int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.4.2018 Bamberk - Německo

Další cesta nás vede do nádherného města Bamberk.

Opět se jedná o krásné město, které díky ne jednotlivým budovám, ale své celistvosti jako takové získalo zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Další významná památka na naší cestě a mě to bolestně připomíná, že mám velké resty ve své kartě UNESCO.

Zkrátka, poněkud nestíhám. Bamberk je opravdu překrásný a návštěvu mohu jen vřele doporučit.

Historické centrum uniklo bombardování za 2. světové války a ani pozdější moderní výstavba se zde nijak významně neprosadila.

Každopádně, my jsme si dali menší pochodové cvičení po starém městě. Je krásné, ale stále mi nějak chybí ty italské křivolaké uličky, ale pomalu si zvykám na jiný styl.

Takový uhlazený, vymazlený, čisťounký, precizní. Jiný kraj, jiný mrav, ale asi to je přirozené. V Itálii jsme putováním strávili skoro rok ve dvou dlouhých cestách, a to si samozřejmě sebou neseme dál.

Zvláště, když se nám tam líbilo, t je vůbec průšvih. To se pak těžko porovnává neporovnatelné a srovnává něco co zkrátka srovnat nelze.

Takže ano, na pár hodin zastavit v Bamberku se určitě vyplatí.

Dneska mám zase takový drobný tip pro kuchařinky na cestách. Velmi jednoduché, laciné, rychlé jídlo, které známe, ale na které se mnohdy zapomene.

Opět, vše je uvařeno v jednom hrnci, na plotně a rychle, což je velmi důležité. Hodně slýchávám, že na cestách se nenakupuje, že se neztrácí čas nákupy, ale pokud je rozpočet trošičku omezený a nemáme finance na obědy a večeře v restauracích, pak můžeme použít vepřové nebo kuřecí maso zavařené ve sklenici, nebo syrové z mrazáku, jedna veliká cibule, velká plechovka hrášku, maličko zaprášit moukou, dochutit a dobrota je na světě.

Já mám kuřecí z mrazáku a hrášek taky zmražený. Každopádně, rychlý nákup v LIDL někde na cestě je záležitost 15 minut a kuřecí maso je velmi rychle hotové. Než se mi uvaří brambory, tak omáčka je hotová a do půl hodiny baštíme.

A abychom neměli jen kulturu a jídlo, tak sem ještě přidám něco málo místní keramiky.

Ohromně se mi líbily keramické kytičky. Spousta barev. Slepičky v ošatce jsou taky úžasné a samozřejmě ptačí rodinka.

P4230050

Je toho tolik, co by se mi líbilo a co bych si okamžitě nakoupila, ale to bychom museli mít měsíční rozpočet nafukovací.

Takže ano, keramika je většinou velmi krásná, a to nemluvím o sicilské keramice a co teprve řecká keramika a ani nemyslím na velmi osobitou tureckou keramiku a albánské a makedonské mísy a talíře a doplňky z olivového dřeva. Jejda, to by bylo věcí, které jsou krásné a které bych chtěla.

Dnešní trasa byla : 111 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ