int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.2.2018 Pompei - Itálie

Máme poslední únorový den a my se chystáme na Vesuv.

P2280040

Ráno jsme vstali brzičko, protože na Vesuvu, jak jsme si zjistili, je pokladna otevřená od 9 hodin, a to bychom už rádi byli nahoře na parkovišti, zaplatili nezbytný lístek a stoupali až na vršek.

P2280002

Vybavení v podobě bund, kvalitních nepromokavých bot, kulicha a rukavic máme, nezbytnou svačinu na cestu a horký čaj v termosce také a tak nestojí v cestě nic, proč bychom nemohli pokořit vulkán, který už za svojí existenci napáchal tolik škod. 

P2280001

Bohužel, zátarasy přes silnici u odbočky, která jako jediná vede na horní parkoviště jsou jasné a cedule s oznámením, ještě jasnější. Silnice je uzavřená z důvodu špatného počasí. Rozhodli jsme se, že počkáme do deseti hodin, jestli se náhodou někdo neobjeví a zátarasy neodstraní. Bohužel, je poměrně chladno, v noci bylo lehce pod nulou, a to jsme u moře.

P2280006

Na horním parkoviště bude určitě pěkně mrznout a pokud nebude nebo nebyla silnice ošetřená, tak je nesjízdná, což bude asi tento problém. Ještě je možnost nechat tady auto a svézt se nahoru městským kyvadlovým autobusem, pokud ovšem nějaký pojede.

P2280009

Tak, autobus přijel a zůstal stát, za námi. Jak nám řekl pan autobusák, dneska se nahoru určitě nepojede a jestli zítra, tak to nikdo neví. Možná.

Jedeme teda dolů, opět skrz celé město do Pompejí na vykopávky.

P2280057

Jsme vlastně až u Palerma a vracíme se zpět. Pompeje nejsou jen vykopávky, ale velké město, které se tak nějak prolíná s ostatními okolními městy, a aniž bychom si toho všimli, jsme v Palermu. Ohromný chaos a neskutečné množství aut se sune kamsi kupředu.

P3010047

To stříbrné auto v našem pruhu před námi, tak to nikam nezahýbá, majitel se jen nevešel a tak holt zaparkoval, jak to šlo. Do volného místa se mu holt vešel akorát čumák auta. 

P3010036

Rozbité silnice a každý si parkuje kde chce, jak chce a samozřejmě, kde zrovna potřebuje a kde se mu to líbí. My jedeme opravdu krokem a jedině díky tomu, že je Zdenda absolutní kliďas jsme v pohodě. Pokud dál nemůžeme, tak holt čekáme, až si k svému auto přijde majitel a kus uhne. Kupodivu, nikdo na nás netroubí a nikdo ani netroubí na ty, kteří svým autem zablokovali silnici.

P3010017

Domníváme se, že vlastně i oni vědí, že za chvíli zase oni zablokují o kus dál tutéž silnici, že i oni budou někde parkovat naprosto neuvěřitelným způsobem a že veskrze mají máslo na hlavě všichni.

P3010075

Jen se vyskytne občas nějaký nedočkavec, nervóza a suverén, který si myslí, že když začne troubit, tak se mu cesta uvolní.

P3010013

Máme parkoviště u Carfuru, kde chtějí jako jedni z mála „jen“ 10 eur za celodenní stání. Bohužel, je to nehorázná cena, ale nikde se zaparkovat skutečně nedá.

P3010098

Taky zaparkované auto. 

Samozřejmě, máme oči na stopkách, nějaký kilometr taky ujdeme, ale město je neskutečně ucpané a nacpané auty a opravdu jsme v kloudné vzdálenosti nenašli jediné místo, kam bychom se upíchli.

P3010023

U Carfuru parkujeme v pohodě, a ještě jsme auto postavili tak, že na něj vidí i výběrčí a ten vypadá velmi slušně. Rychlý oběd a jdeme na Pompeje. A přichází největší problém dne, a tím je šroub v gumě.

P2280068

Nemůžeme ho tam mít dlouho a šroub je veliký, a ještě je hluboko. Děsný. Obratem voláme panu Panochovi, který s námi pojištění sjednával a zjišťujeme, jaké máme možnosti, no není jich mnoho,

P2280072

ale nějaké jsou a my jsme se rozhodli, že gumu na pár hodin odsuneme stranou a než přijde avízovaná změna počasí, v klidu si prohlídneme Pompeje.

P2280075

Platíme krásných 13 eur na hlavu a můžeme vstoupit do dávno pohřebeného města a nedávno vykopaného. O Pompejích určitě budu psát v UNESCO kartě, všechny fotky budou také v UNESCO kartě pod odkazem s textem Pompeje, ale sem si dovolím jen krátkou zmínku.

P2280183

No, co říct, je to strašné, když vidíme, jak celé město bylo pohřebené, zasypané sopečným kamením.

P2280221

Píše se rok 79 n.l. 24. srpen a veliké, bohaté a prosperující město zaniklo, přestalo existovat.

P2280135

Je až neskutečné a nepochopitelné, že v průběhu dalších staletí zmizely všechny zmínky o tom, že tu kdysi bylo veliké město.

 P2280228

Bohužel, nebyla to první katastrofa podobného formátu. V roce 63 n.l. zasáhlo město ohromné zemětřesení a bylo tehdy evakuováno na 20 tisíc obyvatel tehdejších Pompejí.

P2280147

Mnoho z nich se ani nestihlo vrátit a už tu byl Vesuv se svojí erupcí. Vlastně jen 16 let měli obyvatelé na rekonstrukci ohromných škod a jejich domovy naráz lehly popelem z hořících kamenů a následně byly zasypány sopečným prachem a kameny.

P2280109

Bývalé prosperující obchodní centrum to je dneska skoro 44 ha ruin zbytků města, každý rok pojme 2,5 milionu návštěvníků a stále zde probíhají archeologické vykopávky a nové odkryvy.

P2280103

Jen pro zajímavost, v roce 79 n.l. došlo k zničení Pompejí a až v roce 1594 narazil architekt Fontana při budování kanálu na jakési pozůstatky a ruiny.

P2280114

Tenkrát se mnoho o archeologii ještě nevědělo a chyběli jakékoliv záznamy o tom, co by mohlo pod zemí být. Tak se ve vykopávkách nepokračovalo, protože ony vlastně ani nezačali.

P2280083

Až v roce 1748 začal důkladný průzkum, který s přestávkami trvá až dodnes.

P2280196

Mnoho krásných zrekonstruovaných a vyčištěných domů je dneska k nahlédnutí.

P2280159

Můžeme se procházet po hlavní ulici anebo se jen tak toulat bočními, kde jsou méně zajímavé a okázalé domy.

P2280123

Můžeme si sednout a jen tak rozjímat nad tím, jak je život nevyzpytatelný a jak je důležité žít a užít si každou minutu, každou vteřinu.

P2280095

Můžeme zde přemítat o tom, jak nás lidi štvou svými malichernými problémy a jak štveme my je mnohdy ještě malichernějšími.

P2280203

Až když sedíme na kameni, v Pompejích, a vidíme tu zkázu a zmar, který je rychlý a konečný, tak si uvědomíme, jaké máme štěstí, že tu můžeme jen tak sedět na kameni, který někdo před 2 tisíci lety opracoval, osekal a umístil na to správné místo a ani nejspíš neměl čas a možnost si tu svojí práci užít, vychutnat a vyzkoušet.

P2280211

Neměl čas a my ho máme, proto buďme vděčný, za každý den, který je nám dán, umožněn.

P2280242

Ale dost hlubokých myšlenek, protože nás čeká boj se zadním kolem, který má v sobě hřeb či co to je za hrůzu. No a začíná první kolo a seznámení s asistenční službou UNIQA, kterou jsem tolik vychválila zase v jiné kapitole.

P2280181

Pan Panoch nám velmi ochotně sdělil veškeré základní informace, co máme a musíme abychom se nedostali do pozdějších problémů. Vidíme to jednoduše, asistence zavolá nasmlouvanou službu, která přijede s opravárenským vozem, kolo sundají, díru slepí a mohou odjet.

P2280090

Potud by to bylo skvělé, ovšem realita je jiná. V Itálii neexistuje asistence v této podobě, jedině nás mohou odtáhnout do servisu, to nám uhradí do výše 175 eur a oprava se do toho nejspíše už nevejde protože hřeb v gumě spadá do kategorie poruch zaviněné řidičem. Zdenda má variantu, že kolo sundá, odveze do pneuservisu a pojišťovna nám platbu uhradí. I to nelze, protože pojišťovna nám uhradí pouze servis, který je smluvní.

P2280163

Zkrátka, dozvěděli jsme se, že to takto mají i ostatní pojišťovny, jen se liší výše úhrady pojistného. A to to máme pojištění bez spoluúčasti.

P2280247

Abych to zkrátila, kdyby nám kolo bouchlo a roztrhalo se to, tak by to byla jiná kategorie závady, ale najet na hřebík, tak to je už branné jako vina řidiče a tam se podmínky a úhrady mění. Takže, jelikož máme pneuservis 1,5 km od nás, tak tam Zdenda došel a zjistil, že nám kolo opraví.

P2280253

Vrátil se zpět, kolo sundal a ručně ho tam dokutálel. Já zatím píšu, co se událo, hlídám auto a spoustu věcí okolo, vařím rizoto a udržuju oheň v krbu. Zdeněček je šikovný chlap, který si zaplať bůh umí poradit a ví, jak řešit a vyřešit problém s co nejmenší ztrátou.

P2280269

Jistě, mohli by nás převézt k servisu, ale ten převoz by mohl stát opravdu daleko víc, než je těch 175 eur na které máme nárok. A pak, že je to cestování nudné.

P2280279

Zrovna nedávno nám jedna kolegyně napsala, že si to vůbec neumí představit a že to naše cestování musí být hrozná nuda. No, není, stále se něco děje.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ