int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 21.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



2.4.2018 Susa - Itálie

Dopoledne je přesně takové, jak jsme očekávali, slunečné a odjíždíme z velmi příjemného parkoviště ve městečku Susa směr Francie.

P4020010

Parkoviště pro obytky je nově hrazené, ale velké vedlejší parkoviště je pohodlné a nemusíme stát na placených místech. 1 kW za 1 eur což není málo, ale zase to není nijak přemrštěná cena. Jak jsem se už včera zmiňovala, máme strašně málo plynu, víkend a svátky a v Itálii nikde plyn nekoupíme.

P4020012

Možná na dálnici, ale to nevím. Každopádně, jedeme na velmi úsporný provoz, na noc jsme ledničku vypnuli a naštěstí, není nijak zima. Takže se k sobě pěkně tulíme a mohu říct, že malý nedostatek plynu není vůbec špatný. Každopádně, dopoledne vyjíždíme na překrásný přejezd Alp, na který se moc těším. Je to hodně náročná cesta, ale Zdenda je zkušený řidič a věřím, že nám neodejdou brzdové destičky, kotouče, bubny a já nevím co ještě.

P4020017

Samozřejmě, bude nás to stát spoustu nafty, ale pro jednou to dáme. Nechce se nám jet tunelem, kdy nic není vidět a vlastně celý tento nádherný úsek projedeme ve tmě. Valico del Moncenisio je jméno přechodu a jedeme vlastně skoro až do oblak.

P4020025

Jen je nám poněkud divné, že proti nám, když už jede auto, což je velmi málo, tak je jen Italské. Žádný Francouz, což Zdendovi začíná pomalu dělat vrásky. Všechno ještě svádíme na svátky, ale statečně jedeme dál. Míjíme dva muže, kteří stahují z lesa dřevo a mávají na nás.

P4020022

Mysleli jsme si, že se jim jenom líbíme, protože občas takto na nás Italové zamávají, ale měli jsme zastavit a prohodit pár slov, protože bychom se dozvěděli, že budeme mít problém. Jedeme dál nádhernou silnicí a Alpy se nám předvádějí jako marnivá stará dáma. 

P4020058

Občas ve stínu, ale většinou v nádherném sluníčku. Však už jsme skoro v polovině sedla a jak je vidět, sněhu pomalu a jistě přibývá a přibývá a cesta se nám chvílemi poněkud zužuje.

P4020081

Už je pomalu problém vyhnout se protijedoucímu autu, oba dva musíme do sněhu a my máme letní gumy, ale s ohledem na to, že skoro nikdo nejezdí, tak to zatím zvládáme, teda velitel vozu to bravurně zvládá.

P4020059

Jedeme přes sedlo v tu nejzazší dobu, kdy jsme mohli opustit Itálii, jedeme v krásném sluníčku, na které jsme taky čekali a jak Zdenda říká,

P4020127

kdyby byl problém a silnice by byla nesjízdná, mělo by to být vyznačen na informační tabuli na silnici.

P4020076

Několik takových tabulí jsme minuli, kde se vyznačuje uzavření sedla, ale tentokrát tam nic není a my si to suneme, hezky pomaličku nahoru.

P4020102

Po několika měsících se konečně loučíme s Itálií, abychom se sem na podzim vrátili a dojeli zbytek pobřeží, ale teď už se jen můžeme rozloučit a za chviličku se už dostáváme na výsostnou půdu sladké Francie.

P4020084

Jenže, sotva jsme se uklidnili, že už jsme ve Francii, vrchol sedla je kousek před námi, tak silnice končí.

P4020091

Ona teda nekončí, ona normálně pokračuje, ale pro nás ano. Silnice je zavátá sněhem a sedlo je neprůjezdné.

P4020086

Tady všechna auta končí a po nezbytném fotografování, obrací a jedou zpět. To byly ti Italové, které jsme viděli jet v protisměru. Proto nejel žádný Francouz, protože jednoduše nemohl.

P4020089

Cesta je stále zavátá a jen špičky kamenných patníků dávají představu, kde je silnice, kudy vede.

P4020088

Silnice pod sněhem.

Tak a máme docela problém, není kde se otočit, a to poměrně daleko. Nakonec Zdenda šikovně odcouval k jakémusi kousku tunelu, kterých je tu několik a tam se mu podařilo ten náš domeček otočit a můžeme jet zpět.

P4020082

Škoda, moc mě to mrzí, ale nedá se nic dělat.

P4020072

Sníh tu bude asi ještě hodně dlouho a s ohledem na to, že v horách stále a průběžně sněží, to vidíme do konce května. Jen nás udivilo, že Francouzi se do protáhnutí a udržení sjízdnosti nijak nehrnou.

P4020128

Mysleli jsme si, že přechod bude v tak pokročilé době sjízdný. No, není a opravdu, nedá se nic dělat. Jedeme tedy zpět do Susa na naše stanoviště a zítra podnikneme druhý pokus o průnik do Francie.

P4020154

Teď už nás začíná pomaličku tlačit čas. V Lionu máme být v pátek, a tak by už bylo záhodno Itálii opustit. Zajeli jsme pár kilometrů do vnitrozemí k pumpě s plynem, jestli náhodou nebude mít otevřeno, ale bohužel, nemá.

P4020158

Jedině si můžeme natankovat samoobslužně naftu nebo benzín, ale plyn ani náhodou. Ještě musíme jeden den vydržet, ale to už nejspíše budu ráno vařit čaj u sousedů. Ne, to asi ne, ale bude to o prsa, pokud nám plyn vystačí. Ještě nikdy jsme za tři roky neměli tak málo plynu v lahvích.

P4020163

Tady je vidět, že i po téměř čtyřech letech permanentního ježdění a sbírání zkušeností, se stane chyba, nebo, dopustíme se chyby, stačí nepozornost, špatná domluva posádky a starosti jsou na světě.

Dnešní trasa je: 96 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ