int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.1.2018 Terrasini - Sicílie

Poslední z trojlístku památek UNESCO, které nás v této oblasti zajímají je Monreale se svojí ohromnou katedrálou.

P1080022

Jedeme opět celým Palermem napříč a s ohledem na to, že se jedná o více jak tři čtvrtě milionů obyvatel na jednom místě, tak je to taková poznávací cesta.

P1080028

Minuli jsme staré město, novější město z počátku minulého století je poměrně malé a už dlouho jedeme novými sídlišti, které se rozrostly okolo. Je to zajímavé a moc se nedivím, že se maličká městečka pomalu a jistě vylidňují.

P1080035

Když jsme viděli maličké domky, které hrdě pojmou tři rodiny, a ještě každá má svůj vlastní vchod, tak se vůbec nedivíme, že se mladí lidé stěhují sem. Panelová výstavba může někomu připomínat králíkárny, jak se jí s oblibou říká, ale mě by to osobně nijak neuráželo.

P1080031

Všechny byty mají balkony a myslím si, že celek nevypadá vůbec ošklivě. To, co chybí našim sídlištím je tady vrchovatě, nákupní možnosti. Množství obchodů v přízemí domů a ohromné množství prodejen okolo v menších domech je udivující. Na to nejsme moc zvyklý.

P1080034

Zkrátka, nikdo nemusí nikam jezdit za nákupem, vše tu mají v nabídce a v ohromném množství. Na celé Palermo jsou jen tři prodejny Lidl, téměř veškerou prodejní sílu tu mají malý prodejci, kteří si nijak nekonkurují, protože velkých je hrstka a neberou obživu těm malým a všichni jsou spokojený.

P1080032

Nevím, jestli na našich sídlištích jsou zastoupeny prodejny nejluxusnějšího zboží a nejdražších značek, ale asi ne. Tady je to o to zvláštní, že před značkovou prodejnou s kabelkami se na ulici prodává zelenina od místního farmáře. Skoro na každém rohu je nějaké auto nebo stánek se zeleninou anebo ohromné množství pomerančů na korbě náklaďáků. Sezona sklizně citrusů vrcholí a cena už spadla na úžasných 5 kg za 2 eur.

P1080033

Před pár dny jsme si taky koupili bednu pomerančů a jsou opravdu šťavnaté a vynikající.

P1080029

Jediné, čeho tu mají opravdu málo, tak je parkovacích míst. Těch se všude krutě nedostává a auta parkují i na těch nejnemožnějších místech a samozřejmě, všude nějak překážejí.

P1080112

Jakmile vyjedeme z Palerma, hned se zvedá silnice opět do serpentin a už jsme v Monreale. Tady je jedno veliké parkoviště kousek od katedrály, placené, 1h za 2 eur.

P1080040

My parkujeme mnohem níž a nahoru do města jdeme hezky po svých. V polovině hořce lituji ušetřených peněz, klidně bych dala jednou tolik, protože po včerejším pochoďáku po Palermu se nohy pekelně ozývají a bolí.

P1080043

Naštěstí, jak říká Zdenda, zpátky to budeme mít z kopce, což je skvělá představa.

P1080095

Katedrálu postavil William II pro Pannu Marii, ale hlavním důvodem bylo předčít svého děda, krále Rogera II. Na to, jak je katedrála ohromná, její výstavba trvala pouho pouhých 12 let.

P1080049

Uvádí se, že katedrála je jedna z nejkrásnějších evropských katedrál a dozajista se honosí největší možnou mozaikovou výzdobu na světě.

P1080051

Všechny výjevy a obrazy, až na pár výjimek jsou obdivuhodně vyvedené mozaiky. Cyklus mozaik byl dokončen a byl údajně tak úchvatný, že předčil svým provedením a okázalostí výzdobu všech tehdejších známých katedrál.

P1080053

V katedrále se mísí všechny stavební architektonické styly. Je to úžasný památník arabského, byzantského a normanského umění jak stavitelského, tak uměleckého.

P1080050

Hlavní loď podpírají sloupy, které sem byly dovezené ze starších antických budov, ale to nijak neubírá na vznešenosti celé stavby.

P1080055

Hlavním výjevem je Cristo Pantocratore – Kristus Všemocný, který byl dál zobrazován na mozaikách v mnoha dalších kostelech na Sicílii.

P1080072

My jsme se s ním nedávno setkali v katedrále v Cefalú. Každý, kdo vejde do katedrály jen zůstane stát s hlavou vzhůru a obdivně si prohlíží jednotlivé výjevy na stěnách, na stropě a v hlavní apsidě. Výjevů je tak neuvěřitelné množství, že prohlédnout si všechny a nějak si je při krátké návštěvě roztřídit není v silách žádného návštěvníka.

P1080066

To bychom tu museli strávit mnohem více času a možná i dnů, než bychom se zorientovali v jednotlivých biblických příbězích. Objevili jsme Noemovu archu a několik zobrazení Večeře páně.

P1080082

Jako ateisté neznáme biblické příběhy, jen matně, ale i tak to byl pro nás úžasný zážitek. Pokud bude mít cestovatel chvíli času navíc, rozhodně by si katedrálu neměl nechat ujít.

P1080098

Samozřejmě jsme se ještě podívali do přilehlých uliček a jdeme zpět domů. Z kopce!

P1080108

Nicméně, potřebovali bychom se připojit k nějaké restauraci nebo na městskou síť, abychom mohli jednak vložit do stránek, ale potřebujeme pohledat na internetu pár drobností, jako jsou nové gumy a disky, nové středové osazení pro naše kola na přeměnu v elektrokola a hlavně,

P1080122

Zdenda se dozvěděl, že od nového roku bude mnoho větších evropských měst vyžadovat jakousi ekologickou značku, kterou musíme získat u nás, což není až takový problém, ale nějak jí musíme dopravit k nám do Itálie.  Pokud ekologickou značku mít nebudeme, riskujeme poměrně vysokou pokutu.

P1080126

Při návratu máme v plánu několik návštěv a značku bychom už měli mít nalepenou. Uvidíme, jak se nám tento oříšek podaří vyřešit. Nicméně, na volné připojení ke komukoliv poslední dobou nemáme moc štěstí. Ani dneska jsme se nepřipojili, a tak vkládáme a lovíme na našem, italském internetu.

P1080134

Dojíždíme do malého města Terrasini, kde taky není internet, ale je tu velké příjemné parkoviště přímo nad mořem. Cestou jsme u pítka natankovali vodu, a tak vlastně k životu nic víc nepotřebujeme. Navečer jsme na parkovišti úplně sami, nikde nikdo, klid a pohoda.

Dnešní trasa je: 68 km

Palermo-terrasini-8-1-2018-ujeto-68-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ