int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.6.2018 Den Helder - Nizozemí

Odjíždíme z krásného místa na naše noční stání a vracíme se zpět na ohromnou hráz, které jsme zatím projeli jen malý kousek.

P6210001

Opět se musíme v čase vrátit kousek do historie, protože dneska si společně projedeme chloubu Nizozemí a to 32 km dlouhou hráz Afsluitdijk, což znamená Uzavírací hráz.

P6210047

Vlevo moře - vpravo záliv

Jako by mávnutím kouzelného proutku se záliv Zuiderzee neboli Jižní moře proměnil v jezero IJsselmeer. Příšerná jména, ani vyslovit se to pomalu nedá, natož napsat. Tak, ono to mávnutí kouzelného proutku trvalo pět let, ale hráz je to na tehdejší dobu, unikátní.

Polder-nove-ziskane-uzemi

Zeleně vybarvené je nově získané území

Ale, než se začnu rozepisovat o Afsluitdijku, tak nejdříve odcituji krásný odstavec z knížky pana Karla Čapka, Obrázky z Holandska z r. 1932 "Tož to jsem na vlastní oči viděl, jak se dělá Holandsko... vezme se kus moře, ohradí se a vypumpuje se, i zůstane dno, na něž pořádný kus Evropy dodává řekami své nejlepší bahno a moře jemný písek. Holanďan to vysuší a zaseje na to trávu, krávy jsi spasou, Holanďan je podojí a udělá z toho sýr, který v Goudě nebo Alkmaaru prodá do Anglie. Což je, mimochodem, názorný příklad o koloběhu hmoty."

Tak, a máme to celé shrnuté v pár větách.

Polder-plan-z-roku-1907

Polder plán z r. 1907

Afsluitdijk je důležitá uzavírací hráz, která rozděluje záliv Zuiderzee na dvě části: Waddenzee (Wattové moře) a uměle vytvořené jezero Ijsselmeer, do kterého ústí řeka IJssel. Tato hráz spojuje provincii Severní Holandsko, kde teď už právě jsme, s provincií Frísko a byla vybudována v letech 1927 až 1933. Jak už jsem řekla výše, hráz je 32 km dlouhá, v některých místech až 90 m široká a průměrně 7 m vysoká. V roce 1934 byla otevřena spojovací silnice mezi městem Den Oever v Severním Holandsku a vesnicí Zurich ve Frísku. Tolik praví hodnověrné prameny, ale bylo by dobré si ještě říct, proč vlastně Nizozemci hráz budovali.

P6210048

Důvod je prostý, celá pobřežní nížina v této oblasti je nesmírně úrodná a vhodná pro pěstování téměř všeho, na co si vzpomeneme. Nizozemců přibývalo a půdy bylo málo. S ohledem na mnoha set letou tradici a ohromnou zkušenost ve vysoušení ať už zamokřených pozemků, mokřadů okolo řek nebo vysoušením částí mořského dna nebo jezer a to, nebo, tento způsob získávání prostoru, nového pozemku, se jmenuje POLDROVÁNÍ.

Polder-3

Nově vzniklý poldr - to není fotka z našeho droníka, to je ze satelitu.

Takže, máme několik druhů poldrů a to Říční – hladina řeky je pod úrovní pozemku, dále je to Nízký říční poldr – hladina řeky je nad úrovní pozemku, kdy vlivem přílišného a dlouhodobého pěstování na normálním původním klasickým vysokým pozemku vznikl v průběhu let nízký poldr a pak ještě rozlišujeme Mořský a jezerní poldr, který nás v tuto chvíli zajímá nejvíce, to jsou poldery vzniklé ohrázováním části vodní plochy moře nebo jezera a jeho následným odvodněním.

P6210004

Propusť na kraji Afsluitdijk

Veškerá nově získaná půda se nachází pod hladinou okolního moře a je třeba fungujících čerpacích stanic pro zajištění odvodnění území polderu.

P6210006

P6210008

P6210009

Vznikaly již v 16. století, ale největší poldery vzniklé na vysušeném mořském dně byly realizovány ve 20. století v rámci projektu Zuiderzeewerken.

P6210040

A už se pomaličku dostáváme k naší hrázi, kterou právě projíždíme. Nápad byl mnohem staršího data, ale návrh přišel už v roce 1886 kdy vznikl projekt Zuiderzeewerken, jejímž hlavní projektantem byl vodohospodářský inženýr Cornelis Lely, který měl za úkol zjistit možnost vysušení některých přímořských oblastí.

P6210053

Cornelis Lely

V roce 1891 vznikl první plán uzavření a zapolderování zálivu Zuiderzee (Jižní moře) a v roce 1916 bylo zapolderování odsouhlaseno nizozemským parlamentem a mohlo se začít stavět.

P6210021

Kameník

Afsluitdijk má a musí mít taky dva vodohospodářské komplexy, které sloužící k regulaci průtoku mořské vody do přímořských oblastí za hrází – propust Den Oever a Kornwerderzand.

P6210013

V roce 1998 se zjistilo, že kapacita těchto propustí je nedostatečná a v roce 2001 se začal projektovat třetí komplex,

P6210014

protože to je nutné vzhledem k stoupající hladině Severního moře, snižování půdního povrchu a mnohem více vody v řece IJssel.

P6210015

Takže, to je tak v kostce shrnuto vše, co jsem zjistila o této úžasné stavbě. My jsme se dostali pohodlně na druhou stranu a konečně jsme v Holandsku.

Konečně mohu napsat, Holandsko, jak jsi krásné.

P6210059

Hned za mostem je městečko Den Helder, kde Zdenda objevil velké parkoviště a u něj krásný velký bazén a ještě ke všemu je za rozumnou cenu.

P6210070

Takže, neváháme a jdeme se vycachtat. Vstupné je 4,2 eura na celý den, což je skvělá informace. Můžeme si připlatit saunu,

P6210084

tak tu si Zdenda rád dal, to já nemusím a celé odpoledne až do večera si užíváme nekonečně mnoho teplé vody jak v bazénech, tak ve sprchách. Samozřejmě, se nám hned podařilo zablokovat jednu, mojí, skříňku a za boha se nemůžeme shodnout, kdo za to může.

P6210088

Plavčík nám ji odblokoval a vše je v pořádku. Tady totiž nejsou ke skříňkám žádné klíčky, jen kódy. Nejdříve si na panelu navolíme novou skříňku, zadáme si svoje číselné heslo a skříňka se nám pod uvedeným číslem otevře.

P6210092

Pak si jen opět navolíme naši skříňku, zadáme svoje heslo a můžeme si vzít věci do kabin na převlékání. Velmi chytře a jednoduše zařízeno. V Benešově v bazénu je něco podobného, ale tam musíme mít na ruce náramek s čipem, tady to mají ještě o krůček dál.

 P6210095

Ohromné parkoviště přímo vybízí k přenocování, ale nevím, jak to nakonec dopadne. Nad hlavou nám sviští obří vrtule z větrné elektrárny a chvílemi mám pocit, jako kdybychom byli u sušičky obilí, nebo se kousek od nás připravovala parní lokomotiva k odjezdu. Nevím, spaní máme dobré, vyspali jsme se i u letiště, kde nám nad hlavami přistávaly dopravní letadla, ale tohle je dost protivný vytrvalý a permanentní zvuk.

 P6210100

Nakonec jsme skutečně popojeli, ale jen za bazén, do zeleně. Další úžasné místo na naší cestě. Vřele doporučuji.

 Dnešní trasa je: 61 km

Kornwerderzand-den-helder-21-06-2018-ujeto-61-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ