int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.7.2018 Nagele - Nizozemí

Dnešek bude také hodně zajímavý, jedeme do Lelystadtu, kde se na vodě houpe nádherná loď Batavia.

Pokud pojedeme touto oblastí, určitě se na Batávii zajeďme podívat. Jedná se o repliku lodi, která měla velmi zajímavou a pohnutou minulost.

Loď byla postavena v roce 1627 a v roce 1628 byla vyslaná do Batávie, dnešní Djakarty. U mysu Dobré naděje ji zastihla bouře, ztratila se doprovodným plavidlům a k Indonésii pokračovala už sama. 

Batavia12

Cestou na lodi proběhla menší vzpoura a u Austrálie loď ztroskotala. Následně se zachránilo z 300 pasažérů 240 a z toho vzbouřenci povraždily valnou většinu. Důvodem byly malé zásoby jídla, vody a hlavně, Batávie přepravovala ohromné množství zlata a šperků, které si vzbouřenci plánovali ponechat. Nakonec bylo zachráněno 68 lidí a všichni vzbouřenci popraveni.

Tolik praví dějiny, ale pan Willem Vos se jako jeden z posledních holandských lodních tesařů, který se specializoval na stavbu jenom dřevěných lodí rozhodl, že se pokusí postavit repliku Batávie. Mluvíme o letech 1963, tehdy potápěči objevili vrak lodi u Australských břehů a započaly přípravné práce, shánění peněz, pozemku a lidí na práci. Samotné práce začaly v roce 1985 až v roce 1995 byla Batávie spuštěna slavnostně na vodu.

Ale, proč o tom všem píšu, toto je ukázka toho, jak lze zapojit do práce mnoho lidí, zdarma, nebo jen za minimální mzdu, když je ten správný nápad, to správné odhodlání, myšlenka a cíl. Tady bylo cílem postavit podle přesně stejných technologií ohromnou loď a ta myšlenka nadchla ohromné množství mladých lidí, kteří byli na různých odvykacích kůrách, žili na ulici anebo jen přežívali, jak to nejlépe uměli.

10226454_willem-vos-batavia

Pan Vos přišel s myšlenkou, nabídnout těmto lidem práci ve které mohou zazářit, mohou se stát nejlepšími, protože starou technikou se již lana neváží, netká se plátno na plachty a nevyrábí se ručně celá loď tak jako před 300 lety. Mnoho lidí, bylo jich celkem 1140 kteří v průběhu 10 let na lodi pracovali, našlo pozdější uplatnění v stavbě lodí a výrobě doplňků a mají dneska velmi prosperující firmy.

P7290102

Děti si mohou i dnes vyzkoušet, jak se dříve pletly lana, nebo si mohou vyrobit malou ozdobu ze dřeva v truhlářské dílně za dozoru mistra.

P7290101

Zkrátka, Batávie ve své plné kráse parkuje u břehu a my se můžeme na ní podívat.

P7290077_2

A když už máme toto za sebou, mohu doporučit návštěvu velkého outletu, který je hned vedle k nákupu všeho možné se 70 % slevou. Já jsem si tam pořídla Gore-tex trekové botky od Columbia za méně jak poloviční cenu a Zdenda má dvě nová funkční trička taky za skvělou cenu.

Takže jsme maličko utráceli, ale je pravdou, že jsme hlavně hodně ušetřili a koupili jsme jen to, co opravdu potřebujeme.

Já ještě potřebuji nové pantofle na chození okolo auta a hlavně, pohodlné městské boty. Oboje mě už opouští a tím budeme mít naše oblečení a obutí doplněné a vyměněné.

Odjíždíme, jak jinak k jezeru u městečka Nagele. Večerní koupání je samozřejmostí, ale není to tu tak pěkné a příjemné jako u Zevenhuizenu.

P7300116

Zase tady máme ohromné parkoviště, můžeme vyndat křesílka a jen pár kroků máme pláž a čistou vodu. Když k tomu přihodím čisté toalety, vodu, čistotu, a pořádek, tak není nač si stěžovat. Zítra budeme mít velký výlet na kolech.

Dnešní trasa je: 92 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ