int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.7.2018 Antverpy - Belgie / Zevenhuisenu - Nizozemí

Ráno jsme jen přejeli z našeho krytého parkoviště na volné prostranství, abychom byli viděni ze všech stran. Zdenda se vždy úmyslně staví tak, aby bylo naše auto viděno ze všech stran, což je důležité.

Mnoho cestovatelů má tendenci se uklidit někam do rohu, někam ke křoví nebo do stínu stromů, hlavně stranou, aby nebyli moc vidět, ale to je dobré tak na spaní, na noc, kdy jsme v autě, ale na čas, kdy opouštíme auto na celý den je opravdu lepší se neukrývat a hezky být viděn. 

Domníváme se, že pak si i zloděj uvědomí, že by mohl být spatřen, ať už lidmi okolo nebo kamerou, kterých je dneska všude jako máku.

Antverpy jsou směsice starého, hodně starého a samozřejmě, nové úžasné výstavby. Pokud pojedeme do centra Antverp na kolech, máme opět k dispozici perfektně značenou cyklotrasu, která nás pohodlně dovede kam potřebujeme. Hlavně, pokud to jen trošku jde, jedeme skrz parky a okrajovými částmi, kde opět jedeme mimo silnici. Stále jsme v Nizozemí, které je pro cyklistiku rájem a obzvláště, rájem pro nás, obyčejný cyklisty, kteří jsou občas šťastný, že se vejdou do jízdního prostoru, pro ně určeného.

Nebo máme ještě na výběr další okružní jízdu, tentokrát po hradech a zámcích. 

Takto vypadá cyklistická mapa Antverp, která jde i zobrazit na internetu, odkaz je už i tady na stránkách. Stačí si napsat čísla trasy, jak jdou za sebou a jet jen podle čísel. 

Už před časem jsme si všimli, že většinou trasa vede tím nejhezčím úsekem, okolo nějaké zajímavosti nebo významného jezera, propustě, velkým parkem, okrajem lesíka, podél kanálu, mlýnu anebo jako tady ohromného hradu, který je obýván.

Nevím, z jakého je století, nevím, jakému účelu slouží, ale bohatě mi postačí, že vím, že je hezký.

Antverpy a jejich stará historická část je vlastně jen malé území okolo náměstí Markt a Grote Mark, kde se vše odehrává.

Překrásné staré domy, katedrála a pár dalších staveb jsou pro svou jedinečnou historickou hodnotu zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. Dominantou všeho je překrásná stavba gotické katedrály Notre-Dame Panny Marie.

Určitě za pozornost stojí krásná štíhlá věž, a i prohlídka vnitřku katedrály stojí jistě za návštěvu. Zpoplatnění není nijak dramatické, 6 eur, ale bohužel, máme smůlu. Zrovna v den naší návštěvy je tu jakási velká slavnost a katedrála je pro veřejnost uzavřena.

Sedíme si na lavičce na náměstí, poklidně obědváme a najednou se to před nám začne rojit policisty na motorkách, kteří se sice tváří velmi důležitě, ale nijak arogantně a za chvíli přijíždí nablýskaný auta s členy parlamentu v dlouhých historických oblecích a všichni jdou do pro nás uzavřené katedrály.

Velká muzika, velká sláva, ale ne pro nás.

Tak alespoň jedna fotka pořízená z prostoru pokladen.

Náměstí Grote Mark je příjemně velké a je tu příjemně málo lidí. Dominantou je samozřejmě katedrála a renesanční radnice je celá zahalená v lešení a pod látkovým přehozem.

Ovšem cechovní domy jsou úžasné. Na první pohled mi připadají hodně šedé, nehezké a takové neopravené. Většinou takové to domy jsou všude barevně natřené, zrekonstruované, zkrášlené, ale tady jsou ponechány v původním stavu, jen na vrchních balustrádách vidíme sochy a znaky jednotlivých řemesel krásně ve zlatě.

Cechy měly ve středověku veliký význam. Smyslem cechu bylo především hájit zájmy svých členů, dohlížet na kvalitu a cenu zboží, ale také například nedovolovat provozování řemesla někomu, kdo není členem cechu. V rámci cechu si mistři ze svého středu volili cechmistra. Cechmistr reprezentoval cech na veřejnosti a vedl jednání s městskou anebo šlechtickou vrchností.

V rámci cechu měl cechmistr prvostupňovou, základní trestně-právní pravomoc. Mohl soudit a trestat členy cechu za menší přestupky, přečiny ve výrobě a mravní poklesky. Cechmistr hlavně dohlížel na jakost výrobků a vedl porady cechu.

Každý z mistrů měl vést příkladný jak soukromý, tak i pracovní život. Bezúhonný soukromý život byl považován za samozřejmost. Starší mistři měli být příkladem pro tovaryše a učedníky. Jak by toto bylo dne potřeba.

Nemuseli bychom mít různé Hygienické stanice, kontroly kvality a jakosti, různé testovací agentury a nepročítali tuny recenzí a zkoušek na ten který výrobek. Ale, samozřejmě, doba jde dál, je nás mnohem víc, než bylo ve středověku a škála výrobků a potravin je tisícinásobná.

To by už určitě cechmistr daného řemesla nezvládl. Každopádně, bylo to velmi pěkně a prakticky zařízené a my se dneska díváme na reprezentativní domy jednotlivých cechmistrů různých řemesel.

Cesta nás vede skrz tržiště, které je opět velmi krásné, ale pro našince také drahé.

Nicméně, říkali jsme si, že když jsme v Belgii a dokud tu jsme, tak bychom si tady dali pravé Belgické hranolky.

No, v několika stánkách jsme si mohli dát čínské jídlo, někde hamburgery a smažené kde co, ale Belgické hranolky neprodávali ani v jednom stánku.

Odjíždíme z Antverp a za chvíli už tu máme Nizozemí. Stačí ujet pár kilometrů a přesně víme, že jsme v krásném Holandsku.

Nikde jinde neumí postavit i obyčejný bytový panelák tak krásně. Tady si dovolí postavit i solitérní výškovou stavbu, která nemůže nikoho urazit.

Teda, aspoň nás ne. Je jasné, že malé domky jsou krásnější a když je obklopuje čistá voda kanálu a na hladině se pohupují stulíky, tak to samozřejmě nemá jedinou chybičku,

ale nemají všichni na dům se zahradou, a tak jako všude na světě je potřeba masu lidí někde ubytovat a vysoké obytné domy jsou nutností. Jenže, tady je dokáží postavit s nápadem, s elegancí.

Míříme na naše staré místo k jezeru u Zevenhuisen, kde už jsme byli a kde jsme se setkali s kolegy z Moravy. Windyty předpovídá velká vedra a permanentní slunce, takže, jedeme k vodě!

P7020021

Už máme natrénované parkování, už víme, kde je nuda pláž a už také víme, že jsem tam v absolutním bezpečí a pohodě.

Dnešní trasa je: 108 km

Antverpy-zevenhuizen-21-07-2018-ujeto-108-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ