int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.1.2018 Syrakusy - Sicílie

Parkoviště na molu se docela zaplnilo. Mysleli jsme si, že kolegové se sem sjeli jen na víkend, ale skoro všichni tady zůstávají.

Takže je nás tu kolem 20 obytných aut a když k tomu přidám osobáky rybářů, tak je tu docela cvrkot, na který nejsme moc zvyklý. Je krásně a my čekáme do oběda na zprávu, jestli už je balíček převzatý na naší poště.

Dneska byla k obědu Vídeňská čočka s italskou klobásou. Zdenda prohlásil, že prý na čočce je nejlepší ta klobása.

Zpráva nepřišla, takže podle všeho by balíček měl být ještě stále někde na cestě Itálií směrem na Sicílii. Bereme batůžky a jdeme na výlet směrem na druhou památku Syrakus a tou je Archeologický park, ale bereme to preventivně přes poštu.

 

Na poště nás ohromně mile překvapili. Paní u přepážky, jakmile nás viděla, tak hned na nás mrkala, mávala a všemožně dávala najevo, že balíček tu už je.

Zajímavé. Správně nám měla přijít zpráva, správně mělo být doručení balíčku na poštu zaznamenáno a my to měli vidět na pohybu zásilky. Zkrátka, balíček tu je, a to je důležité. Jen pro informaci. Jedná se o druh zásilky EMS, která funguje po Evropě a i mimo EU (máme zkušenost z Albánie), pro příjemce, kteří nemají pevnou adresu. Je to zásilka, která je uložená na poště pro vyzvednutí adresátem, Poste Restante a v Itálii je to Fermo Posta. Pošta garantuje dodání do tuším třech pracovních dnů v EU. Což se skutečně splnilo.

P1300016

Cena je zajímavá, balíček 0,365 kg stál 847,- Kč. Takže, nic levného, ale cena se bude odvíjet od pásma vzdálenosti, velikosti a samozřejmě váhy.

Ve všech třech případech, kdy jsme tuto službu využili, Řecko, Albánie a teď Itálie – Sicílie přišel balík nepoškozený a v pořádku. Problémem je pojištění zásilky.

P1300017

Balík nelze pojistit na nějakou vyšší částku. Víc informací jsem napsala v odkaze RPC.

My jdeme do Parco Archeologico a rozhodujeme se, jestli půjdeme dovnitř. Je tady obětní oltář, veliké divadlo a lom na kámen. Za to vše po nás žádají 13 eur na osobu, což se nám zdá hodně.

Shodli jsme se, že tuto památku vynecháme, a tak jsme s udělali alespoň poslední pěknou procházku Syrakusami.

Jen bych zmínila jednu zajímavost, která mě pobavila. Nevím, jestli je všeobecně známa skutečnost, že se v Syrakusách narodil Archimedes. Vědec a matematik, kterého si všichni pamatujeme ze školního drilování, těleso ponořené do kapaliny a tak dál. Tak tenhle Archimedes pomáhal v roce 212 př.n.l. při obraně Syrakus proti Římanům tím, že se pokoušel za pomoci zrcadel a čoček namířit sluneční paprsky na nepřátelské loďstvo, a tak ho zapálit. Bohužel, experiment se nedařil a když Římané vnikly do města, Archimedes stále propočítával a experimentoval a vůbec nevšiml, že město už je obsazené. Jakýsi římský pěšák při drancování objevil Archimeda nad výpočty, a tak ho zabil.

Tím bych asi ukončila putování po Syrakusách. Myslím, že už velmi rádi zítra zvedneme kotvy a pojedeme dál. Zdenda ještě pozdě odpoledne zkouší štěstí, ale ryb máme dost, a tak jsme se dohodly, že už další teď nepotřebujeme.

Takže, ano, byly by další barracudy, ale jak jsem včera psala o moři a jeho drancování rybáři, dneska to bylo rybaření jen o sportu a následném pouštění na svobodu.  Zdenda si pěkně zachytal a všichni jsou spokojený.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ