int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.6.2018 Amsterdam - Haarlem - Holandsko- Nizozemí

konec jsme skutečně ráno přejeli na příhodnější místo, odkud pojedeme do Amsterdamu.

P6240005

Jsme na velikém parkovišti u sportovního centra, kam se pohodlně vejde spousta aut a řekla bych i karavanů. Místa je opravdu hodně a hlavně, je tu vcelku živo. Ne moc, ale do hal chodí sportovci a ti by nám neuškodili. Teda, aspoň doufám.

P6240013

Takže, kola dolů, do tašky oběd, čaj a na svačinku buchtičku a jedeme. Máme to nějakých 5 km, takže kousek, zvlášť po rovině, která tu všude je a za chvíli jsme v centru města.

P6240025

Důležitý je mít plán města a k mému úžasu jsou tu pro celé město jen dvě informační centra. Jedno je v centru a jedno kdesi na okraji. V centru se musíme dostat k hlavnímu nádraží, kde je kýžený bílý domek s Infocentrem, kde, jak doufáme dostaneme plánek města.

P6240033

Obvykle jsou v plánku vyznačené hlavní památky. Ty mám sice vypsané, ale co je psáno, je dáno. Naštěstí, bílá budova se znakem velké i je nepřehlédnutelná.

P6240030

My jsme si zjistili dopředu, kde infocentrum je a jak vypadá, ale pokud nevíme, tak nemáme šanci infocentrum najít. Náměstí u vlakového nádraží je ohromné a jen ho obejít je záležitost na hodinu.

P6240077

Jasně, jsme v srdci Holandska a to znamená, tisíce kol, které jsou všude kolem nás. 

P6240021

Buď jsou opřené a připoutané ke stojanům nebo jen tak opřené o stromy. Každá most je zatížen desítkami kol, které jsou k mostu nějakým způsobem připevněné.

P6240072

Občas je vidět, že zámek, kterým je kolo připoutáno k opoře, je mnohem dražší než kolo samotné a někdy jsou to opravdu neuvěřitelné historické skvosty plné rzi o které už nikdo nemá zájem.   

P6240121

Amsterdam je plný všeho, krásných uliček, kanálů a mostů, uzoučkých ulic a prodejen sýrů. Úžasných domů ať už přímo nad vodou, jako v Benátkách, nebo pár metrů od kanálu, kudy proplouvají lodě s turisty.

P6240064

Je také plný kol, kterým je podřízena veškerá doprava. Každá silnice má svůj pruh pro kola a cestování po městě na kole je velmi bezpečné. Všichni tu vědí, jak jezdit, co splňovat a na co si dát pozor, klasicky, jen my se občas motáme, občas a vytrvale překážíme, občas zapomeneme dát rukou znamení kam jedeme, zkrátka, nemáme tu správnou městskou cykloškolu, kterou tu všichni absolvují už od malička.

P6240127

Je toho hodně, co by se dalo o Amsterdamu napsat, kam bychom se mohli podívat a co neminout, ale mě zaujala jedna zvláštnost, která se hned tak někde neobjevuje, kromě jednoho města na jihu Evropy, a to, celé město stojí na kůlech.

P6240057

Historie praví, že skupiny prvních obyvatel, kteří se dostali k řece Amstel, měli hodně problémy s povodněmi, kterými byla řeka proslulá. Dál potřebovali bezpečný přístav, kam by přiváželi lodě svoje náklady, a tak vybudovali hráz, tedy dam na řece Amstel a máme Amsterdam.

P6240088

Tak a už je jen krůček k tomu, postavit domy, ale půda je permanentně podmáčená, proto je postavíme na kůly, které jsou hluboce zaražený do země. Zem dřevěné kůly perfektně zakonzervuje a domy nejsou ve vlhku. Dodnes je celý starý Amsterdam postavený na kůlech, jen na královský palác se spotřebovalo na 13,5 tisíce smrkových kůlů.

P6240048

Královský palác

Žádné dubové kůly, jak by jeden očekával, hezky pěkně smrkové. I na malý dům je potřeba až 200 kůlů, a protože se občas nějaký kůl propadne do podloží, tak domy jsou všelijak nakloněné a opřené vzájemně o sebe. Pokud se nějaký dům vysloveně hodně propadá, tak ho stavaři vyheverují a podloží.

P6240137

Jak jednoduché. Ale to ještě není vše. Protože pozemky na domy byly a jsou velmi drahé, většina domů je velmi úzká a nešlo by stěhovat uzoučkým schodištěm nábytek, tak má každý dům ve štítě pod střechou na laně velký hák na kolečku a tím se dostávaly velké a objemné věci do vyšších pater.

P6240079_2

No, a protože samozřejmě nikdo nechtěl mít poškrábanou a poničenou omítku, tak všechny domy jsou maličko předkloněné. Takže nejsou jen na křivo, když se opírají o sousední dům, ale ještě jsou vykloněné dopředu, kvůli stěhování a omítce.

P6240175

Samozřejmě, nesmím zapomenout na systém kanálů, které jsou všude a skoro všechny jsou splavné. Ohromné množství lodí přepravuje turisty z jednoho konce města na druhý. Tady je pěkná propracovaná nabídka pro turisty, ale stojí to dost peněz.

P6240199

Nejlevnější je velká prosklená loď, která s námi projede to nejhlavnější za hodinu za 13eur. Pak už nám ceny poněkud stoupají. Můžeme si zakoupit lístek na pizza loď 39 eur, kde dostaneme velkou pizzu, nebo za ty samé peníze máme sýrovou loď, vinnou loď nebo koktejlovou loď.

P6240095

Trh s květinami

Pak ještě je nejluxusnější večerní nabídka 2,5hodinové plavby s kompletním menu s uvítacím drinkem za 89 eur. Zkrátka nabídka pro turisty je tu ohromná.

P6240101

V infocentru si můžeme koupit zlevněné lístky na turistické autobusy a lodě HOP ON – HOP OFF www.stromma.com s další volnou vstupenkou do nějakého muzea a celý den se toulat po městě, projíždět se lodí, občas se svést autobusem z nějaké příhodné zastávky.

P6240104

Opět je několik možností kombinací. TripAdvisor: Hop On Hop Off.

P6240096

Samozřejmě, vykřičenou Čtvrť červených luceren jsme nemohli minout.

P6240171

To snad nemine žádný návštěvník.

 P6240172

Pro někoho je Amsterdam městem kde se dají pohodlně nakoupit všechny možné produkty z marihuany, od čokolád, bonbonů, koláčků až po cigarety s marihuanou, mýdla a pěny do koupele. Pro někoho je to tady jeden architektonický klenot vedle druhého, zkrátka, každý si tu najde něco pěkného. Asi bych pro návštěvu volila měsíce před anebo po prázdninách. Ještě není plná letní sezona, a přesto je tu neskutečné množství návštěvníků.  

 P6240088_2

Večer jsme přejeli ke krásnému větrnému mlýnu na okraj města Haarlem, kam bychom se taky rádi podívali, protože tamní architektura starých domů je úžasná.

Dneska jsme na kolech ujeli krásných: 22 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ