int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.4.2018 Belfort - Francie

Dnešní den by měl být jen dnem přesunu a pokud to půjde i dotankování vody.

Je to vlastně to jediné, co potřebujeme k životu. Proudu už máme dost, svítí sluníčko, a tak baterky dobíjíme v pohodě, ale voda je ve Francii drobet problém. Zmizely pítka, kde jsme celou dobu čerpali vodu, ale zase ve Francii je spousta stání pro obytná auta a karavany (to abych se nedotkla cestovatelů s karavany), kde je voda občas zadarmo.

Někdy je placená, ale tak nějak se vyplatí zkusit STPL, jestli není voda volně k dispozici. Co je jen trošku nepříjemné, že parkoviště s výlevkou a vodou jsou ve Francii strašně špatně značený, jak říká Zdenda, jsou v utajení. Tady je jedno z utajených stání pro bydlíky v Motbeliard.

Je to vysloveně na dostřel centra, v klidné části, pohodlné místo, dokonce se dá koupit i přípojka, ale pokud nemáme souřadnice, tak to místo jednoduše nemáme šanci najít.

Na příjezdové silnici není jedna jediná značka, směrovka, ukazatel s piktogramem, jak jej všichni známe. My ve Francii používáme darovaného průvodce, Alenko a Zdendo děkujeme, kempy a STPL od ACSI, který je ve dvou dílech.

Jedna celá tlustá kniha A4 je jen Francie a Španělsko, druhá zbytek Evropy. I když máme průvodce z roku 2016, tak většina míst, které jsme navštívili platí stále. Uvažujeme, že si pořídíme nového, jen ten díl s Francií, ale uvidíme. Každopádně, velmi příjemně se dá najít oblast a seznam stellplaců a parkovacích míst s uvedenou cenou nebo zda je místo zdarma a hned je tam v piktogramech vyznačené, co místo obsahuje.

Jestli je tam voda, výlevka, proud apd. Fotka místa s počtem míst na stání a důležitá informace, jak dlouho tam můžeme stát. Takto jsme stáli na parkovišti, které bylo zdarma, ale jen na 48 h a policie přijížděla a zapisovala si čísla aut pro kontrolu délky stání. Vím, spousta lidí používá různé internetové aplikace do mobilu, ale pokud je k informacím potřeba internetového připojení, je to špatné.

My teď máme málo dat a při hledání míst s vodou bychom je velmi rychle vyčerpali. Ale my jsme stará škola a hledání v knize je mi mnohem příjemnější, pro mne je to mnohem přehlednější a praktičtější. Můžu si vpisovat poznámky, různé postřehy a tak podobně. Takže ano, průvodce ACSI mě velmi příjemně překvapil a pro cestování po Francii se určitě vyplatí.

Každopádně, ihned děláme očistu nádrže na pitnou vodu, protože voda je tu kvalitní a neriskujeme natankování špatné nebo zakalené vody. Doplňuji vodu do kanystrů, ty jsou takové pohotovostní a tam mám stále čerstvou vodu do kuchyně. Je dobré dbát o čistotu nádrže na pitnou vodu, protože předejdeme zdravotním problémům. Zatím jsme nechytli nějaké střevní potíže, a to tankujeme vodu i z horských pramenů a na jihu jsme brali vodu kde se dalo. Myslím Turecko, Řecko, Albánii atd.

Zdenda je sice hodně opatrný na místo, kde tankujeme, ale může se stát, a i se nám stalo, že jsme natankovali opravdu špatnou vodu a všechno jsme vypouštěli, čistili a desinfikovali. Faktem je, že pijeme jedině převařenou vodu, to je zásada, na balenou vodu nejsme naučený. To je zbytečné vyhazování peněz a v Německu je to i problém s vratnými plasty, ale jak říkám, při troše pečlivosti se dá hodně problémům předejít. I když věřím tomu, že i při největší snaze se může leccos přihodit a pro ten případ sebou vezu zásobu léků.

No a když už jsme dneska v praktické oblasti, tak jsme si všimli, že u pokladny v potravinách InterMarché se používají jakési slevové karty a v letáku jsou i velmi pěkné ceny. Paní u informací uměla jen francouzsky a povolala kolegu s lámanou angličtinou, a tak jsme se jali domlouvat, že bychom rádi taky měli jejich slevovou kartu. Chatrnou angličtinou se nám to podařilo a získali jsme slevovou kartu a příští nákupy už budou se slevou. Ve Francii je nejlevnější prodejna klasicky Lidl a pak Marché.

Marché je maličko dražší než Lidl, ale má zase bezkonkurenčně laciné maso a pár dalších základních potravin, které nás zajímají. V Lidl je nabídka klasicky poněkud menší, mají svoje produkty, které jsou za rozumnou cenu, ale s masem jsme v Itálii v Lidl moc štěstí neměli.

To v Marché je situace diametrálně odlišná a vždy je něco v akci. Dneska jsem opět koupila nádherné hovězí maso na omáčku, guláš nebo do polívky, libovoučké, skvostné, za 4,5 eur, což neznám, nepamatuji. Kdybych neměla plný mrazák, tak tady bych ho rozhodně dneska naplnila. Krásné maso za úžasné peníze. Vepřové, telecí, kuřecí a samozřejmě hovězí.

 

Dneska opět stojíme u McDonald, kvůli internetu. Ještě se nám nepodařilo se připojit k nějaké restauraci či komukoliv jinému než k McDonaldu a na anténu je hned vedle nás Buffalo Grill.

Ten má taky volný internet, ale to je restaurace opět vždy v nějakém centru. Holt, nedá se nic jiného dělat, dokud nebudeme mít zase svůj internet, ale ten nám stejně na vkládání do stránek nebude stačit.

Takže se omlouvám, teď budeme vkládat asi trošku opožděně a vždy pár dnů najednou, zkrátka až když se dostaneme na volný internet k McDonalds, jinde nám asi pšenka nepokvete. V Německu to bude hodně obdobné, tam jsme taky moc úspěšný s lovením volné sítě nebyli.

Dnešní trasa je:  98 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ