int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.6.2018 Spaarndam - Holandsko - Nizozemí

Jedeme dál směrem na Amsterdam a samozřejmě, opět velmi silně fouká a poprchává.

P6220010

Nevím, ale letošní letní cesta, tak jak krásně začala, tak v Nizozemí to teda žádná hitparáda není. Je i poměrně chladno a večer si maličko přitápíme.

Kousek od nás je přístav Ijmujden, kam Zdenda mnoho let jezdil nakládat ryby pro náš trh.

Dokonce jsem tu s ním jednou byla a na tomto ohromném molu jsme museli přespat. Přijeli jsme tenkrát dost odpoledne, k večeru a už nás nenaložili.

Co bylo ovšem úžasné, pozorovat cvrkot před firmou, když vykládali ryby a odváželi je do chladících hal. Takováto ohromná loď se celý den, celou noc a ještě dopoledne druhý den, když už jsme byly naložený my a odjížděli jsme, stále vykládala a nebyla ještě vyložená.

Na paletách, kdesi v útrobách lodě, čekaly už zmrzlé ryby na vyložení. Ohromné dva jeřáby vyzvedávaly palety z lodi a pokládaly je na přístavní molo.

Hned tam byl chlapík, který odpoutal velkou síť, kterou byly přikryté kartony s rybami a už jela síť jeřábem nahoru pro další várku a hned se opět na lodi další paleta s hromadou kartonů ryb připravila na vyzvednutí do výše.

Na molu jezdili dva chlapíci v ještěrkách a odváželi palety dovnitř do chladících hal. Ti jen kmitali a celé to hemžení pozorovat byl zážitek.

Přístavní molo je plné ohromných rybářských lodí a kupodivu, jsou tu i menší lodě. Vypadají jako skřítci, proti kolosům vedle sebe.

Samozřejmě, i tito rybáři mají v celé rybářské rodině své místo, ale konkurovat ohromným fabrikám na ryby, které plují a rovnou zpracovávají úlovek, tak to asi nemohou.

My jsme si v krámku, který Zdenda velmi dobře zná, koupili tři makrely za 5 eur. Makrely jsou čerstvě vyuzené a jsou voňavé a opravdu výborné. Mohli jsme si koupit makrely veliké, nebo velké, ale nám bohatě stačily tyto. Tentokrát je prodávali na kusy, protože se nevážily, paní prodavačka jen hrábla do krabice a bylo to.

P6220106_2

Chvíli jsme uvažovali, že si dáme jednu na půl, ale naše žravost převládla, každý jsme snědli celou a bylo nám hodně těžko. Zkrátka, přejedli jsme se a jak jsou makrely tučné, tak toho bylo na nás moc. Přeci jenom už jsem najela na odlehčenější jídelníček.

P6220096_2

Večer jsme dojeli na skvělé a klidné místečko, hned u jakéhosi bunkru. Až později jsem se dozvěděla, že to byl asi bunkr, který spadá do vodního obranného systému Amsterdamu. Nevadí, já jsem si aspoň namočila prádlo a zítra ráno bude velké praní. Zdenda má nalezené místo kousek od Amsterodamu, kde budeme stát celý den a tam bych si měla prádlo v pohodě usušit.

P6220108_2

Takže, dneska jen namáčím. Horká voda, trocha prášku, a hlavně soda na prádlo. Sodu na prádlo vřele doporučuji na praní na cestách. Úplně nejlepší je, večer namočit prádlo do kýble, zadeklovat a celý den jet do dalšího místa určení.

P6220118_2

Prádlo je parádně naklepané, vydrncané a vyhoupané z cesty a vlastně samo je vyprané. Já ho budu mít namočené do rána, protože dopoledne, než odjedeme ho musím tady vymáchat. 

Dnešní trasa je: 114 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ