int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.1.2018 Santa Croce Camerina - Sicílie

Ráno vypadá počasí velmi nadějně. 

Tím, že jsme poměrně vysoko, tak je chladněji, ale jakmile vysvitne sluníčko, hned je příjemně. Včera si kluci celý den hráli se zámkem.

Vláďa má drobet porouchaný zámek u vchodových dveří. Jde zavírat velmi špatně a zkrátka, zlobí.

Naštěstí se k zámku dostane mnohem snadněji než my a oprava vypadá jen na chvilku.

V plánu je, že se už dneska rozjedeme každý svou cestou, ale nakonec se dopoledne přehouplo v odpoledne, kluci stále montují a za chvíli už je tma.

Do toho se k večeru přihnala veliká mlha, mraky, déšť a nakonec vysvitlo na chvilku zapadající sluníčko. Tak nějak jsme si dneska užili od všeho něco. Jen nesněžilo.

Večer jsme si ještě na chvíli sedli a popovídali, probrali, co jsme probrat nestihli a ráno už opravdu odjíždíme.

Hned nad námi je ještě jedno parkoviště, kde je pítko, a protože je poměrně silné, opět Zdenda vypustí všechnu vodu, vyčistí nádrž a tankuje čerstvou vodu na další cestu.

Než jsme natankovali, přijelo několik aut s kanystry v kufrech. Docela je tady cvrkot. To u nás neznáme, aby si lidé jezdili pro pitnou vodu k pítkům.

Samozřejmě, že mají pitnou vodu v domech, ale je docela možné, že k pítkům si jezdí lidé z domků, kde mají studně s méně kvalitní vodou. Nevíme a nerada bych tady spekulovala.

Byli jsme vlastně kus ve vnitrozemí a dneska se vracíme zpět k moři. Naše další cesta pokračuje dál na Syrakusy a Etnu. Jedeme opět velikým územím, kde je spousta fóliovníků.

Je zajímavé, že tady se samozřejmě ve sklenících pěstuje klasicky zelenina, ale velmi často je pod folií hroznové víno. Teď je sice ostříhané a prodělává si svůj vegetační klid, ale pak zde vyroste to nejkvalitnější víno na jídlo.

P1240102

Vím, nevypadá to nijak vábně, ale holt to tak je a k této oblasti skleníky patří.

Za chvíli jsme u moře. Zdenda vytipoval moc hezké místo na noční stání a já se pouštím do vaření.

P1240107

Dneska všem kuchařinkám na cestách přináším jeden docela šikovný tip, a to v síti velkých prodejen Euro Spin nakupuji velká krůtí stehna za velmi příjemnou cenu. Stehna jsou většinou 2 – 3,5 kg.

Já si většinou kupuji menší, ty doma vykrájím a hned mám odpad do polívky.

Maso si naporcuji a dám na mrazák. Dneska jsem vařilo rizoto a myslím, že se mi moc povedlo. A když už jsem v Itálii, tak do rizota v klidu nacpu olivy, nakládané žampiony, papriku a pak už klasickou zeleninu, jak používáme doma.

Výborné jsou v Itálii sýry a já tady kupuji velké, půlkolové balení drcené směsi sýrů s převahou parmezánu.

Sýr přesypávám do skleničky a používáme ho na posyp těstoviny, brambor, rýže, zkrátka všeho, kam se sýr jen trochu hodí.

 Dnešní trasa je: 67 km

Caltagirone-santa-croce-camerina-24-1-2018

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ