int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.7. 2018 - Voorschloten a Haag - Jižní Holandsko - Nizozemí

 V Haagu sídlí Nizozemská vláda, ale město není hlavním městem Nizozemska, tím je Amsterdam.

P7010017

Sídlí tu ale většina zahraničních zastupitelských úřadů a 150 mezinárodních organizací. Pro nás asi nejznámější je Mezinárodní soudní dvůr a Mezinárodní trestní soud, což činí z Haagu jedno z hlavních měst, které hostí společnou instituci OSN. Král Wilem-Alexander žije v Huis ten Bosch, což je krásný palác, pojedeme kousek okolo, a pracuje v Královském paláci v Haagu, kde také pojedeme. Zkrátka, Haag je plný institucí a krásných starobylých domů, paláců a nádherných nových kancelářských budov, které berou dech. Tak nějak mám pocit, že tady se nekladou žádné meze, žádná omezení, co se týká stavebních nápadů. Tady je vše tak nějak pěkně skloubeno, krásně upraveno a nic není nehezké, nebo do očí bijící, nic tak nějak nevybočuje a vše ladí.

P7010015

Vzali jsme si oběd, svačinu a odjeli z našeho parkoviště, které se začíná pomaličku zaplňovat.

P7010005

Na noc parkujeme u velkého žlutého kontejner, kde jsme krásně skovaný a zbytečně neprovokujeme, ale na denní stání je to podle Zdendy místo hodně zastrčené a dveře máme k lesu, což je špatně.

P7010006

Parkoviště po ránu.

P7010013

Je neděle 9h a už se pomaličku začíná naplňovat.  

Kvůli slunci, aby nám nesvítilo na ledničku, jsme schválně takto postavený, ale z bezpečnostního hlediska potřebujeme být někde na očích, na volném prostoru, aby bylo na auto, pokud možno vidět ze všech stran. Zloděj nepůjde páčit dveře na náměstí, kde na něj všichni vidí, ale půjde krást tam, kde na něj nebude tolik vidět, nebude riskovat, že někdo uvidí, jak se dobývá do okna nebo jak rozbíjí postranní okénko anebo páčí dveře.

P7010008

Proto před odjezdem na celý den do Haagu přeparkujeme hezky do houfu, na volný plac, ale zase abychom nebyli blokovaný a mohli v případě nutnosti hned odjet. Než jsme odjeli, tak okolo nás už je spousta aut. 

P7010016

Je neděle, je krásně, je slunečno a my jedeme do rozpáleného města. Určitě by nám bylo lépe u jezera, ale to bychom nic neviděli a Haag určitě stojí za krátkou prohlídku. Vše se vlastně opět odehrává v historické části města a několika uličkách. Pak ještě je pár památek poházených po městě a pokud se rozhodneme, můžeme se ještě zajet podívat k moři.

P7010017_2

Opět jsme si udělali podle mapy cyklostezek podrobnou trasu. Vlastně jedeme jen po číslech a pomalu se učíme je hledat a neminout odbočky a nechat se občas i spíše intuitivně vést.

 P7010026

Někdy je to náročnější, protože je třeba křižovatka, na druhou stranu ulice nedohlédneme a naše číslo se nám někde ztratilo.

P7010021

Pak je to spíše o náhodě, nebo odhadu jet někudy dál a na příštím bodě, kde je mapa se znovu zorientovat. Pro návštěvu Haagu je důležitá příprava a minimálně si nastudovat, kde leží ty největší skvosty. Kousek od náměstí je také infocentrum, kde dostaneme zdarma mapu historické oblasti s vyznačením toho nejzajímavějšího. Pro základní orientaci nám to bohatě postačí.  

P7010015_2

U našeho parkoviště jedeme opět po velmi příjemné cyklostezce kanálů a okukujeme, jak tu lidi bydlí. Jsme vlastně na předměstí Haagu a pokud by někdo nevěděl, nebo hledal inspiraci na svůj domeček, tak bych řekla, že bohatě postačí týden toulání krajinou a nápadů bude mít nepřeberně. Tady je jeden krásnější dům vedle druhého.

P7010030

Druhá část cesty vede velkým listnatým lesoparkem a najednou jsme v Haagu a před námi stojí ohromné budovy různých institucí.

P7010201

Už jsem se zmínila, že v Haagu má sídlo 150 organizací a institucí včetně Světového fóra, kde vlaje i naše, Česká vlajka.

 P7010210

Dlouhá ulice a na ní jsou vlajky všech zemí, které se účastní. Trošku jsme nás hledali, ale našli. Historické centrum je opět, velmi pěkné, a i to by bohatě stačilo na prohlídku.

První, co každého nadchne je Královský palác, který můžeme celý obejít a vstoupit do nádvoří.

P7010085

Jinak je uzavřen, ale nám bohatě stačí si prohlédnout krásné nádvoří. Myslím, že nemá moc cenu se tu zaobírat historií jednotlivých paláců,

P7010094

kostelů a dalších pamětihodností, stačí se jen podívat na pár fotek a každý si může udělat představu a pak, podle toho, jestli má zájem, najít si chybějící informace.

P7010079

Oběd si dáváme stylově v Královských zahradách. Je to příjemné místo, kde je o víkendu spousta lidí.

P7010110

Grilují na trávnících, děti pospávají ve stínu a dospěláci se v poklidu baví. Je zajímavé, že jsme tady v absolutní pohodě přesto, že je v Haagu a v Nizozemí obecně velmi mnoho přistěhovalců a běženců. Dost často je vídáme na ulici, hlavně ženy v šátkách a dlouhých hábitech, ale je to o tom, že stále je někde vidět policie, stále někde policie projíždí, prochází a sleduje.

P7010117

Jistě, mnohým by to mohlo vadit, ale pokud se jakékoliv, byť malé vybočení z pravidel dané společnosti bude tolerovat, tak pak velké se už bude velmi těžko napravovat.

P7010115

Nevím, jak bych to jinak řekla, ale domnívám se, že pokud lidé, kteří neví, neumí anebo nechtějí dodržovat základní pravidla soužití ve společnosti ve které žijí, tak zkrátka musí být korigováni někým, kdo tu pravomoc má, kdo má nástroje a dostatečnou autoritu.

P7010196

Ale do toho se raději nebudu už více zamotávat. My jsme se aspoň vymotali z města a jedeme směrem k moři. Opět, velmi příjemná cesta, která vede z části listnatým lesem, parkem a cyklostezkou.

P7010130

Každopádně, mořské pobřeží je jedna velká skrumáž lidí, ohromné množství stánků, kol, atrakcí a tak podobně. Pár lidí se koupe, ale jinak si všichni užívají opalování, popíjení drinků v jednom ze stovek plážových barů, korzování, a tak vůbec.

P7010168

Nic pro nás, a tak jedeme dál, podél pobřeží, kde je přístav ohromných mořských lodí na světový závod plavby kolem světa.

P7010192

Ohromné lodě a jak tak koukám, i ohromný byznys se bude kolem toho všeho točit. My už obracíme kola, směr domov a jedeme sice opět městem, ale už si to hrneme domů, k autu.

P7010194

Začínám mít té naší dnešní štreky tak akorát dost. Dneska jsme nakonec ujeli skoro 60 km. Nejedná se o tu vzdálenost, na elektrokola pohoda, ale už nás oba docela bolí celé pozadí.

P7010020

Přesto, že máme mega sedla, veliký, pohodlný a s péry, tak stejně už hodně cítíme pozadí. Zkrátka, zadek bolí. Na kolech jsme od půl desáté a přijeli jsme něco po šesté s krátkou zastávkou na oběd. Jinak stále v sedle a to je až dost.

Dnešní trasa je: 60 km

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ