int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.7.2018 Tournai - Belgie

Cesta do Tournai je lemována malými městečky, kde je jeden velký kostel, vedle druhého.

P7170011

Opět jsme v Belgii. Ve Francii jsme byli opravdu je na skok a jen pár kilometrů podél pobřeží. Přesně jak to velitel vozu a výpravy má naplánováné.

P7170017

Takže, jsme v Belgii a obdivujeme místní stavby, jak jinak, venkova. Jedeme po bočních silničkách a to je asi to úplně nejlepší, co může na cestování být. Sice to není žádná zázračná rychlost, jedeme hezky pěkně pomalu, tak ono se ve vesnicích a městech stejně nedá ryhle jet, a vše si aspoň můžeme pěkně prohlédnout.

P7170023

Je to tady úžasná přehlídka místního stavitelství.

P7170088

Zkrátka, tady se stavělo moc pěkně a čím vyšší zvonice, tím lépe.

P7170068

Tak jsme měli dnešní den přehlídku kostelních věží.

P7170082

Na oběd se zastavujeme na parkovišti, kde se prodávají Belgické hranolky a další smaženiny a hlavně, co mě zajímalo, zelenina a ovoce od místních pěstitelů.

P7170043

Mají to tady velmi zajímavě řešené. Jednotlivé budníčky, boxy, obsahují kilo nebo i víc zeleniny.

P7170044

Máme tu kilo rajčat, lilku, pak deset nebo plato vajec. Samozřejmě nechybí brambory a cibule. Ta se tu pěstuje ve velkém. Jsem trochu postižená přepočítáváním a samozřejmě, tím, jak jsme venku dlouho, tak i hledám nejlevnější potraviny a hlavně, zeleninu a ovoce. Dneska jsme koupili v Lidlu kilo rajčat za 0,90 eur, ale tady stojí kilo 2,5 eur, což si sice mohu říct, je to čerstvé, urodilo se to někomu ve skleníku a je to určitě lepší, ale cena 65,- Kč za kilogram se mi zdá hodně.

Nerada bych zabředávala do rozboru cen, nebo toho, co je výhodnější, zdravější, chutnější, na co máme nebo nemáme a tak podobně. Já jen, že se mi to zdá hodně drahé, ale jak se říká, každá mince má dvě strany.

P7170045

Mimochodem, ty krásné jahůdky vyjdou na 180,- Kč za kilogram. Na východě je tak nějak normální, že zelenina na trhu nebo někde u silnice stála mnohem méně než v prodejně, ale tady je to úplně opačně. Tady se dá koupit zelenina u domu, hodně lidí prodává u svých domů zeleninu, brambory, vajíčka, ale vše je mnohem dražší. 

P7170047

Se slzou v oku vzpomínám na ohromné trhy hlavně v Turecku a Albánii. Ještě v Řecku se na trhu dalo dobře nakoupit a pak občas v Itálii, hlavně na Sicílii, když byla sezona citrusů, což jsou zimní měsíce, tam jsme se opravdu mohli v mandarinkách a pomerančích za pár korun vysloveně koupat.

P7170109

My dnes dojíždíme do městečka Tournai, které se pyšní ohromnou katedrálou postavenou v 12. a 13. století, zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Tu si ale půjdeme prohlédnout až po ránu. Teď je velký vedro na nějaké chození po městě.

P7170128

Opět, parkujeme na STLP ve městě Tournai, kde je spousta místa pro mnoho aut a hlavně, kdo potřebuje, může si tu udělat servis a po dlouhé, dlouhé době, je tu i voda gratis. Zítra má v plánu Zdenda velkou očistu všech nádrží, odpadní i pitné, což je nejvyšší čas už udělat. Od odpoledne se sem sjíždí spousta obytných aut jen na přespání.

Je vidět, že několik jich tu parkuje už delší dobu, ale trávit dovolenou, nebo nějaký čas na prašném parkovišti by se mi moc nechtělo. Bohatě mi stačí jedno odpoledne a ráno po prohlídce katedrály jedeme dál.

Dnešní trasa je: 75 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ