int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



2.3.2019 Monasque - Francie

Pokračujeme dál oblastí, kde kolem nás jsou ohromné levandulové pole.

V létě, kdy levandule kvete to tu musí být překrásné. Když jsou pole v jednom květu, tak věřím tomu, že si každý tento kraj zamiluje jednou pro vždy. Úchvatné scenérie a v dálce vykukují Alpy.

P3020028

No, není to krásný pohled? Jedeme maličkými vesnicemi a městečky a je krásný den.

Před nám je městečko Monasque, které si jdeme samozřejmě prohlédnout. Parkujeme poněkud dál od historického centra, klasicky a oblíbeně, u hřbitovu. Zdenda tvrdí, že je u hřbitovů a mešit je nejbezpečnější parkování.

P3020052

Samozřejmě, před odchodem nezbytné zajišťovací manévry a už se můžeme vydat na prohlídku. Staré město je obehnané zbytky opevnění a samozřejmě, nezbytná vstupní brána a věž s hodinami.

P3020055

A my už se touláme zapadlými uličkami. Tady to není tak malebné, ale stejně má městečko své kouzlo. Skupinka lidí před kostelem nás pobavila.

P3020077

Všichni totiž hrají nějakou děsně zajímavou hru a všichni buší do mobilů. Prošli jsme se a jedeme jen kousek na okraj města kde je McDonald’s, který nám tradičně zachraňuje vzácná data.

P3020053

Máme sice na měsíc 60 Gb, ale pro nás dva je to stejně málo. Na pravidelnou práci na počítači, vkládání do stránek, ukládání fotek na vzdálená úložiště, kontrolu pošty a komunikaci na FB je to skutečně málo a tak využíváme McDonald’s a různá nákupní centra k hromadnému vkládání.

P3020058

Maličko bych se zastavila u naší WIFI antény, kterou máme už druhou a v provozu jí máme skoro rok. První anténa byla levnější a byla taky méně výkonná a hlavně, přesto, že byla určená na lodě, tak do ní zhruba po roce teklo a uvnitř se srážela vlhkost. Zdenda se s anténou hodně nazlobil. Různě jí přetěsňoval, prorezlé kontakty pájel a opravoval, ale nám bohatě stačila, na to, co jsme od ní potřebovali, byla výborná.

P3020093

Neuměla sice šířit signál po autě, takže internet od dobrých lidí, z hotelů, restaurací a tak podobně mohl čerpat jen jeden, ale nám bohatě stačila. Hlavně, měla nesmírně jednoduchou obsluhu. Strčila se do USB portu v počítači, v nabídce se objevilo hlášení WIFI 2 a pod tím už byly všechny sítě v dosahu antény. Dosah byl slušný. Jednou jsme dokonce chytli signál ze vzdáleného hotelu přes zátoku. Naše nynější anténa je má o několik tříd kvalitnější provedení, umí díky routru šířit signál po autě, takže můžeme být připojený oba dva, ale obsluha, nastavení a oživení bylo mnohem, mnohem složitější.

P3020087

Samozřejmě, pokud budu počítačově na výši, budu rozumět všem hláškám, kdy se po mne chce tisíc a jedna věc odkliknout a já vlastně všemu rozumím, tak to problém není, ale Zdenda si s nastavením a se zprovozněním hrál dva dny. Proč to vše píšu.

P3020083

Jedna naše kolegyně plus několik cestovatelů se v poslední době rozhoduje, co si pořídit za zesilovací anténu a obrátili se na nás s prosbou o radu, zkušenosti z praxe. Jsou jim nabízené různé možnosti a já se velmi obávám, že pokud se rozhodnou pro tu naši variantu, mohli by být zklamaný. Mnoho lidí si představuje, že plácne anténu na střechu a má nějakou volnou síť, protože tak drahá anténa nějakou síť najít musí.

P3020067

Ale tak to nefunguje. Občas signál chytíme na přední kapotě, občas táhneme USB prodlužovák přes celé auto a anténa je až vzadu na zadku auta u kol, občas je signál u země. Zkrátka, velmi často Zdenda různě přejíždí, různě laboruje a hledá, kde je ten kýžený signál nejsilnější, ale to ještě nemáme vyhráno. Pokud nemáme aplikaci na WIFI hesla, kam dávají lidé hesla, která různě dostali od poskytovatele, jedná se třeba o restaurace, hotely, plážové bary a tak sice v počítači vidíme že máme v dosahu spoustu sítí, ale žádná není volná a my k žádné nemáme heslo. Pokud to jde a jsme třeba u restaurace a její WIFI vidíme zaheslovanou v počítači, tak můžeme dojít do restaurace a požádat o heslo. Někdy ho dají, někdy ne, protože WIFI mají jen pro hosty, co si u nich dají aspoň kávu. Někdy víme třeba o restauraci, ke které máme heslo, máme signál, můžeme tam stát a když už jsme na místě, zaparkovaný, anténu na střeš, tak zjistíme, že heslo už neplatí, je změněné nebo, síla signálu je tak zoufalá, že odeslat jeden imejl je záležitost na půlku večera.

P3020082

Tím bych uzavřela problematiku WIFI antén, protože je to občas skutečně boj a lidé, kteří plánují cestu s prací na dálku a ke své práci internet potřebují, by měly počítat s tím, že mít dostatek internetu na cestách je buď hodně finančně náročné anebo se musíme velmi často postavit k nákupnímu centru, McDonald’s a podobným institucím, kde se volný internet běžně vyskytuje. Bohužel, je to tak jak píšu a doba, kdy bude volný internet běžně v každé vsi nebo městě je v nedohlednu.  Veškeré podrobné informace o parametrech antény jsou v Zdendově kapitole v odkazu Internet na cestách – Připojení.

P3020090

No a my jsme si mezi tím mým povídáním o internetu prohlédli historickou část městečka Monasque a odjeli jsme na večer z moc hezkého a klidného místa na noc k nákupnímu centru na parkoviště, jak jinak k McDonald’s, protože potřebujeme vkládat do stránek a tak podobně. Takže, žádná sláva, jediné pozitivum je, že můžeme pracovat z auta a nemusíme sedět uvnitř.

Dnešní trasa je: 66 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ