int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.7.2018 Walsoorden - Zeeland - Nizozemí

Dneska jsme se jen na skok ocitly v Belgii. Přejíždíme jen jejím kouskem a hned je to znát. Kvalita příjezdové silnice do velmi velkého přístavu Antverpy se najednou prudce zhoršila.

Je to jako když jedeme po panelové silnici nebo u nás po D1. V tu ránu vím, kolik mám příborů v šupleti a že jeden talíř není správně podložený. Zkrátka, celý se roztřeseme, rozklepeme, rozezníme a je to něco příšerného.

P7110108

Jsme jen pár kilometrů od hranic, které jsme vlastně ani nezaznamenali a stavební styl je hned jiný. Nechci říkat horší nebo ošklivější, ale zkrátka, není to tu tak načinčané, jako v Holandsku.

P7110110

Antverpy míjíme jen po okrajové části, historické centrum si necháme na cestu zpět, protože staré Antverpy jsou překrásné.

P7110039

Zato průmyslová oblast a okrajová obytná část je dost hrozná. Na každém kroku je vidět, že jsme v přístavním městě, kam přijíždí ohromné zaoceánské nákladní lodě a vše je podřízeno tomuto byznysu.

P7110061

Vlastně, celé Antverpy žijí z lodního, přepravního průmyslu. I Zdenda sem hodně často jezdil pro zeleninu a ovoce do Čech. Hlavně pro banány a exotické ovoce, jako mango, pomelo a tak, ale pořád je na co koukat.

P7110055

Taky jsme dneska tankovali plyn a naftu. Plyn je v Nizozemí dražší, kolem 0,80 eur, ale nafta je tam zase maličko levnější.

P7110106

My jsme natankovali aspoň pár litrů nafty a doplnili jsme do obou bomb plyn. Vyšlo nám, že jsme spotřebovali za 27 dnů 35 l plynu = 1,3 litru plynu na letní den. Vše dělá velká lednice s velkým odděleným mrazákem a hodně vaření. Párkrát jsme nahřáli bojler a vykoupali se, jinak jsme očistu řešili v jezerech. Taky jsem prala a na praní si vodu ohřívám na sporáku, na plynu. Takže suma sumárum, to není až tak špatné, ale je nutno s tímto výdajem počítat.

P7120119

Taky se nám tady naskytla příležitost, sledovat ohromnou, zaoceánskou loď, jak je tažená remorkérem přes zdymadlo.

P7120115

Tady to je zařízené tak, že se vždy zvedne jeden most i se silnicí a mnohdy zároveň i s železničním mostem najednou a auta jezdí po druhém mostě. Otevře se stavidlo, most se spustí a než se naplní komora, tak už se začíná zvedat druhá silnice a auta mohou už jet po tom prvním mostě.

P7120124

Je to skvěle zařízené a netvoří se kolony čekajících aut. My jsme si v klidu počkali, než projede loď, protože příležitost vidět, jak se pomaličku sune takový kolos

P7120131

ohromným zdymadlem se hned, tak nenaskytne.

Antverpy, jak už jsem se zmínila, jsou v okrajové části dost nehezké a je to jedno velké staveniště. Všude se něco opravuje, staví, a tak je průjezd městem docela dost obtížný.

P7110104

Jediná velmi zajímavá stavba hned u příjezdu je ohromná prosklená loď, kancelářská budova přístaviště, která je z příjezdového úhlu pohledu jakoby postavená na starém domě.

P7110086

Jedná se o další architektonický skvost na naší cestě. Vůbec bych se nedivila, kdyby tuto budovu navrhl holandský atelier, protože stavba mi k celému okolí poněkud nesedí.

P7110088

Jakoby se sem vůbec nehodí.

P7110091

My jsme se po chvilce dostali opět do Nizozemí - Holandska - Zeelandu a jedeme hned pod val, kde Zdenda vytipoval krásné místo na noc.

P7110155

Trochu jsme chráněný od větru, ale na valu, za kterým teče řeka Šelda příšerně fouká.

 P7110182

Už máme také vyjedenou lednici, tak se k večeru vrhám do vaření a Zdenda si v klidu plánuje trasu a hlavně, večer bude fotbal.

P7110172

Chytáme místní televizi na takovou sranda anténku za pár korun, ale chytneme vše, co potřebujeme a ve velmi slušné kvalitě. Takže se Zdenda, skoro celé mistrovství ve fotbalu dívá na tuto anténku a místní televize.

Dneska jsem udělala brokolicové placičky, které se dají jíst i studené.

P7110002

Zítra máme v plánu výlet do okolí a potřebuji k obědu něco na cestu. Takže, syrovou brokolici nastrouháme na struhadle, růžičky na velkém a tvrdé stvoly na jemném struhadle.

P7110004

Do toho přijdou dvě vejce, nastrouhám kousek klobásy, měkkého salámu nebo šunky a tvrdý sýr, toho může být více.  Posypala jsem to trochou strouhanky a trochou hladké mouky. Bylinky jako rozmarýn, saturejka, tymián a pepř a sůl. A to je vše, pořádně promíchám obalím a už smažím.

 P7110008

Z jednoho kusu brokolice mi vyšly dvě plné pánve placiček, a ještě zbylo na brokolicovou polévku.

Brokolicovou polévku dělám velmi jednoduchou a myslím, že výbornou. Aspoň Zdenečkovi chutná. Košťály a kousek růžiček nechám rozvařit, rozmačkám šťouchadlem na brambory a doliju vodou vložím na maličké kostičky brambory a přivedu k varu.

P7110005

Mezitím, než se mi rozvařily zbytky brokolice na pánvi jsem osmahla cibuli a kousek šunky, nebo klobásky, nebo salámu, to je jedno. To přidám k vařící se polévce a vařím spolu s brambory.

P7110010

Dochutím dle libosti, a nakonec na pár minut vložím misku maličkých růžiček, povařím, posypu sušeným libečkem od Ály a dobrota je na světě.

A aby toho nebylo málo, ještě jsem k večeru zadělala na buchty, mám zbytek povidel a hned máme mísu povidlových buchet. Faktem je, že Zdenda mi na tu chvíli, než se upekly, vyndal centrálu.

P7110015

Máme teď docela slušný odběr proudu a sluníčko, jak bylo patrno z fotek, nebylo celý den a večer, ujeli jsme poměrně málo kilometrů a když máme oba dva puštěné počítače a tak vůbec, tak bychom mohli mít málo proudu. Proč se pak zbytečně trápit. Já si v klidu upeču, zároveň dobijeme baterky a všichni jsou v klidu. Pravda je, že jsem mohla buchty upéct za jízdy, ale to mi tak nějak nedošlo a nápad, upéct zase něco sladkého ke kávičce přišel pozdě.

Dnešní trasa je: 106 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ