int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.12.2018 Nice první adventní neděle - Francie

První adventní víkend je před námi a to znamená, velký úklid, čisté povlečení, konečně tematicky vyzdobím náš byteček a hlavně odpoledne se pojedeme podívat do Nice na Vánoční trhy a jak nám řekl kolega, měla by tam být i světelná šou.

K Francii neodmyslitelně patří stávky a tady zrovna jedna probíhá. Francie je jedinou evropskou zemí, ve které mají státní zaměstnanci ničím neomezené právo na stávku. Je pravda, že se jim mnohdy podaří leccos vystávkovat, aspoň ve sdělovacích prostředcích o tom občas píší, ale já jsem se takto zblízka se stávkou poprvé setkala a byla jsem dost překvapená.

Připomínám, že Nice má okolo 350 tisíc obyvatel a tady dokázala zhruba stovka stávkujících zaměstnat dobrou padesátku policistů a ucpat velký kus města. Nechápu to, ale dopravní kolaps je velký, všude vidíme ohromné kolony stojících aut, zatarasené příjezdové silnice na hlavní pobřežní silnici a my si jedeme v klidu po tříproudé silnici, sami, kde se nedá v normálním provozu ani kloudně přejít.

No, každý kraj má jiný mrav. Tady na to jsou všichni zvyklý, nikdo netroubí a jen poklidně čeká, až se stávkující dají do pohybu a oni budou moci odjet. Tentokrát se stávkuje o něco s Macronem, to jsou zelené vesty a na druhým konci ulice jsou červené vesty a ty zase stávkují proti zvyšování cen benzinu. Tak těch je taky tak stovka, víc určitě ne, ale jak je tak pozoruji, získávám pocit že si to ohromně užívají, všichni jsou dost v pohodě.

Opět si procházíme staré město, které je úplně jiné než ve dne. Krásně osvětlené obchůdky, vánočně vyzdobené a spousta lidí v ulicích a na promenádě.

Zkrátka, je to tu hezké a vůbec nelituji ať už času, který jsme tu strávili, tak docela už i přibývajícího chladu, který nám nastal. Tak, máme prvního prosince a co bychom chtěli. Jsme poměrně vysoko a už je to na kulíška a rukavice.

Bohužel, Vánoční trhy jsou pro nás nedostupné,

protože do vyhrazeného a ohrazeného prostoru jsou brány, kde se kontrolují tašky a s koly tam nemůžeme.

Ovšem nádherná projekce na jednom z hlavních náměstí je moc pěkná.

Náměstí Masséna je úžasně osvětlené,

barvy barvičky se mění a my jen koukáme, jak je to tu krásné.

A už je pozdě večer a my jedeme pomalu domů.

A ještě jedna na závěr.

Přejeme všem krásnou první adventní neděli. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ