int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



19.6.2018 Zielhoes - Nizozemí

Den nezačal zrovna přívětivě, poprchává, je dost větrno, ale předpověď říká, že by se mělo počasí v průběhu dne značně vylepšit.

P6190054

Přečetla jsem trochu informací o Nizozemsku a s ohledem na to, že podle statistik tu je 6 dnů v roce bezvětří, tak co se týká větru, tak ten bude stálý a vytrvalý. Na to si musíme holt zvyknout. A to jsem si já bláhová myslela, že z Dánska jsme vyfoukaný na celý zbytek života, nikoliv. Tady si opět větru užijeme a můj obligátní šáteček na hlavu bude zase nutností.

P6190053

Nizozemí je vlastně rozděleno na 13 správních obvodu, nebo jak u nás používáme, krajů a z toho jen dva nesou název Holandsko, Jižní Holandsko a Severní Holandsko a tam jsme správně, v Holandsku. Jinak Nizozemí je, jak mnozí vědí království, ale co už možná ví málokdo, pod Evropské Nizozemí spadají ještě tři ostrovy v Karibiku a pak má ještě tři malé ostrovní země. Každá tato země má vlastní vládu, premiéra, všechny ale mají společnou hlavu státu – krále Viléma-Alexandra. Zatímco evropské Nizozemsko je plným členem EU, Aruba, Curaçao, Svatý Martin a Karibské Nizozemsko mají status přidružených oblastí EU.

Další zajímavou věcí je, že Nizozemí je známé těžbou zemního plynu a je na světovém žebříčku na šestém místě. Odtud také plyne veliké bohatství této země.

P6190014

Mohutné elektrárny na zemní plyn vyrábějí ohromné množství elektřiny, která je jedna z valné části využívána na pumpy, které stále odčerpávají vodu z poldrů a pak se prodává jako komodita do zahraničí. Nizozemsko patří mezi 20 nejbohatších zemí světa, což je také úctyhodné. Pokud vezmeme v úvahu ohromné úsilí a neskutečné množství finančních prostředků, které tu jsou už víc jak sto let investovány do udržení moře,

P6190069

respektive do zabránění moři vniknout na pevninu, tak je jen s podivem, že země není zadlužená až na půdu, ale vzkvétá a jak tak vidíme kolem sebe, lidi tu velmi spokojeně žijí a žijí v blahobytu.

P6190057

Už jen pozorovat jaké mají ohromné statky a u nich překrásné domy, jakou používají techniku a jak jsou všichni příjemní a usměvavý.

P6190020

Jen pro ilustraci, nám známé velmi bohaté Norsko je na 6 místě, Švýcarsko na 10 a Německo na 18. Nizozemí je na 13 místě. Žebříček končí 25 Francií a my jsme ještě někde hodně hluboko. No, máme co dohánět.

P6190084

My jsme mezitím dojeli na dnešní parkoviště, kde budeme stát do zítřka. Zdenda toto místo vybral podle navigace a podle Eartu, protože si myslel, že bychom tu mohli pohodlně na příjemném parkoviště přespat a hlavně, podívat se na kolech po krajině.

Aniž bychom to tušili, je tu velmi zajímavé parkovací místo jakési společnosti AANUIT, která provozuje po celém Nizozemsku spoustu parkovacích míst pro auta a pro lodě. Moc se nám tato aplikace líbí. Parkoviště jsou buď zdarma nebo v lokalitách jako Amsterodam placená, ale zase je to zajímavě řešené.

P6190096

Za auta se platí podle délky a je to 1 eur za metr auta. Takže, kdo má auto 6 metrů, platí 6 eur a nikdy více. https://aanuit.net/mijnaanuit/start-stop/  na tomto odkazu se můžeme zaregistrovat a otevře se nám takováto mapa, kde si můžeme nalézt svoje místo a rozklikem se dozvíme, co vše je nám k dispozici.

P6190102

Platí se vše platební kartou, tak, jako bychom si kupovali nějaké zboží u internetového prodejce a můžeme buď nabýt kredit na náš účet u společnosti a po přihlášení jednoduše čerpat anebo na místě se přihlásit a zaplatit si požadovanou službu. Tady, kde dneska stojíme je cena proudu 0,5 eur za 1 kWh, což je velmi příjemná cena. Na některých parkovištích je placená voda a tak podobně.

P6190116

Zkrátka, je to další možnost, další pomůcka a velmi příjemně fungující i přes překladač. 

6

Takto vypadá místo zdarma, ale jen pro 5 aut, ale jak jsme koukali, když je přetlak, tak auta stojí i na louce vedle nás.

P6190119

Za námi je naprosto úžasných 5 domečků k pronájmu.

P6190089

Nevím, kolik to stojí, ale obyčejné, jednoduché vybavení, vzadu je palanda, malá sociálka a sprcha a je to uvedeno jako turistické ubytování.

P6190087

My jsme se dneska krásně projeli podél ohromného vlnolamu a najeli jsme na kolech víc než na naší dnešní trase. Krásných 57 km jsme měli zvládnutých za necelé tři hodiny i s odpočinkem, svačinkou a prohlídkou městečka. Krásné vyvětrání před večeří.

P6190105

Zdenda ještě navečer vyndal droníka a učí se fotit a natáčet videa z výšky. Jde to ztuha, ale jde to a půjde to. Co je skvělé, že droník má opravdu tak úžasné vlastnosti, že může lítat i v poměrně silném větru. Takže, velká spokojenost.

Dnešní trasa je:  53 km 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ