int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.1.2018 Trapani - Sicílie

Trepani je dalším místem na seznamu zajímavých míst, které bychom chtěli navštívit a navštívíme. Jen pro info, udělala jsem takový menší seznam zajímavých míst na Sicílii.

Pokusila jsem se dát do kupy všechny možné informace z průvodců a z internetu, vyzobat z 10 TOP a Neměli byste minout a To nejlepší ze Sicílie a tak podobně to nejzajímavější.

Když už jsme tady, tak bychom neradi minuli něco pěkného a zase, co se líbí nám, nemusí se líbit jiným. Ona je to vždy taková sázka do loterie, něco doporučit.

 

Stále jedeme vedlejší silnicí podél pobřeží, ale je pěkná a pohodlná. Není důvod jezdit po dálnicích, pokud se ovšem hodně nepospíchá.

 

Trepani by nám mělo splnit ještě jeden dnešní úkol, a tím je praní prádla. Dlouho jsem neměla možnost a příležitost pustit se do praní a tak, bohužel, musíme do veřejné prádelny.

V kartě RPC – Rady porady na cestu je jednak odkaz na stránky, které mají pod sebou všechny veřejné prádelny v Itálii a na Sicílii a pak nově i odkaz na veřejná pítka, ale k tomu se ještě dostanu.

P1130114

Prádelnu jsme pohodlně našli, ale podle mapy jsme volili ze dvou provozoven. Jedna je na hlavní třídě, kde by mohl být problém zaparkovat a druhá je trochu stranou, což je naše volba. Tady jsou ceny, 2 x pračka po 8 kg (jedna s ložním prádlem, utěrky, ručníky, pyžama apd. a druhá s barevným oblečením) cena 6 eur za pračku. Pak máme sušičky, cena 2 eur za 10 min. Na slušné usušení ve veliké sušičce potřebuji 30 min na jednu pračku, dalších 2 x 6 eur. Celá ta eskapáda stojí 24 eur což je při dnešním kurzu 600,- Kč, tedy nic levného.

Prádlo jsme strčili do praček, a protože i tady je polední siesta, můžeme v klidu jít na dlouho procházku po nábřeží a zabrousit i do staré historické části města.

Veliký přístav je hned kousek od nás a může se pochlubit tím, že je jedním z nejstarších přístavů na Sicílii. Nádherné plachetnice jsou v oddělené části od rybářských člunů. Na jedné straně přístavu luxus a na druhé jen dřina. Rybářské lodě jsou převážně staré, otlučené a hodně opotřebované. Rybolov je sice nejdůležitějším zdrojem pro mnoho místních, ale jak je vidět, asi už to nevynáší tolik co dříve. Nevím, jestli je to tím, že se jednoduše do oprav a údržby investuje jen to nezbytné minimum nebo opravdu rybolov je tak slabý. Každopádně, není co závidět.

Kromě dvou kostelů, kterým jsou z dálky vidět barevné špičky, není ve městě k vidění téměř nic. Jen několik docela hezkých paláců několika starých rodin.

Všední, městečko, kde díky starobylé historii bychom mohli očekávat více pěkných a starých staveb, ale bohužel. Město je sice velmi staré, ale v 17. století se téměř vylidnilo a rozpadlo díky hladomoru, epidemii a následným vzpourám. Následně se po dvě století situace pomalu lepšila, a to co bylo nově postaveno, bylo za 2. světové války značně poničeno a zničeno. Zkrátka jediné, co je moc hezké je strážní věž Ligny na konci výběžku do moře.

Věž byla postavena v roce 1672 a kupodivu, přečkala všechny historické turbulence.

P1130066

Ve věži je archeologické muzeum, které je zavřené, ale i tak je to moc hezká procházka po pobřeží. Na začátku jsem se zmiňovala o odkazu na stránky pítek v Evropě. Tady máme jedno pítko, které je přesně na místě, které je zanesené v aplikaci.

Perfektní přístup a možnost parkování. Opět během chvilky přijíždí několik aut a lidí si čepují vodu do kanystrů, což je známka toho, že voda je skutečně pitná. Nemusíme mít tedy obavy a s klidem můžeme vypustit veškerou vodu z nádrže a natankovat novou, čerstvou.

To je dobré občas udělat a měli bychom na kvalitu vody v nádrži dbát. Vyplatí se věnovat pozornost tomu, jak dlouho máme v nádrži vodu, kdy jsme naposledy nádrž vymývali a desinfikovali. V oblastech, kde je horší přístup k pitné vodě je trošku problém hlídat její kvalitu.

Když musíme šetřit každým litrem, protože nevíme, kdy se nám opět podaří kvalitní vodu natankovat, je jasné, že holt se musíme spoléhat na další přípravky, které v nádrži máme. To je hlavně případ mimosezonního cestování, kdy kempy, kde by se dala voda koupit jsou vesměs zavřené, mnoho STPL má také mimo sezonu hrazenou vodu zavřenou a na čerpacích stanicích mají dost často vodu jen užitkovou.

Zatím se nám stránka s veřejnými pítky docela líbí a pokud bude fungovat po celé Evropě jako zatím funguje v Itálii, je to skvělý pomocník při našem cestování.

Zdenda se koukal na mapu pítek v Čechách a připadlo mu, že pítka, který jsou v mapě vyznačená, budou asi lesní studánky. 

Dnešní trasa je: 49 km

San-voto-lo-capo-trapani-13-01-2018-ujeto-49-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ