int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.1.2018 Syrakusy - Sicílie

Stále čekáme na příchod balíčku z Čech. Na poště mají otevřeno do půl druhé a hned po obědě se jdeme zeptat, jestli už náhodou zásilka nepřišla.

V Řecku jsme jí už měli u sebe, ale tady to jde pomaleji. Zásilku sledujeme na stránkách České pošty a víme, že už balíček převzala země určení, ale to bylo v pátek a dneska je pondělí. Jak to vypadá, tady se o víkendu s balíky nic nedělá. Nikam se nepřeváží, zkrátka zůstal kdesi ležet a čeká na pracovní den. Máme další zkušenost.

Díky za krásný den, který jsme alespoň využili k prozkoumání historické části Syrakus, která je hned kousek před námi. Máme k dispozici celé odpoledne a můžeme se vydat na průzkum kameny dlážděných uliček, náměstí a starých paláců.

Syrakusy založili Řekové kolem roku 733 před n. l. a dlouho město patřilo k nejmocnějším v Evropě. Syrakusy jsou vlastně dvě oblasti. Klasicky staré město, které se rozkládá na ostrově, Ortigia, a nové město, kde se ovšem nachází staré řecké město Neapolis.

My dneska jdeme do Ortigia, které bylo díky své poloze perfektním útočištěm a přirozenou pevností. Mohutné hradby a několik pramenů pitné vody dokázaly obránce udržet na živu plných 13 let, kdy se ve 3st. př. n. l. snažili obléhající Římané město dobít.

Neskutečně úzké uličky svědčí o ohromném množství lidí, které se sem dokázali natěsnat. Stále nám nebere rozum, jak tu lidí žijí a hlavně, za kolik. Do přízemních bytů se vchází přímo z ulice a byt tvoří obvykle pouze dvě místnosti.

Kuchyň s obývací místností dohromady, bez okna, protože tu jsou vchodové dveře a vzadu je druhá místnost ložnice, někdy bez okna. Nevím, jak to tu funguje, kde je zázemí bytu jako koupelna toaleta, ale byty jsou opravdu hodně maličké a jak jsme viděli, není výjimkou, že tu žijí pohromadě dvě rodiny. Starý rodiče a mladý pár s dětmi.

Prodává se tu mnoho bytů a domů, asi jako všude jinde, ale koukali jsme na vývěsku realitní kanceláře a byt 60 m2 přízemní, vchod z uličky, temný a před rekonstrukcí, běžná cena je 75 tis. eur.  

Samozřejmě, spousta domů je skvostných a nádherných. Mě uchvátily balkony.

Tolik krásně tepaných balkonů jsem neviděla, nebo jsem si jich alespoň nevšimla. Tady je to, co dům, tak balkon plný květináčů, květin, keřů anebo jak je zde normální, prádla.

Zkrátka, dneska je to přehlídka balkonů a opět se dostávám k tématu, o kterém jsem nedávno psala, najít si něco hezkého, zajímavého a příjemného.

Syrakusy jsou sice UNESCO městem, mají tu krásné hlavní náměstí s katedrálou, mají tu skvělou pěší túru po hradbách okolo moře, ale to je tak nějak běžné.

Křivolaké temné uličky, kamenná dlažba, spousta kavárniček a maličkých restaurací také, a tak jsem si našla balkony.

P1290060

Proč ne. Dnešní den je dnem balkonů.

 Večer byl Zdenda opět velmi úspěšný.

Chytil několik barracud a už je mám vyčištěné v lednici. Jakmile dostaneme balíček, odjedeme a na prvním příhodném místě budeme grilovat.

Těším se na rybu, která je pro nás přímo exotická. Už jen to slovo barracuda, zní strašlivě.    

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ