int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.4.2018 Bockenheim - Německo

Jsme na okraji ohromné vinařské oblasti v oblasti Falc, po levé ruce se nám vlní pohoří Haardt a velitel vozu rozhodl,

P4160024

že kultury už bylo dost a my si dneska projedeme celou vinařskou stezku v této oblasti, která je jednak velmi krásná a velmi stará.

P4160026

Jedná se o oblast, kde se výhradně pěstuje jen vinná réva, která vládne všemu a všem. Slibují se nám krásná panoramata, krásné vesnice a krásná příroda. Tak uvidíme.

P4160071

Začínáme ve vesnici Schweigen Rechtenbach, kde právě na podporu turismu, pěstitelů a regionu postavili jakousi pomyslnou Bránu do vinařské země.

P4160120

Jsme na hranicích s Alsaskem, ale to nikomu nevadí, tady se všichni spojili a už v 30. letech minulého století tu společnými silami postavili jakousi honosnou bránu a tím odstartovali úžasnou historii a prosperitu všech vinařů v širokém okolí a celého turistického ruchu, jak se dneska s oblibou říká.

P4160033

Každopádně, díky této podnikavosti jsou dneska vesnice na této stezce naprosto úžasné.

P4160030

Všude je ohromné množství vína, vinných sklepů, nádherných domů s velikými dvory plně k dispozici návštěvníkům.

P4160042

Bohužel, nikdy jsme nebyli na jižní Moravě, kde jsou v provozu různé cyklistické trasy po sklípcích, tak tady už to, co se u nás buduje funguje skoro 100 let. Na domech je vidět, jak se všem velmi dobře daří.

P4160049

Domy jsou úchvatně udržované, překrásné otevřené dvory plné sudů, židliček a stolků pro příchozí a téměř všude je nějaká vinotéka, restaurace nebo maličká prodejnička s vínem.

P4160184

Tady je to tak krásné, že nám to bere dech. Jen je opět škoda, že se honí počasí a občas je tak zataženo, že se nedá moc fotit.

P4160099

Každopádně, rozhodli jsme se, že se sem při nějaké naší cestě vrátíme a celou trasu si projedeme na kolech.

P4160068

Ideální je nechat auta někde uprostřed trasy a celou oblast si paprskovitě projet. Všude je ohromné množství cyklostezek a samozřejmě cyklistů, ne na silnici, ale na cyklostezkách vedle nás.

P4160155

Několik vysloveně starších skupin cyklistů na kolech je doprovázeno servisním vozem, který na ně čeká na parkovišti se svačinou a pitím. To se nám ohromně líbí. Už několikrát jsme viděli, že v Německu jsou zájezdy pro seniory, které na různých místech jejich túry, nebo jako tady na cyklotrase, čeká doprovodný vůz se servisem, s náhradním oblečením, a hlavně s kompletním občerstvením.

P4160153

Samozřejmě, nevím, kolik takový servis stojí, ale líbí se mi to a nemyslím si, že to bude nějak přemrštěně drahé. Hlavně, díky tomu se mohou senioři udržovat v kondici a pokud někdo opravdu dál nemůže, nasedne do dodávky se servisem a dojede pohodlně k cíli trasy.

P4160164

Takže, projíždíme krásnou, úžasnou krajinou, kde je všude, jen a jen vinná réva. Neskutečné množství vinic, jedna krásná vesnice střídá druhou.

P4160176

Faktem je, že hrázděné stavby všemu dodávají takový ten krásný dojem, vývěsní štíty jsou mistrovsky zpracované, všechny živí víno a vše co se kolem toho točí, samozřejmě, včetně nás, turistů, návštěvníků. Samozřejmě, neodolali jsme a koupili jsme si pár lahvinek přímo z této oblasti.

P4160112

Máme přátele, kteří jsou velcí znalci vín a se kterými se setkáme, takže jsem zvědavá, co budou říkat na místní kvalitu.

P4160187

My jsme si ještě udělali malou zajížďku, kterou velmi doporučuji, a to je nejvyšší vrchol této oblasti, Kalmit se svojí výškou 673 metrů.

P4160190

Krásná cesta do srdce národního parku, který je tak významný a jedinečný, že si zasloužil být opět na seznamu, tentokrát přírodního dědictví UNESCO.

P4160202

Je to úžasná oblast a přírodomilům a vinařomilům výlet do této oblasti mohu jen a jen doporučit.

P4160208

Je málo míst, kde se dá skloubit poznávání jak přírody, tak místního života a tady to opravdu jde.  Takže vzhůru na vinařskou stezku do oblasti Porýní – Falc a východního okraje Falckého lesa.

P4160070

Dneska jsme byli po více jak týdnu na velkém nákupu a hned jsem koupila malou hlávku zelí. Máme rádi zelný salát a vždy ho dělám do dvou kilových kyblíčků. Není nic jednoduššího jako příloha snad ke všemu na cestách není než zelný salát.

P4160283

A přitom stačí mít jen chuť se s tím dělat a samozřejmě mít trochu času, nálady a vůbec. Každopádně, je to jen chvilka krájení, trocha míchání a dobrota na 14 dnů je hotová.

P4160285

Zelný salát nacpu do dvou kyblíčku, které se mi vejdou na sebe do jednoho fochu v lednici, takže nezaberou moc místa, a pak už jen odebírám. Zelný salát je na sladko – kyselo a zalitý trochou oleje.

P4160289

Pokud možno, tak olivovým, ale slunečnicový taky postačí. Na cestách ho máme vždy v lednici. Jakmile dojde, tak hned dokupuji další hlávku a krouhám a krouhám. Samozřejmě, nejlepší je z čerstvého, letního zelí, ale na to si musíme ještě chvíli počkat.

Přeji hezký večer.

Dnešní trasa je: 185 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ