int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.6. 2018 Wagerland - Německo

Dneska jsme si říkali, že kdyby se Zdendovi podařilo najít nějaké pěkné místečko, tak bychom vyndali gril a udělali si bramboráčky.

P6140007

Celý den bylo překrásně, teplota tak akorát, žádné vedro, ale příjemný slunečný den. Stále kopírujeme to jejich slavné Wattové moře. Co musíme obdivovat, tak to jsou ohromné vlnolamy, které jsou komplet po celém pobřeží. Viděli jsme jeden vodoměr a několikrát to tady moře docela hezky vytopilo. 4,5m vysoká hladina moře je už docela hodně.

P6140022

Všechny domečky, které tu byly museli mít vodu až po střechu. Proto se tady hodně investovalo do protipovodňových zábran. Skoro každé městečko, které je pod vlnolamem je ještě chráněno dalším valem a ohromnými protipovodňovými vraty, které jsou skoro všude, na každém vjezdu do města od moře. Neskutečné prostředky, které se tu museli vynaložit na ochranu životů a majetku.

P6140041

Tak trošku mě to nekoresponduje s myšlením našich představitelů, kteří se dokáží donekonečna handrkovat, jestli postavit nebo nepostavit pár metrů zábran, a to jen na těch nejkritičtějších místech.

P6140028

Tady se nenechalo vůbec nic náhodě, val jsou všude, po celé délce pobřeží, vrata chrání každou vesnici, městečko a vše je pod kontrolou.

P6140071

Z druhé strany valu, od moře je jen spousta kempů a letních restaurací. Zcela jistě jsou majitelé smířeni s tím, že pokud se něco přižene, tak holt mají smůlu, ale většinou jsou stavby spíše mobilnějšího rázu.

Kempů je tu neuvěřitelné množství a jsou opravdu ohromné a plné obytných aut a karavanů. Až když vidíme, kolik je obytek v kempech, tak si teprve uvědomujeme, jaká je Německo karavanová velmoc. 

P6140103

To se skutečně nikde jinde nevidí a většinou jsou tu hlavně Němci. Když se sem tam ukáže Holanďan nebo Rakušák, tak je to spíše výjimka a všichni jezdí na kolech a téměř všichni na elektrokolech. Jinak je to tu samý D a už vůbec se nedivím, že v Německu vyrábí obytný auta ty nejsilnější značky Hymer, Bürstner, Knaus, Corado nebo Detthlefs.

P6140105

Kempů tu je tak velké množství, že je opravdu lepší, když nás odděluje val a není k moři vidět. Ceny jsou i tady, a i navzdor tak velkému množství možností zaparkovat v kempu poměrně dost vysoké a za vše se platí. Jak jsme tak koukali, tak obvyklá a běžná cena kempu je kolem 18 eur za 24h + platba za osobu, kolem 2,5 eur a pak dál se platí vše ostatní. Vysprchování, voda, elektřina, internet, pračka a tak podobně.

P6150065

Nejlevnější byl za 13 eur, ale tady se zase připočítávají osoby. STPL bývají obyčejně levnější, nic tam není, jen zpevněná plocha a parkomat. Nejlevnější jsme viděli za 8 eur na 24 h, což je stále kolem 200,- Kč za noc, a to je pro nás hodně. Určitě se dají najít místa, pěkná místa a zdarma, ale chce to se nespoléhat na náhodu a opravdu se snažit ty místa mít předem vytipované. Prohlédnuté na satelitních mapách, v navigaci nastudovanou cestu a i tak ještě není úspěch zaručen. Někdy se stane, že na místo, který bylo pro nás naprosto ideální dojedeme a ono už je tam placené parkoviště nebo tam stojí dům. Zkrátka je to někdy oříšek a speciálně v Německu je to hodně náročné najít místo u moře bez nutnosti zaplatit za parkování.

P6140099

Dneska se Zdenda strefil a opravdu jsme najeli na jedno z mála míst na pobřeží, kde se dá parkovat pár metrů od moře a beztrestně, a i neomezeně dlouho. Tady se můžeme postavit vysloveně, kam chceme, jestli do stínu nebo na sluníčko a parkovat se tu dá neomezeně dlouho.

P6140111

Když jsme přijeli, schválně jsme zajeli stranou do uličky, kde nikdo nebyl a než jsme se nadáli, tak hned máme společnost a v noci přijel další kolega jen na rychlé přespání. Tady je vidět, jak se Němci rádi houfují. Několik parkovacích ulic je úplně prázdných, a přesto jsme nakonec v houfu.

P6140113

Tak, tady by se dalo grilovat od rána do večera, tady by se dalo jásat a tady by se dalo pobýt libovolně dlouho, ale k večeru začalo vytrvale a hustě pršet, takže z plánovaného grilování nic nebude. Aspoň jsem se vrhla do vaření. Máme zase vše z hotových jídel snědeno, a tak alespoň navařím na cestu do krabiček a budu několik dnů jen ohřívat obědy a večeře.

Dnešní trasa je: 127 km

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ