int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.4.2018 Lons Le Saunier - Francie

Jedeme na Besancon nádhernou Francouzkou přírodou. Jsme už v oblasti Jura a jak tak koukám do průvodce, oblastí tu mají požehnaně a pro mne je to dost nepřehledné.

Asi postačí, když řeknu, že jsme v oblasti střední Francie a Alpy, ještě lépe, jihozápad Francie. Dneska jsem odřídila celou trasu a jednoznačně mohu říct, zlatá Itálie. Přesně, jak jsem psala o řidičích v Itálii, tak se moje slova potvrzují.

Ve Francii se předpisy velmi striktně dodržují, a to sebou nese ten problém, že i kdyby to šlo, tak nás zkrátka nikdo na plné čáře nepředjede. Obecně jezdíme hodně pomalu, jednak si vychutnáváme jízdu, okolí, okukujeme, jak kde je upravené okolí domů, jestli jim už roste mrkvička v řádcích, jak mají vypasené slepice na dvorku a tak podobně. Protože jsme velcí a stabilně přetížený, tak bychom měli mít i mnohem vyšší spotřebu nafty a přesto, díky naší jízdě máme stabilní spotřebu okolo 9 litrů na 100 km, spíše méně. Za další, nikam nespěcháme a protože víme, že jedeme pomaleji, než je povolená rychlost, tak hodně uhýbáme, hodně zastavujeme na parkovištích a pouštíme před sebe auta, která se za námi nahromadila. Stejně na nás nervózní šoféři zatroubili a dali najevo svojí značnou rozladěnost nad naší pomalejší jízdou. Tak to se nám za skoro rok putování po Itálii nestalo. Nestalo se nám, aby na nás někdo zatroubil a gestikuloval, protože jedeme pomalu.

P4110057

K tomu ještě když se připočte, že ve vesnicích a městečkách je 30 km rychlost, kterou jen výjimky ponechávají na 50, že je permanentně upravená rychlost mezi městy na 70 místo 90 a ve městech je 50 rarita, tak nervozita je zřejmá a pak si to já šinu svojí obligátní 60, když už se může jet rychleji a zase je zákaz předjíždění. Takže to, co jsem velebila celou Itálii a jak jsem mnohokrát psala, že Itálie je ideální na trénink řízení velkého auta, tak byla do posledního písmene pravda. Aniž bych věděla, tušila a znala mentalitu francouzských řidičů, do písmenka se mi potvrdilo moje tvrzení, že porušování předpisů sice samozřejmě není správné, ale když řidiči mohou a chtějí předjet pomalejší auto, kde to jen jde, tak pak nejsou nervózní a když to dělají všichni, tak jsou kupodivu k sobě všichni vzájemně ohleduplnější. No, zkrátka, dneska jsem řídila a nebyla to taková pohoda, jako v Itálii. Budu si muset na to zvyknout a hodit za hlavu občasné zatroubení řidiče, který pospíchá a jede vysloveně na hraně zrovna povolené rychlosti.

Druhý docela problém máme s připojením na internet. Máme ještě maličko dat z Itálie a jak to vypadá, zatím funguje mobilní operátor Wind i tady ve Francii, ale dat máme poskrovnu, protože jsme s touto možností nepočítali a vše co potřebujeme musíme dělat na cizím internetu. Jenže, tady je volných sítích minimum, vlastně se nám nepodařilo připojit k nikomu jinému než k McDonalds nebo v centru města k městské volné síti, ale ta má většinou dosah jen pár ulic od hlavního náměstí. Dařilo se nám celou cestu běžně se připojit k restauracím a k hotelům, a i díky aplikaci, kam hosté zadávají hesla jsme měli štěstí a internet ulovili, ale tady jsme zatím kliku neměli a jezdit po McDonaldech nebo sedět celé večery v nákupních centrech taky nemá cenu.

Lons Le Saunier 

Zjišťovali jsme možnosti internetu pro turisty ve Francii a situace je dost špatná. Jediný operátor, který nám prodá internet, aniž bychom měli Francouzské občanství, práci nebo bydliště je Orange 5 GB za 12 eur + 10 eur za SIM kartu, ale s roční smlouvou, což je nesmysl, nebo ještě druhá možnost vyšší tarif 30 GB za 35 eur, což je příšerně moc peněz. V Lyonu jsme hledali další operátory a jak to tak vypadá, tak turistickou SIM kartu asi nezískáme. Jedině, že budeme mít internet na Kláru, která nám vyřídí další SIM kartu na své jméno a my jí to budeme platit.

Vypracovala jsem soupis všech možných operátorů a tarifů ve Francii v kartě Internet na cestách, ale není to žádná sláva. Faktem je, že jsme měli poměrně málo času na opravdu podrobné zjišťování. Zatím máme variantu, že zaplatíme zase italský WIND, protože, jak jsme se dočetli, měl by fungovat i v zahraničí, přesněji, píše se v podmínkách „občasné výjezdy do zahraničí“ a počkáme, až nás vypnou, pokud nás teda vypnou, jinak se stále zdá nejpříznivější tarif právě od WIND 20 GB za 10 eur s tím, že od ledna máme výhodu na půl roku 20 GB navýšení za totožné peníze, což je paráda. Zatím bychom teda používali 40 GB za 10 eur od WIND, ale s tím, že nevíme, kdy nás vypnou.

Na Kláru bychom pak udělali smlouvu s operátorem Free 100 GB za 16 eur (25 je možné využít v zahraničí), ale údajně má dost malé pokrytí, tak aby to nebylo spíše pro vztek.

Mezi tím jsme si prohlédli městečko Lons Le Saunier, které není ničím zajímavým, jen, že jsme si ho prohlédli a přejeli na parkoviště k McDonaldu na internet.

Přeji hezký večer.

Dnešní trasa je: 71 km

Bourg-en-bresse-lons-le-saunier-09-04-2018-ujeto-71-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ