postavil kostel a obrátil pohany na křesťanství.

P6130073

A pak už máme „Světlonoše“, který nás pouští do překrásné uličky Böttcherstasse. Je to relativně mladá ulička, ale vybudovaná s láskou.

P6130089_2

Bohatý obchodník s kávou zde zrekonstruoval a nově vybudoval několik domů, které tvoří bezvadný celek. Světlonoš zobrazuje archanděla Michaela bojujícího s drakem, což samozřejmě málokdo pozná, ale i tak je to krásná věc, která sem perfektně zapadá.

P6130082

Zlatnická dílna, kam můžeme nakouknout a spousta překrásných šperků, několik kavárniček a restaurací, originální kašna

P6130095

a pak krásná zvonkohra, která se rozehraje třikrát za den. Měli jsme kliku, protože akorát, když jsme si uličku prohlíželi, tak začala hrát. Zkrátka, je to tu moc pěkné a myslím, že to stojí za podívání.

P6130087

Jinak, Brémy jsou druhý největší přístav v Německu, ale kol a kol už dál nejsou ničím zajímavý. Jediné, co mě překvapilo, je velké množství běženců. Jistě, chovají se tady slušně, ale stejně z nich nemám dobrý pocit. Pokud na cestě potkáváme běžence a jsou osamocený nebo jich je jen pár, ale tady, v Brémách, jich je opravdu hodně. V Lidl je to samá žena v šátku, řekla bych, že bílý jsou tady pomalu v menšině. Pozdě odpoledne odjíždíme zpět k moři a budeme pokračovat dál směrem na Holandsko.

P6130119

Lednice funguje, jak má a my vlastně netušíme, co se jí přihodilo. Nejspíše to bude skrumáž všeho možného, protože žádnou závadu jsme neodstranili, nenašli. Snažili jsme se rozklíčovat, co se mohlo stát, že najednou začala stávkovat, ale asi to bylo tím, že jsme celý den stáli lednicí na slunci a bylo přes třicet a nepřikryli jsme jí připravenou zábranou proti slunci.

P6130114

Další možností je drobná nečistota v tryskách, kterou Zdenda odstranil, aniž by si toho všiml. Tryska byla údajně v pořádku, ale přesto je vyfouknutá a pročištěná, komínek byl čistý, tam nebyl žádný nepořádek, všechny trubičky Zdenda vymontoval a pročistil.

P6130115

Další možnost byla teplotní šok, který dostala, protože jsem do ní nandala pár věcí od kolegů z jejich lednice, která v tu dobu nechtěla fungovat na plyn. Zkrátka, nevíme. Každopádně lednici obcházíme obloukem, chováme se k ní hezky a všemožně si jí předcházíme.

P6130106

Už několik dnů hlídáme, jestli nepotkáme na cestě ruční myčku na auta. Automatických myček je spousta, ale ručním mytím se tu nikdo moc nezabývá. Ovšem dneska jsme jí na poslední chvíli zahlédli, a tak se otáčíme a jedeme zpět. Flíček už potřeboval očistu jako sůl. Máme rádi, když je čistý a hlavně, jak říká Zdenda, pokud se špína smyje včas, tak se nezažere do laku a jde lépe odstranit.

P6130111

Takže, žádný krápníky ze střechy a hezky pěkně umýt i střechu. Protože odtamtud pak všechen ten nepořádek steče. Solární panely si taky zaslouží občasné umytí od prachu a pokud neprší delší dobu, nikdo by nevěřil, kolik prachu se na ně dokáže nalepit.

P6130113

Jistě, můžeme počkat na déšť, ale to pak bychom nemuseli ani vytírat, protože můžeme zrovna tak počkat, až nám do auta začne zatékat a ono se to vypláchne. Ale ne, to hodně přeháním, jedná se o to, že rádi cestujeme v pěkném a čistém autě. Za 5 eur jsme jako nový, čistý jak ze škatulky. Máme kliku, že se můžu procpat velkým oknem nad kuchyní a střecha mě ještě stále unese.

  Dnešní trasa je: 84 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ