int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.5. 2018 Wleň - Polsko

Dnešní den je den D, den odjezdu. Zvládli jsme snad všechno zařídit, všechno oběhat a zajistit.

P5300172

Protože už dneska víme, že více kolegu se chystá na dlouhodobější výjezdy a plánuje změnit drobet svůj životní rytmus, není to až taková legrace. Dva až tři měsíce před návratem začneme sepisovat co musíme zařídit, kam nás musím objednat dostatečně včas, a na co nesmíme zapomenout.

P5300177

Obvykle je to docela dlouhý seznam, který si cestovatel neumí představit. Ono je to něco jiného, když mě nevezme lékařka teď tak tam jdu holt za 14 dnů, nebo za měsíc. Ale to je jen drobnost.

P5300174

Protože dbám na pravidelné lékařské kontroly, samozřejmě v domnění, že třeba předejdeme větším problémům a že na nás lékaři nebudou při potíži koukat jako na nezodpovědné, tak těch návštěv při návratu je opravdu hodně a musí v tom všem být aspoň trochu systém a řád.

P5300182

Bohužel, pořád ještě jsou lékaři, kteří nechápou, že vůbec někdo může prevenci brát vážně, a proto se dost s nevolí uvolí preventivní kontrolu vykonat. Jistě, jednou za dva roky je zdarma, ale každý rok? To si musíme zaplatit a skousnout zdvižené obočí, povzdechy a komentáře typu, když Vám nic není, tak proč?

P5300228

Ale to jsem se jen opět zamyslela nad zdravotním systémem, a to do cestopisu nepatří. My jedeme krásnou krajinou Krkonoš směrem na Harrachov, kde přejedeme do Polska.

P5300214

A hned za hranicemi je městečko Karpacz se svojí velmi slavnou kaplí Wang. Jedná se o pozoruhodnou dřevěnou kapli, která byla původně postavená u jezera Wang v jižním Norsku.

P5300246

Takových to kaplí bylo postaveno hodně, ale dochovalo se jich jen 23 a právě tady je jedna z nich. Celá je postavená z tvrdé norské borovice a původně, bez jediného hřebíku. Vše se stále odehrává na přelomu 12 století.

P5300259

Kaple sloužila svému účelu až do 19. století, kdy byla nahrazena větší a tato byla prodána, rozebrána a odvezena. V roce 1841 ji koupil pruský král, nechal jí velmi pečlivě rozebrat, převezl jí nejdříve do Berlína a pak sem, do Karpacze.

P5300278

Tady byla znovu kompletně postavena, vysvěcena a dodnes slouží svému účelu. Hlavně, je to turistická atrakce, která do maličkého městečka přiláká spoustu turistů.

P5300251

Je to moc hezká stavba. My se zde zastavili jen na okouknutí a pokračujeme dál na pohodové a příjemné parkoviště u hřbitova, kde je, jak jinak, klid.

P5300297

Opravdu, velké parkoviště, kde nikomu nepřekážíme a kde je dost a dost místa pro ostatní. Stojíme hodně stranou a nikdo nemá s naším parkováním problém.

P5300290

Večerní grilování parádně ukončilo velmi teplý a slunečný den. Je nám příjemně, krásně, pohodově.

P5300301

Jedeme si svým tempem, který přátelům vyhovuje a celá cesta se nese v duchu pohody. Zítra bychom měli už dojet do Jelení hory.

Dnešní trasa je:  doplníme.... 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ