int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.4.2018 Karlsruhe - Německo

Karlsruhe je zajímavé město. Celkově je velmi mladé, tím myslím jak stavebně, či jak to říct, tak lidmi.

P4140205

Je tady totiž veliká univerzita a tudíž, je plné město mladých lidí. No a stavebně je mladé tím, že hlavní památku, nebo to, co je nejzajímavější je z roku až 1715. Bádenský markrabě Karel Vilém si tak jednou schrupnul pod stromem a zdálo se mu, jak tady postavil velké město.

P4140136

Krásný sen, a protože měl dost peněz, poddaných a místa, tak se hned pustil do díla.  Zámek je třípatrový a vedlo od něj paprskovitě devět městských ulic a množství nádherných alejí. Město dostalo jméno „Carols Ruhe“.

P4140152

My se jdeme podívat na hlavní atrakci a tou je třípatrový Schloss. Je sobota dopoledne a ve městě je tradiční trh se zeleninou a ovocem.

P4140116

Samozřejmě, spousta ostatních dobrot nechybí, ale mě především zajímá cena základní zeleniny jako jsou brambory, cibule, papriky a rajčata. Bohužel, i tady je to obdobné jako v sousední Francii.

P4140119

půl kilová miska

Vše je mnohem dražší než v obchodě, a tak jen smutně uvažuji, že až tu budeme déle, tak trhy moc pro nás nebudou. Chleba, sýry a uzeniny jsou opravdu dost drahé.

P4140110

Nejlevnější vejce - kus - 0,35 eur

Je to o tom, že tady si velmi cení regionálních potravin a podporují drobné pěstitele a chovatele. Hlavně, tak jako u sousedů, jsou tady ochotni připlatit za domácí jablka, brambory nebo kuře.

P4140101

Schloss byl několikrát přestavován a finální podoba měla korespondovat s výstavbou francouzského Ludvíka XIV a aspoň trošku se podobat zámku ve Versailles. Ještě malá zajímavost, když se postavil zámek a budovalo město, tak zámek je třípatrový a žádná budova ve městě nesměla mít víc jak patra dvě. Pan domácí chtěl mít perfektní výhled do dáli, což samozřejmě všichni plně chápeme.

P4140147

Dneska už je ve městě vysokých budov spousta, ale základ devíti ulic, odkud stále vidíme na zámek byl zachován a neporušen.

P4140155

Ohromné zámecké zahrady jsou perfektně udržované a podle toho, kolik je tu všude okolo nás lidí, je patrné, že místní jsou zvyklý si vzít deku a odpočívat na precizně střiženém trávníku.

 P4140169

Je krásný den, a tak hupky dupky do hospůdky na jedno točené malé pivko. Výborné kvasnicové pivo nám přišlo po celodenní štrapáci k chuti. Večer už byl ve znamení vynikající večeře paní domácí a nekonečného povídání a promítání kdo kde byl a co tam viděl.

S přáteli jsme domluveni na další setkání, ale už zase někde na cestách, což bude opět moc fajn a alespoň my budeme moci oplatit pohostinnost. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ