int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.4.2018 Chmelná - Česko

Klasicky se vracíme, jako každý rok, k naší rodině a přátelům, do báječné malé vesnice Chmelná. Bude stavění máje, Čarodějnice a s tím patřičná oslava a pak už nás čeká oslava 1. května ve Vlašimském zámeckém parku.

P4280054

Všemu předchází stavění máje. Je to prastarý zvyk, kdy se na každém správném a poctivém náměstíčku staví co nejvyšší očištěný strom a na vrcholek se připevní mladá břízka ověšená pentlemi a fáborky.

P4300019

Se stavěním máje je spojen i zvyk jejího nočního hlídání před muži ze sousedních vesnic, kteří se ji snaží porazit nebo odříznout její vrchol. Pokud se jim to podaří, je to pro vesnici velká ostuda. Někdy se také staví malé máje před domy jako vyjádření úcty nebo vyznání lásky dívce.

P4300029

Podle mého je to překrásný starobylý zvyk a je jen dobře, že se udržuje, že se celá vesnice nebo městečko spojí, mladí muži kopou díru pro máj, stavějí ji a pak se všichni sejdou a popíjejí, povídají a baví se.

P4300023

Samozřejmě, dámské osazenstvo vytvoří svoje hloučky a probírají se ty nejdůležitější věci. Co se komu narodilo, kdo má před svatbou a kohože si to bude brát, jaké jsou starosti s dospívajícími dětmi a tak podobně.

P4300035

Jakmile je máj postavená a začíná se stmívat, skoro v každé obci na vyvýšeném místě už čeká hromada dříví a čarodějnice.

P4300009

Ta je připravená na slavnostní podpal. Náš Ondra se Zdendou vyrobili taky čarodějnici i s psí boudou a jakmile se celá vesnice shromáždí na okraji pole nad vesnicí, hranice se zapálí a všichni postávají v hloučkách a povídají a zkrátka, dobře se společně baví.

P4300040

Čarodějnice a její pálení je další z prastarých zvyků. Když se řekne 30. duben, každý se hned začne těšit na večerní rejdění a dobrou zábavu spojenou s velkým ohněm. Málokdo už ale ví, že takzvané "pálení čarodějnic" je původem pohanský svátek, který přešel na lidový zvyk a tradici českých vesnic.  Filipojakubská noc je nocí, kdy prý zlé síly dokázaly vládnout ještě větší magickou silou než jindy. Přisuzuje se to úplňku, který v tomto období vychází.

P4300047

Právě za jasné noci se totiž prý slétaly čarodějnice celého světa. Kdo se chtěl vyhnout setkání s touto nečistou osobou, měl mít u sebe květ z kapradí, svěcenou křídu a řadu dalších předmětů. Protože lidé opravdu věřili, že jim v noci před svatým Filipem a Jakubem nad hlavami poletují čarodějnice na košťatech, začali této noci říkat „noc čarodějnic“.

P4300057

Sabat – slet čarodějnic se konal nejčastěji o úplňku přesně o půlnoci, kdy byla Valpuržina noc, nazývána také jako Filipojakubská noc. Čarodějnice se scházely na horách, skalách nebo pustých místech.

P4300039

Co říct závěr k dnešnímu dni. Byl úžasný, vše se povedlo, vydařilo a byl krásný den a večer.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ