int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.1.2018 Syrakusy - Sicílie

Je sobota a všichni rybáři už jsou v přístavu a od rána čistí a spravují sítě. Někteří je jen rovnají, ale většina je vytahuje na molo a až tady je spravují.

Je vidět, že vše má svůj rytmus a ten správný čas. Včera večer se všichni vrátili z moře a dneska zase všichni opravují a čistí lodě. Předpokládám, že zítra bude klid, je neděle a v pondělí se molo vyprázdní a všichni vyrazí na další lov.

Samozřejmě, hned po ránu mám strávníka. Pejsek si přiběhl pro snídani, ale není nijak hladový. Je vidět, že ho tady slušně krmí. Granule si vzal, jen aby neurazil, ale nijak se do nich nehrnul.

Odjíždíme směrem na městečko Noto a pokračuje moje další lekce v řízení. Městečka nechávám na Zdendovi, nemá cenu, abychom byly odřený, protože uličky jsou opravdu hodně úzké a tím, jak tu každý parkuje, jak se mu chce a jak potřebuje, tak průjezdy jsou vyšší dívčí a k tomu mám ještě hodně daleko. Dneska jsem si ale pěkně zařídila a mám radost. Zase jsem trošku zručnější a maličko a pomaličku dostávám auto do ruky. Samozřejmě, vše je o cviku a zkušenostech a já říkám „žádný učený z nebe nespadl“ a všichni jednou začínali, akorát mnoho kolegů řidičů už na svoje začátky zapomnělo.

Městečko Noto je názornou ukázkou uzoučkých uliček a systému jednosměrek. Velké a velmi příjemné parkoviště je hned pod historickým městem kam míříme.

Je to vlastně jen pár kroků a jsme v starém Notu. Asi by bylo dobré se zmínit, že v roce 1693 bylo město prakticky srovnáno se zemí. Velmi silné zemětřesení prakticky město vylidnilo.

Kdo nebyl zabit tak neměl kde bydlet. Do své dnešní krásy dospívalo několik století. Bohužel, je pod mrakem, a tak se fotí dost špatně.

Nicméně, jediná dlouhá třída Corso Vittorio Emanuele nám bohatě stačí k prohlídce centra. Máme tu vše, čím se Noto může pyšnit.

Zrekonstruovaný ohromný Palazzo Villadorata, soukromé šlechtické sídlo, které je dneska z části přístupné. Je prázdné, ale i pohled zvenčí je příjemný.

Ohromná katedrála sv. Mikuláše je opravdu ohromná, ale výzdobou poněkud chudá.

Po přepychu zlatých mozaik a okázalé výzdoby na severu ostrova, je to tu hodně strohé. Nicméně několik kašen a maličkých parčíků strohost kostelů vyvažuje.

Překrásná fontána Herkula je z bílého mramoru a je to skvostná ukázka baroka a Noto se může pyšnit a pyšní přívlastkem, nekrásnější barokní město na Sicílii.

Na seznam UNESCO se dostalo teprve nedávno a na prohlídku nám stačí hodinka až dvě a můžeme je v klidu dál.

Vím, že hodně cestovatelů města nemusí, hodně cestovatelů nemusí hromady balvanů jako je Agrigento, ale myslím si, že i toto patří k cestování, k putování a poznávání země, kde se právě nacházíme.

Někdy je to úchvatná podívaná, někdy je to méně pěkné a tady na Sicílii je to téměř vždy fyzicky náročné, protože města jsou na kopcích a pokud se chceme podívat i do bočních uliček, tak je to nahoru, dolů a pak jsme urvaný jako koně. Můžeme pozorovat a porovnávat. Můžeme vidět, jak v jednom městečku zápasí s nepořádkem, nebo spíše nezápasí a hned vedle je absolutní pořádek. Někde jsou všude a na každém rohu pítka a někde o pítko ani nezavadíme.

Můžeme pozorovat, je některá městečka se starají o to, po čem lidi chodí a auta jezdí a jak je hned vedle město proměněné v chaotický tankodrom. Nemá cenu vypichovat jednotlivé památky, města a UNESCA, protože všude je něco pěkného a ošklivého, něco krásného a nehezkého, ale všude se dá najít něco, co nás zaujme, obohatí. Někde si říkáme, ještě, že jsme z Čech a někde, škoda, že jsme se tady nenarodili. Je to o tom, že všude se dá najít něco zajímavého a pokud toho nejsme schopni, asi bychom se měli držet v destinaci, která nás oslovila a nepouštět se do eskapád v podobě poznání jiných světů.

 Vracíme se do Syrakus na molo, kde už jsme stáli, ale je víkend a jak je tu zvykem, Italové jezdí o víkendech vyvětrat svoje bydlíky. Molo, které je v týdnu skoro prázdné a kde jsme byli jen ve třech, tak je najednou plné bydlíků. My tu budeme do pondělí, protože podle našeho předpokladu by měl balíček s náhradním objektivem dorazit v pondělí, ale nepředbíhejme. Předpoklad je jedna věc a realita je druhá.

Dnešní trasa je: 69 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ