int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.6.2018 Haarlem - Severní Holandsko - Nizozemí

Jsme stále a pořád na stejném místě, na hranici města Haarlem, kde se nám velmi příjemně stojí a kde je okolo nás překrásná krajina.

P6290007

Město Haarlem už máme šťastně za sebou, a tak se můžeme pokojně věnovat prozkoumávání okolí, které už tradičně zakončujeme koupáním na jezeře, které je asi místně klasifikované jako FKK.

P6290018

Tak, tam se samozřejmě fotit nedá, a ono není ani o co stát. Věkový průměr je velmi vysoký, zřejmě opalování na hambato tady holdují jen starší ročníky, ale nám to nijak nevadí. Takže, jezdíme každý den okolo 40 km a je to něco naprosto úžasného.

P6290010

Hlavně, díky tomu, že jsme objevili a pochopili, jak tady fungují cyklostezky, a to je naprosto skvělé. Na těchto stránkách se nám otevře celá mapa Nizozemí https://www.hollandcyclingroutes.com/cycling-daytrips a tam si nejen navolíme trasu, kterou bychom rádi projeli, ale můžeme si tam i zvolit druhou aplikaci a tou jsou delší výletní trasy. Nás, ale zajímá ta první možnost. Můžeme si tam nandat start, vlaječky s průjezdnými body a cíl.

P6290072_2

Průjezdné body se dají přetáhnutím různě pozměňovat, což je výborné, dá se měnit trasa podle toho, jak se nám při plánování zdá cíl buď hodně daleký, nebo naopak si trasu po naplánování ještě protáhneme.

P6290033

Na konci nám to spočte celkovou trasu a mapu si můžeme vytisknout nebo jen zapsat čísla rozcestí a jet už jen podle čísel. Finále je, součet kilometrů.  Takže, za mne má toto značení a možnost plánování trasy jednoznačně za jedna.

P6290005

Je to úžasný pomocník při průzkumech přírody, okolí, památek, měst a tak podobně. Pokud ještě zkombinujeme naplánovanou trasu s mapami satelitními ať už Mapy.cz nebo Google mapy, tak se stává cestování po Nizozemí pohodovou záležitostí.

P6290093

My jsme si opravdu projeli celé široké okolí Haarlem a zítra už se posuneme zase dál. Jen se kratičce zastavím u stezky po mlýnech tady u nás v okolí. Mají tu celkem 6 krásných, zachovalých, zrekonstruovaných, opečovávaných a funkčních větrníků. Nazývám to špatně, větrné mlýny, protože jen některé mlely mouku, ale hodně jich pracovalo jako pila na dřevo a hlavně, jako čerpadlo na přečerpávání vody z poldrů.

P6290021

Jak už jsem tady uváděla, celá pobřežní část Nizozemí je jeden velký poldr, který se musí stále udržovat a jak díky pěstování, obhospodařování a výstavbě pomaličku klesá půda pod úroveň moře anebo okolních jezer a řek, tak se už velmi dlouho musí voda přečerpávat, a i proto zde vzniklo hodně větrných čerpadel. Větrníky byly také konstruované na řezání dřeva. To je příklad tohoto větrníku. U nás jsme měli pily na dřevo, které poháněla voda. Mnoho pil stávalo u vodních toků a využívala se síla průtoku vody, tady se jednoznačně využívá síla větru.

P6290090

Podle dostupné statistiky, jak jsem se dočetla, v Nizozemsku nefouká 6 dnů v roce, což je něco neskutečného. Takže, kdo jede do Nizozemska na dovolenou, nechť se smíří se stále foukajícím větrem.

P6290076

Tak ono, když je skoro 30 °C, tak jako bylo dneska, tak je to velmi příjemné, ale když je chladno, tak by si jeden ten vítr klidně odpustil. Já jsem se naučila sebou nosit šáteček, nebo klobouček. Chvíli se to dá zvládnout, ale pak když si nevezmu něco na hlavu, tak mám večer hlavu jako pátrací balon. Zkrátka, na mě to působí hodně nepříjemně. Večer mě z větru bolí hlava.

P6290027

Udělali jsme si několik výletů do okolí Haarlem a myslím, že jsme to tu celkem procestovali a už je čas zvednout kotvy a popojet kousek dál. Před námi je Den Haag a Rotterdam. Tam plánujeme se určitě zastavit.

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ